Σεισμός Φλώρινα: Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά η Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ανανεώθηκε:
Την κήρυξη των τριών Δήμων της Π.Ε. Φλώρινας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τον μεγάλο σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που χτύπησε την περιοχή, ζήτησαν οι Δήμαρχοι Φλώρινας Βασίλειος Γιαννάκης, Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης και Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιο Κασαπίδη.
Το αίτημα που υποστήριξε και ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήριος Βοσδου διατυπώθηκε κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Π.Ε. Φλώρινας.
Το αίτημα θα μεταβιβάσει στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης. Στην σύσκεψη ομάδα αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι ένοπλες δυνάμεις για αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων από φυσικές καταστροφές ενώ παρουσιάστηκαν και οι χώροι που δυνητικά θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πολίτες σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί.
Κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών από την Θεσσαλονίκη αποτελούμενο από 15 Μηχανικούς ξεκίνησε ήδη αυτοψίες σε κτίρια της Φλώρινας, ενώ αντίστοιχο κλιμάκιο από την Κοζάνη έχει αναλάβει τον έλεγχο όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εντός και εκτός της πόλεως της Φλώρινας. Το τρίτο κλιμάκιο μηχανικών από την Φλώρινα θα προβεί σε ελέγχους και αυτοψίες των σχολικών κτηρίων, των δημοσίων υπηρεσιών και του νοσοκομείου.
Στην περιοχή της Πρέσπας σύμφωνα με αναφορές του Δημάρχου Παναγιώτη Πασχαλίδη έχουν υποστεί ζημιές 5 πετρόκτιστες κατοικίες όπου έχουν πέσει οι καμινάδες τους ενώ υπάρχουν μικρορωγμές στην τοιχοποιία σε ορισμένα δημόσια κτίρια του δήμου.
Το έργο των αυτοψιών που πραγματοποιούν τα κλιμάκια των μηχανικών θα δυσκολέψει αρκετά τις επόμενες ημέρες εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης του καιρού. Αυτήν την ώρα στην ΠΕ Φλώρινας χιονίζει σε υψόμετρο πάνω από τα 1100 μέτρα ενώ η Πολιτική Προστασία προειδοποίησε ότι τις επόμενες ωρες οι χιονοπτώσεις θα καλύψουν και πιο χαμηλά υψόμετρα δηλαδή ακόμη και την πόλη της Φλώρινας.
Τσελέντης στο CNN Greece: Έντονη μετασεισμική ακολουθία τις επόμενες εβδομάδες
Για τις εκτιμήσεις για τον μεγάλο σεισμό στη Φλώρινα που προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας, μίλησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης στο CNN Greece.
Όπως είπε αρχικά ο κ. Τσελέντης, η μετασεισμική ακολουθία είναι ιδιαίτερα έντονη, γεγονός θετικό καθώς φαίνεται πως ο σεισμός ήταν ο κύριος ωστόσο σημείωσε πως θα είναι έντονη για τις επόμενες εβδομάδες, ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός να περιμένουμε μέχρι και 5 Ρίχτερ.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσελέντης είπε:
«Στις 23:40 είχαμε έναν μεγάλο σεισμό 5,4 Ρίχτερ που έγινε πολύ κοντά στην πόλη της Φλώρινας, στα 3 χιλιόμετρα δυτικά, με πάρα πολύ εστιακό βάθος 14 χιλιόμετρα. Αυτό συνεπάγεται με το ότι θα έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία, το είχαμε διατυπώσει από την πρώτη στιγμή μέσα στο βράδυ και ως φαίνεται επιβεβαιωθήκαμε.
Ήδη έχουμε καταγράψει κοντά στους 40 μετασεισμούς και αυτό είναι καλό διότι δείχνει πως κατά πάσα πιθανότητα ήταν το κυρίως γεγονός, οπότε όλα θα εξελιχτούν φυσιολογικά. Βέβαια, πρέπει να καταλάβουμε ότι η μετασεισμική αυτή ακολουθία θα κρατήσει για καιρό ακόμα μπορεί και κάποιες εβδομάδες, όχι βέβαια με τη συχνότητα που είναι σήμερα και δεν αποκλείεται η πιθανότητα και ενός ισχυρού μετασεισμού 4,9 ίσως και 5 Ρίχτερ. Δεν είναι σίγουρο αλλά μπορεί να γίνει και αυτό».
Να αποφεύγουν οι κάτοικοι παλιά κτήρια
Στη συνέχεια, ο σεισμολόγος υπενθύμισε πως πρέπει ο κόσμος να τηρεί τα αντισεισμικά μέτρα, ενώ ανέφερε πως οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται σε πολύ παλιά κτήρια, τα οποία χρειάζονται περιοχή.
«Οι κάτοικοι πρέπει να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα αντισεισμικής προστασίας. Δηλαδή να αποφεύγουν να περνάνε από παλιά κτήρια. Είδατε τι έγινε στο μουσείο της Φλώρινας, πέσανε σοβάδες από έξω. Είναι πολλά τα παλιά κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές. Επίσης, πρέπει να καταλάβουμε ότι τα σπίτια τώρα κινδυνεύουν πιο πολύ στο εσωτερικό, με μετακινήσεις επίπλων, τηλεοράσεων παρά το να πέσει το κτήριο γιατί οι αντισεισμικοί μας κανονισμοί είναι πάρα πολύ καλοί».
Τέλος, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κατέληξε λέγοντας:
«Παρακολουθούμε το φαινόμενο». Και υπενθύμισε πως «είχαμε και το 1994, 40 χιλιόμετρα από την Φλώρινα έναν σεισμό λίγο μεγάλο, 5,9 Ρίχτερ και είχαμε και στην ευρύτερη περιοχή πιο μεγάλους σεισμούς αλλά πιο μακριά».