Κορωνοϊός: Αυξημένος ο κίνδυνος σε ανεμβολίαστες εγκύους που νοσούν και νεογνά
Ανανεώθηκε:
Την ένθερμη σύσταση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) για εμβολιασμό των εγκύων έναντι του κορωνοϊού ανέλυσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.
«Αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων, είχαμε αναφερθεί στον εμβολιασμό των εγκύων επισημαίνοντας τους κινδύνους από τη λοίμωξη με τον κορωνοϊό. Να θυμίσω ότι στις κλινικές μελέτες που είχαν γίνει για τα εμβόλια, δεν είχαν συμπεριληφθεί οι έγκυοι. Όπως είναι γνωστό οι έγκυοι αποτελούν έναν πληθυσμό αυξημένου κινδύνου λόγω των μεταβολών που συμβαίνουν στην κύηση τόσο από πλευράς ανοσολογικού, όσο και στο αναπνευστικό σύστημα» είπε η κυρία Θεοδωρίδου.
«Ο κυριότερος λόγος μη αποδοχής ήταν –και παραμένει σε υψηλό ποσοστό– ο φόβος των εγκύων και αρκετών γιατρών για ανεπιθύμητες ενέργειες για το κύημα, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο δεν περιέχει ζώντα αναπαραγώγιμο μικροοργανισμό. Στις 6 Ιανουαρίου δημοσιεύεται το δελτίο του αμερικανικού Κέντρου Λοιμώξεων, μελέτη με τα δεδομένα ασφάλειας των εμβολιασμών κατά την κύηση που συγκεντρώθηκαν από εννέα οργανισμούς καταγραφής των ΗΠΑ, μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Ιουλίου 2021. Η μελέτη αυτή είναι αναδρομική και εστιάζεται στην καταγραφή της προωρότητας των νεογνών, δηλαδή μωρά που γεννιούνται σε ηλικία κύησης μικρότερη των 37 εβδομάδων όπως και των νεογνών με μικρό βάρος γέννησης για την ηλικία κύησης αυτών που είναι κάτω από την 10η εκατοστιαία θέση. Η μελέτη περιλαμβάνει 46.000 με 49.000 κυήσεις ζώντων νεογνών, από τις οποίες 10.064 δηλαδή το 21,8% είχε εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Σχεδόν το σύνολο, το 98%, είχε εμβολιαστεί μεταξύ δευτέρου και τρίτου τριμήνου ενώ εμβόλιο που είχε χρησιμοποιηθεί ήταν κυρίως το mRNA εμβόλιο και σε ποσοστό κοντά στο 4,5% με το εμβόλιο Johnson & Johnson» συνέχισε.
«Στις εμβολιασμένες, η επίπτωση για προωρότητα ήταν 6,6 ανά 100 γεννήσεις ζώντων νεογνών και για το χαμηλό βάρος γέννησης σε σχέση με την ηλικία κύησης ήταν 8,2 ανά 100 γεννήσεις. Οι νεογνολόγοι κυρίως ξέρουν ότι η επίπτωση αυτή είναι ανάλογη με αυτή που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό» σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και τόνισε:
«Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, ότι ο εμβολιασμός κατά την κύηση δεν αυξάνει την προωρότητα, το CDC συνιστά ένθερμα τον εμβολιασμό των εγκύων και όσων πρόκειται τώρα στο άμεσο μέλλον ή και στο απότερο να κυοφορήσουν. Διαφορετικά είναι τα στοιχεία από εγκύους που νόσησαν κατά τη διάρκεια της κύησης».
Μάλιστα, η κυρία Θεοδωρίδου παρουσίασε τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine και προέρχεται από τη Σκωτία, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, αναφορικά με την έκφραση εγκύων που νόσησαν στο τέλος της κύησης – 28 ημέρες προ του τοκετού ή λίγο νωρίτερα.
«Η μελέτη προέρχεται από μία βάση δεδομένων 87.694 κυήσεων, εκ των οποίων 4.950 έγκυοι νόσησαν με Covid και παρατηρήθηκε αύξηση της προωρότητας και της περιγεννητικής θνησιμότητας. Η περιγεννητική θνησιμότητα ήταν 22,6 ανά 1.000 γεννήσεις, δηλαδή συχνότητα υπερτετραπλάσια του γενικού πληθυσμού σε σχέση με 4,3 ανά 1.000 στις εμβολιασμένες εγκύους» είπε χαρακτηριστικά.
«Το συμπέρασμα είναι ότι ο εμβολιασμός στην κύηση προστατεύει και τη μητέρα και το κύημα ή νεογνό, ενώ η λοίμωξη αυξάνει τον κίνδυνο και στη μητέρα και στο νεογνό» κατέληξε η Μαρία Θεοδωρίδου.