ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Γιατί μπορεί να βγει θετικό το PCR, αλλά αρνητικό το rapid test

Τα συμπεράσματα του κ. Μαγιορκίνη ΙΝΤΙΜΕ

Γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που το PCR τεστ βγαίνει θετικό στον κορωνοϊό και το rapid ή self τεστ βγαίνει αρνητικό; Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης

Σε ανάρτηση στο Facebook, ο κ. Μαγιορκίνης παρουσιάζει ένα περιστατικό νοσούντος, ο οποίος είχε περάσει ασυμπτωματικά τον κορωνοϊό του τελευταίου μήνα και είχε μολυνθεί από άλλο ιό, που έδινε παρόμοια συμπτώματα και κατά τύχη βρέθηκε θετικός στην PCR του SARS-CoV-2, ενώ το rapid test έβγαινε αρνητικό.

Αναλυτικά, αναφέρει:

«Ακολουθεί ανώνυμο πραγματικό περιστατικό που δείχνει γιατί η PCR θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και να ερμηνεύεται από εξειδικευμένο προσωπικό σε συνδυασμό με το ταχύ test αντιγόνου.

Συνάδελφος ζητάει τη γνώμη μου για ένα περιστατικό όπου έχει συμπτώματα από το αναπνευστικό και πυρετό, ενώ το ταχύ test αντιγόνου είναι αρνητικό επί 2 ημέρες.

Λόγω επιμονής συμπτωμάτων (3η ημέρα) ζητήθηκε μοριακό SARS-CoV-2 test το οποίο και βγήκε θετικό σε υψηλούς κύκλους (χαμηλό φορτίο). Την 4η ημέρα επαναλαμβάνεται το ταχύ test αντιγόνου το οποίο εξακολουθεί να βγαίνει αρνητικό.

Εκείνη τη χρονική στιγμή ζητήθηκε εκτέλεση συνδρομικού panel το οποίο και αποκάλυψε τον πραγματικό φταίχτη του εμπυρέτου (ιός της parainfluenza). Ο (εμβολιασμένος) ασθενής είχε περάσει ασυμπτωματικά τον SARS-CoV-2 εντός του τελευταίου μήνα και είχε μολυνθεί από άλλο ιό που έδινε παρόμοια συμπτώματα και κατά τύχη βρέθηκε θετικός στην PCR του SARS-CoV-2.

Συμπεράσματα:

1) θετική PCR σε χαμηλά φορτία με αρνητικό αντιγόνο πιθανότατα σημαίνει παλιά (>10 ημέρες) αδιάγνωστη λοίμωξη με SARS-CoV-2

2) καθώς η διάρκεια θετικής PCR-αρνητικού αντιγόνου είναι πολύ μεγαλύτερη στην αποδρομή της λοίμωξης (μέσος όρος 17 ημέρες, φτάνει μέχρι και 83!!! ημέρες), το πρώτο που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι παλιά λοίμωξη, παρά έναρξη λοίμωξης

3) αν το αντιγόνο είναι αρνητικό και θετική η PCR να κοιτάτε πάντα το φορτίο (κύκλους της PCR), σε χαμηλό φορτίο να ζητάτε επανάληψη της PCR ή επανάληψη του αντιγόνου μετά από 1 ημέρα. Αν το αντιγόνο δεν θετικοποιηθεί τις επόμενες 1-2 ημέρες ή το φορτίο παραμείνει χαμηλό θα πρέπει να σκεφτούμε και εναλλακτικές διαγνώσεις.

4) Συστήνω την εκτέλεση του συνδρομικού panel σε βαριές περιπτώσεις με παρατεταμένη ασυμφωνία μεταξύ PCR και ταχέως αντιγόνου του SARS-CoV-2».

Σημειώνεται πως κατά την ενημέρωση στο υπ. Υγείας για την πορεία της πανδημίας, την Πέμπτη, ο καθηγητής είχε αναφέρει: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανένα τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό. Ακόμα και το μοριακό τεστ είναι πιθανό να μην μπορεί να διαγνώσει ένα μικρό ποσοστό ασθενών, είτε γιατί ο ιός δεν ανιχνεύεται στην μύτη που έχει γίνει λήψη, είτε γιατί ο πολλαπλασιασμός του ιού δεν έχει φτάσει σε ανιχνεύσιμα επίπεδα».

«Πρέπει να καταλάβουμε», προσέθεσε, «ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδώσουν τον ιό». Ο ρόλος των τεστ σε αυτή τη φάση της επιδημίας, εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, είναι να ανιχνευθούν και να απομονωθούν οι πιο μεταδοτικοί φορείς του ιού και έτσι να επιβραδυνθεί η διασπορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης