ΕΛΛΑΔΑ

Συνεδριάζει η Eπιτροπή: Εξετάζεται παράταση των μέτρων για μία εβδομάδα

Παράταση των μέτρων περιριοσμού έως τις 24 του μήνα και επανεξέτασή τους ανά εβδομάδα είναι το επικρατέστερο σενάριο AP Photo/Manu Fernandez

Στην εισήγησή της για την παράταση ή όχι των μέτρων περιορισμού της πανδημίας κορωνοϊού αναμένεται να καταλήξει σήμερα η Επιτροπή επιδημιολόγων, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, από τα δύο σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι, δηλ. της παράτασης και της αναστολής των μέτρων, πιθανότερο είναι εκείνο της παράτασης των περιορισμών μέχρι τις 24 Ιανουαρίου και επανεξέτασή τους ανά εβδομάδα.

Τα μέτρα αφορούν στο ωράριο των χώρων διασκέδασης (αυτή τη στιγμή λειτουργούν μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα) και τη μουσική στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, η οποία δεν επιτρέπεται.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να επιτραπεί και πάλι η μουσική στην εστίαση, τα καφέ-μπαρ και εν γένει στην ψυχαγωγία, αλλά το αίτημα αυτό των καταστηματαρχών δεν αναμένεται στην παρούσα φάση να υιοθετηθεί από την Επιτροπή.

Σε κάθε περίπτωση η «πυξίδα» του Μεγάρου Μαξίμου, όπως έγκαιρα είχε δημοσιεύσει το CNN Greece, φαίνεται να είναι προσανατολισμένη στη διατήρηση του πλαισίου των υφιστάμενων περιορισμών και στην επαναξιολόγησή του εν ευθέτω χρόνω.

«Αυτή είναι η βασική ροπή», όπως εξηγούσε κυβερνητικός παράγοντας, προβάλλοντας ταυτόχρονα τους λόγους που μεταθέτουν για αργότερα την εφαρμογή των σημειακών προσαρμογών.

Για το «φρένο» στο μίνι-λίφτινγκ των περιορισμών που αφορούσε, κυρίως στις σκέψεις που γίνονταν για την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση, αλλά δίχως την άρση της απαγόρευσης για όρθιους θαμώνες, καθώς επίσης για το πλαφόν των θεατών στα αθλητικά γήπεδα, προϊδέασε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Αναμένεται αισθητή μείωση κρουσμάτων

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα την πορεία των δεικτών της πανδημίας.

Όπως ανέφερε στο CNN Greece, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, από τα τεστ που έχουν γίνει μέχρι το πρωί της Τετάρτης έχουν προκύψει 16.000 κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός που δείχνει μείωση σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ζαούτη, το μεσημέρι αναμένονται τα δεύτερα αποτελέσματα από τα τεστ, τα οποία θα καθορίσουν τον τελικό αριθμό.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πάντως, εκτιμάται ότι σήμερα τα θετικά τεστ θα κινηθούν πάνω από τις 20.000, αρκετά κάτω όμως από τις 30.000.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σαρηγιάννη, τα σημερινά κρούσματα αναμένεται να φτάσουν τις 24.700. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 32.694 νέα κρούσματα.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, η εισήγηση της κυβέρνησης προς τους λοιμωξιολόγους, η ολομέλεια των οποίων συνεδριάζει σήμερα για να αξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση, είναι να μην υπάρξει προσθήκη νέου μέτρου ή αλλαγή στο υφιστάμενο πλαίσιο από την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και λήγει η ισχύς των περιορισμών που είχαν τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του 2021.

«Φτάνουμε σε μία κορύφωση»

Μιλώντας το πρωί στον Ant1, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, έκανε λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού της αύξησης στην Αττική, σημειώνοντας πως, σύμφωνα με τα στοιχεία, «φτάνουμε σε μία κορύφωση, που αναμένεται αυτήν την εβδομάδα. Με την αίρεση του τι θα συμβεί στα σχολεία και την επιπλέον διασπορά», είπε χαρακτηριστικά.

«Σε ό,τι αφορά στην Αττική, επειδή είναι ιδιαίτερα επιβεβαρυμένη η επιδημιολογική εικόνα, θα περιμένουμε μερικές μέρες ακόμη. Αυτό που είναι μεταβλητό, είναι η κατανομή της Όμικρον και οι υποπαραλλαγές της, που βλέπουμε στα λύματα και δίνουν διαφορετική συμπτωματολογία. Αυτό σημαίνει, ότι δεν είναι εύκολο αυτή τη στιγμή να κάνει κανείς σαφείς προβλέψεις. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε εύκολα, αν θα έχει λήξει το φαινόμενο σε δύο ή τρεις εβδομάδες», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στην υπόλοιπη χώρα, με βάση τα λύματα, σε όλες τις πόλεις εκτός από τα Γιάννενα, έχουμε αύξηση του ιικού φορτίου. «Αυτό σημαίνει ότι η προηγούμενη εβδομάδα έδωσε επιπλέον διασπορά. Άρα, δεν μπορούμε να πούμε, ότι πάμε σε αποκλιμάκωση», τόνισε ο καθηγητής, ξεκαθαρίζοντας, ότι είμαστε σε φάση που πρέπει να περιμένουμε.

Γκάγκα: «Το Πάσχα μας θα είναι κανονικό»

Στο ίδιο μήκος κύματος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα εκτίμησε, από την πλευρά της, ότι ο ιός λήγει αρκεί να τηρήσουμε τα μέτρα και να κάνουμε υπομονή για λίγο καιρό ακόμη, σημειώνοντας ότι θα πάνε καλύτερα τα πράγματα στη συνέχεια, και το «Πάσχα μας θα είναι κανονικό». «Την περίοδο εκείνη θα έχει κρούσματα όπως έχει και η γρίπη», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Γκάγκα προσχώρησε στην εκτίμηση ότι δε θα υπάρξουν αλλαγές στα μέτρα αυτή τη στιγμή, γιατί έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό είναι θέμα που θα το αποφασίσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συνέρχεται σήμερα Τετάρτη.

Για τη λειτουργία των σχολείων, η υπουργός σημείωσε ότι γίνονται συνεχείς έλεγχοι στα παιδιά και όλα μπορεί να αλλάξουν, δεν σημαίνει ότι αν ανοίγαμε μια βδομάδα αργότερα δεν θα είχαμε πολλά κρούσματα. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που είχε κλειστά τα σχολεία για μεγάλο διάστημα και αυτό είχε αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά, επεσήμανε η κ.Γκάγκα, μιλώντας στην ΕΡΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης