ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Υπό ασφυκτικό κλοιό «Δέλτα» και «Όμικρον» η χώρα - Προς παράταση τα μέτρα

Κορωνοϊός: Υπό ασφυκτικό κλοιό «Δέλτα» και «Όμικρον» η χώρα - Προς παράταση τα μέτρα
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Με τη χώρα να μετρά 1.407 θανάτους λόγω κορωνοϊού από την έναρξη του 2022 και τριψήφιο αριθμό νεκρών τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα, τα βλέμματα όλων στρέφονται στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η οποία καλείται να εκτιμήσει την παρούσα επιδημιολογική εικόνα της χώρας και να καταθέσει τις προτάσεις της για τον οδικό χάρτη άρσης των μέτρων περιορισμού που βρίσκονται σε ισχύ.

Η ύφεση της κατακόρυφης διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον σε επίπεδο κρουσμάτων δεν «αντικατοπτρίζεται» στα νοσοκομεία της χώρας, όπου η πίεση παραμένει ασφυκτική, λόγω των αυξημένων νοσηλειών. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, παρά την «επέλαση» της Όμικρον οι ΜΕΘ είναι γεμάτες από ασθενείς που προσβλήθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτατην περίοδο των εορτών.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης της Επιτροπής θα τεθεί το ζήτημα της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση, με αρκετά μέλη της να εκφράζουν ενστάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες. Το κυβερνητικό επιτελείο θέλει η άρση των μέτρων να ξεκινήσει από την απαγόρευσης μουσικής στην εστίαση και τα γήπεδα, ωστόσο βασική προϋπόθεση είναι είναι να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Το πιθανότερο σενάριο φαίνεται να είναι η παράταση των μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 30 Δεκεμβρίου έως το τέλος Ιανουαρίου, δηλαδή παράταση κατά μία εβδομάδα.

«Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα δούμε αν θα πάμε σε μία περαιτέρω παράταση ή σε κάποια χαλάρωση των μέτρων» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Κατά τον ίδιο, πρόκειται για μέτρα που απέδωσαν και δεν εξετάζεται αυστηροποίηση, «παρά το γεγονός ότι η πρόκληση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι διαρκής».

«Δυστυχώς το 85% των ανθρώπων που φθάνουν στο ΕΣΥ είναι ανεμβολίαστοι και οδηγούμαστε στα αυξημένα νούμερα απωλειών. Προφανώς και μας ανησυχεί και είναι κάτι που οφείλει να το συμπεριλάβει κανείς στα κριτήρια με τα οποία θα λάβει τις όποιες αποφάσεις» εξήγησε.

Υπομονή συνέστησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Άλκης Βατόπουλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων.

«Αύριο θα συνεδριάσει η διευρυμένη επιτροπή, δεν μπορώ να προκαταλάβω κάποια απόφαση. Θα πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα κι αν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση εξαρτάται από την εκτίμηση που θα υπάρχει για το πώς πάνε τα πράγματα. Ο κόσμος θα πρέπει να κάνει υπομονή γενικά. Εξακολουθούμε και είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, συνεπώς υπάρχει μια δυσκολία να αποφασιστεί έτσι εύκολα χαλάρωση των μέτρων. Όλα αυτά θα τα δούμε αύριο» είπε, μιλώντας την ΕΡΤ.

Εκτός του ιδιαίτερα υψηλού αριθμού ημερήσιων θανάτων, ένας άλλος βασικός δείκτης που απασχολεί τους επιστήμονες έχει να κάνει με τις νέες μολύνσεις στην κοινότητα. O καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, χαρακτήρισε πλασματικό τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «η ποιοτική και ποσοτική διαχείριση των διαγνωστικών ελέγχων την εβδομάδα των εορτών ήταν κοντά στην πραγματικότητα, ενώ τώρα έχουμε μια πραγματικότητα που λέει ότι δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή εν πάση περιπτώσει έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων».

«Αυτό συμβαίνει γιατί αν κολλήσουν Όμικρον ιδιαίτερα άτομα που έχουν εμβολιαστεί επειδή έχουν πολύ ήπια ή έως καθόλου συμπτώματα, δεν κάνουν τεστ», είπε.

Όπως σημείωσε, παρά τη μείωση που καταγράφεται στα κρούσματα η πίεση στο ΕΣΥ δεν πέφτει, αλλά αντιθέτως ανεβαίνει. «Οι εισαγωγές έχουν παγιωθεί πάνω από 550 και αυτά δε γίνονται χωρίς να υπάρχουν κρούσματα στην κοινότητα», ανέφερε.

Ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι η πτώση των κρουσμάτων από την εβδομάδα των εορτών με τα 50.000 κρούσματα ήταν η εβδομάδα που αντικατόπτριζε την πραγματικότητα.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι είναι αυτή τη στιγμή καταγράφονται γύρω στα 40.000-45.000 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 22.800. Υπολογίζω ότι γύρω στο 50%-60% των κρουσμάτων ανευρίσκουμε με τους ελέγχους», τόνισε.

Ποια μέτρα βρίσκονται σε ισχύ μέχρι τις 24 Ιανουαρίου

- Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.

- Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.

- Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

- Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.

- Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.