ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Άγιο Όρος - Παπαζάχος: Στη συνέχεια του ρήγματος Ανατολίας το επίκεντρο

Σεισμός Άγιο Όρος - Παπαζάχος: Στη συνέχεια του ρήγματος Ανατολίας το επίκεντρο
Είναι μία μεγάλη ζώνη, που δίνει και πολύ ισχυρούς σεισμούς, αναφέρει ο καθηγητής κ. Παπαζάχος για το σεισμό στην χερσόνησο του Αθω

Συνέχεια του ρήγματος της Ανατολίας, αποτελεί η ζώνη της τάφρου του Βορείου Αιγαίου που ήταν το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ  που σημειώθηκε στο Άγιο Όρος, εξηγεί ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, τονίζοντας ωστόσο ότι τα ρήγματα αυτά δεν δίνουν τσουνάμι.

Παράλληλα, μιλώντας στο ΑΠΕ, υπογραμμίζει ότι θα χρειαστούν μέρες για να εκτιμηθεί η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας:

«Στο Βόρειο Αιγαίο οι περισσότεροι σεισμοί είναι επιφανειακοί και παρατηρούμε συχνά μικρο-εξάρσεις. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε αν θα επιμείνει η ακολουθία, ή αν θα διευρυνθεί η δραστηριότητα στον χώρο», αναφέρει ο κ. Παπαζάχος, εξηγώντας πως το επίκεντρο του σεισμού ανήκει στη ζώνη της τάφρου του Βορείου Αιγαίου, που είναι συνέχεια του ρήγματος της Ανατολίας στο χώρο του Αιγαίου.

«Είναι μία μεγάλη ζώνη, που δίνει και πολύ ισχυρούς σεισμούς, οι περισσότεροι επιφανειακοί και στον θαλάσσιο χώρο. Περνάει νότια από τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, βόρεια από τη Λήμνο, νότια από τις ακτές του Αγίου Όρους και φτάνει μέχρι τις Βόρειες Σποράδες […] είναι μία μεγάλη ρηξιγενής ζώνη, που αν δει κανείς τον χάρτη του πυθμένα στο Βόρειο Αιγαίο, χωρίς να είναι σεισμολόγος, θα μπορέσει σχετικά εύκολα να αναγνωρίσει το ρήγμα», ανέφερε ο καθηγητής.

Τα ρήγματα αυτά - συνέχισε - δεν προκαλούν τσουνάμι, ακόμη και σε ισχυρότερους σεισμούς, λόγω του συνδυασμού κανονικής και οριζόντιας μετατόπισης του ρήγματος, αλλά και του αυξημένου τους βάθους (10-15 χιλιόμετρα), με αποτέλεσμα να μη φτάνει η σεισμική διάρρηξη μέχρι την επιφάνεια.

Οι πιο πρόσφατοι σεισμοί που προήλθαν από την περιοχή του σημερινού σεισμού, το 1982 και το 1983, ήταν μεγέθους 7 Ρίχτερ (πιο νότια) και 6,8 Ρίχτερ (πιο ανατολικά). Η δε πιο πρόσφατη σημαντική σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, σημειώθηκε στην περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου το 2014, όπου παρά το μεγάλο μέγεθος του σεισμού (6,9 ρίχτερ) δεν είχε ιδιαίτερες επιπτώσεις.

Παπαδόπουλος στο CNN Greece: Η περιοχή έχει δώσει στο παρελθόν πάνω από 7 Ρίχτερ

Για τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μίλησε στο CNN Greece o Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας πως η δόνηση εντοπίζεται σε μια περιοχή, η οποία κατά τα τελευταία 40 χρόνια έχει δώσει πολύ ισχυρές δονήσεις.

«Ο σεισμός είχε μέγεθος 5,4 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρου του Βορείου Αιγαίου, σε μια περιοχή που που εμείς οι σεισμολόγοι αποκαλούμε "Τάφρο του Βορείου Αιγαίου". Η συγκεκριμένη περιοχή έχει δώσει κατά το παρελθόν δύο πολύ ισχυρούς σεισμούς μεγέθους 7,0 και 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το 1981 και το 1982 αντίστοιχα», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «του συγκεκριμένου σεισμού επακολούθησαν άλλοι δύο μετασεισμοί με μικρά μεγέθη 2,8 και 2,6 Ρίχτερ αντίστοιχα».

«Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες αλλά και σε αρκετές ακόμη περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ακόμη και σε περιοχές της Αττικής. Αναμένουμε κι άλλους μετασεισμούς, όμως το ευτύχημα είναι ότι το επίκεντρο της εν λόγω δόνησης εντοπίζεται καθαρά σε θαλάσσιο χώρο».

Από την πλευρά του, η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών μέτρησε το σεισμό με μέγεθος 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Κατά την ίδια πηγή, το επίκεντρο εντοπίζερται 20 χλμ. νότια νοτιοδυτικά του Άθω και 132 χλμ. ανατολικά νοτιοανατλικά της Θεσσαλονίκης.

Σε αντίθεση με το EMSC, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε εστιακό βάθος στα 19 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στ' ανοικτά του κόλπου του Σιγγιτικού Κόλπου στη Σιθωνία και συγκεκριμένα 33 χλμ. ανατολικά της Συκιάς και 139 χλμ. νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 14:48 και είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.