ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πόσο απέχουμε από την αποκλιμάκωση - Τι δείχνουν λύματα και θετικότητα για την «Όμικρον»

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας, πόσο μπορούμε να βασιζόμαστε στα δεδομένα από την Αφρική. AP Photo/Thanassis Stavrakis

Πόσο απέχουμε από την αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα μας. Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον, κατά πόσο μπορούμε να βασιζόμαστε στα θετικά δεδομένα από την Αφρική.

«Το ελπίζουμε, αλλά δεν το ξέρουμε», ξεκαθάρισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο μπορούμε, να μιλάμε για αποκλιμάκωση της πανδημίας στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης, η κυρία Λινού αναφέρθηκε στις ΗΠΑ, όπου οι ειδικοί χρησιμοποιούν τα δεδομένα από τη Νότιο Αφρική, όπου πράγματι υπήρξε αποκλιμάκωση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Χρησιμοποιούν δεδομένα από τη Νότιο Αφρική και έτσι εκτιμούν, ότι και εμείς μπορεί να έχουμε την ίδια τύχη. Αυτό έχει εκφραστεί και στην Ελλάδα». Ωστόσο, όπως εξήγησε, «δεν υπάρχουν στοιχεία πραγματικά εκτός αυτών της Αφρικής, για να προβλέψουμε, ότι θα έχουμε και μείωση των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον και λύση του προβλήματος».

«Δεν το ξέρουμε, ξέρουμε μόνο ότι η συγκεκριμένη μορφή του κορωνοϊού έχει πιο ήπια συμπτώματα στο κατώτερο αναπνευστικό, αλλά από την άλλη έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά, που είναι βιαστικό, να πούμε ότι θα λήξει», σημείωσε η κυρία Λινού.

Επιπλέον, η κυρία Γκάγκα επεσήμανε το γεγονός, ότι μέσα σε αυτούς που νοσούν, είναι και άνθρωποι σε σημαντικές θέσεις, γιατροί, υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί, υπογραμμίζοντας πως «αυτό θα δημιουργήσει έξαρση και στα νοσοκομεία και στα σχολεία και θα έχουμε μεγαλύτερη ζήτηση και μικρότερη προσφορά υπηρεσιών. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει φοβερό πρόβλημα και πρέπει να το συνυπολογίσουμε».

«Φτάνουμε σε νέα κορύφωση αυτήν την εβδομάδα - Δύσκολο να κάνει κανείς σαφείς προβλέψεις»

Όσον αφορά στις μετρήσεις στα λύματα, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, έκανε λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού της αύξησης στην Αττική, σημειώνοντας πως, σύμφωνα με τα στοιχεία, «φτάνουμε σε μία κορύφωση, που αναμένεται αυτήν την εβδομάδα. Με την αίρεση του τι θα συμβεί στα σχολεία και την επιπλέον διασπορά», είπε χαρακτηριστικά.

«Σε ό,τι αφορά στην Αττική, επειδή είναι ιδιαίτερα επιβεβαρυμένη η επιδημιολογική εικόνα, θα περιμένουμε μερικές μέρες ακόμη. Αυτό που είναι μεταβλητό, είναι η κατανομή της Όμικρον και οι υποπαραλλαγές της, που βλέπουμε στα λύματα και δίνουν διαφορετική συμπτωματολογία. Αυτό σημαίνει, ότι δεν είναι εύκολο αυτή τη στιγμή να κάνει κανείς σαφείς προβλέψεις. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε εύκολα, αν θα έχει λήξει το φαινόμενο σε δύο ή τρεις εβδομάδες», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στην υπόλοιπη χώρα, με βάση τα λύματα, σε όλες τις πόλεις εκτός από τα Γιάννενα, έχουμε αύξηση του ιικού φορτίου. «Αυτό σημαίνει ότι η προηγούμενη εβδομάδα έδωσε επιπλέον διασπορά. Άρα, δεν μπορούμε να πούμε, ότι πάμε σε αποκλιμάκωση», τόνισε ο καθηγητής, ξεκαθαρίζοντας, ότι είμαστε σε φάση που πρέπει να περιμένουμε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης