Μετάλλαξη Όμικρον: Υπό «ασφυξία» νευραλγικές υπηρεσίες στο Δημόσιο - Τι εισηγήθηκε η Επιτροπή
Ανανεώθηκε:
Σφοδρό είναι το πλήγμα που έχει επιφέρει η μετάλλαξη Όμικρον και σε υπηρεσίες αιχμής του Δημοσίου. Τα χιλιάδες κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων δημιουργούν σταδιακά κενά, με αποτέλεσμα κυβέρνηση και ειδικοί να επεξεργάζονται σχέδια αντιμετώπισης του φαινόμενου ώστε να μην προκληθούν δυσλειτουργίες σε κρίσιμους τομείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα εξέτασε τα δεδομένα και εισηγήθηκε στην κυβέρνηση ένα πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων στο πρότυπο που ακολουθείται με τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία.
Το πρωτόκολλο αυτό αφορά σε πρώτη φάση νευραλγικές υπηρεσίες, όπως τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η εισήγηση της Επιτροπής αναμένεται να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση και οι αποφάσεις πιθανότατα θα ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγήθηκαν την επιστροφή στην υπηρεσία εργαζόμενου που έχει νοσήσει, μετά από πενθήμερη καραντίνα. Η επιστροφή θα γίνεται με τη χρήση μάσκας K-95 ή διπλής μάσκας. Αντίθετα, δεν προβλέπεται καραντίνα για εκείνους που έχουν κάνει την τρίτη/ ενισχυτική δόση εμβολίου ή έχουν απλώς έρθει σε επαφή με κρούσμα αλλά δεν έχουν διαγνωσθεί θετικοί οι ίδιοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κληθείσα να σχολιάσει το πρωτόκολλο επιστροφής των υγειονομικών στις θέσεις τους στα νοσοκομεία μετά την πενθήμερη καραντίνα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δήλωσε στο Mega: «Δεν λέμε να γυρίσει κανείς με συμπτώματα ή κάποιος που δεν αισθάνεται καλά ή κάποιος που έχει θετικό τεστ. Κάποιος που θα το περάσει για δύο μέρες και μετά θα αισθάνεται καλά, μπορεί να γυρίσει με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, όπως η μάσκα υψηλής προστασίας». Για, δε, το PCR τεστ σημείωσε ότι «δεν μας βοηθά να καταλάβουμε αν κάποιος μεταδίδει, είναι καλύτερο το rapid».
Τι συμβαίνει στην Αστυνομία
Για τα κρούσματα στην Ελληνική Αστυνομία ρωτήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου στο περιθώριο της συνάντησής του με τον πρύτανη του ΑΠΘ.
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε πως «δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στη λειτουργία των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιαίτερα στις υπηρεσίες αιχμής που αφορούν την ασφάλεια».
«Η Ελληνική Αστυνομία είναι τμήμα της κοινωνίας και υπάρχουν αστυνομικοί οι οποίοι έχουν νοσήσει. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στη λειτουργία των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιαίτερα στις υπηρεσίες αιχμής που αφορούν την ασφάλεια. Θέλω να σας αναφέρω ότι ο αριθμός των αστυνομικών που βρίσκονται σε νοσοκομεία είναι μόλις 20 από τη συνολική δύναμη των 56.500 και γι’ αυτό δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα και υλοποίηση των σχεδιασμών ώστε η Ελληνική Αστυνομία να προσφέρει το κρίσιμο αγαθό της ασφάλειας στους πολίτες» είχε δηλώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Υπενθυμίζεται πως εντολές για την εφαρμογή άμεσων μέτρων στις υπηρεσίες της Αστυνομίας μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα κορωνοϊού και μετάλλαξης «Όμικρον» έχουν ήδη δοθεί καθώς μέχρι την Τετάρτη πάνω από 2.000 αστυνομικοί νοσούσαν, με πλέον χαρακτηριστικό ότι μόνο μέσα σε έξι ώρες 200 αστυνομικοί δήλωσαν την ασθένειά τους.
Μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξουν σοβαρά κενά στη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε ήδη όσα άτομα βρίσκονται σε γραφεία και υπηρεσίες γραμματείας να εργάζονται από το σπίτι με τηλεργασία. Σε σύσκεψη με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη συζητήθηκαν τα πρωτόκολλα για τις υπηρεσίες πρώτης ανταπόκρισης όπως η Άμεση Δράση, η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. αλλά και οι υπηρεσίες Ασφαλείας.
Σε καμία περίπτωση όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, δεν πρέπει να μειωθούν οι περιπολίες και η παρουσία της αστυνομίας στο δρόμο και γι' αυτό το λόγο τα ζευγάρια στις περιπολίες, είτε πρόκειται για πεζές είτε για μηχανοκίνητες, θα παραμένουν τα ίδια και δεν θα εναλλάσσονται, για να μην υπάρχει διασπορά σε ενδεχόμενη νόσηση.
Επίσης έχει ήδη ζητηθεί από τα αστυνομικά τμήματα οι αστυνομικοί να εργάζονται είτε πρωί είτε απόγευμα και οι δυο βάρδιες να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους ενώ για τις υπηρεσίες Ασφαλείας όσοι αστυνομικοί βρίσκονται εκτός κτηρίου σε έρευνες υποθέσεων να παραμένουν εντός και να αποφεύγεται η επαφή τους με αστυνομικούς που βρίσκονται μέσα στα γραφεία της υπηρεσίας.
Plan B στο Δημόσιο
Προκειμένου να μην σημειωθούν δυσλειτουργίες στις δημόσιες υπηρεσίες, το υπουργείο Εσωτερικών καταρτίζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα σε υπηρεσία του Δημοσίου στο οποίο δημιουργείται ακραία δυσλειτουργία εξαιτίας των νοσήσεων» διαβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε έγγραφο σε όλα τα υπουργεία, τους δημόσιους οργανισμούς και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ζητώντας τους να καταστρώσουν plan B για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών αιχμής σε περίπτωση μεγάλης διασποράς κρουσμάτων κορωνοϊού στο προσωπικό.
Πρόκειται για την εγκύκλιο που είχε συντάξει και αποστείλει το υπουργείο Εσωτερικών ήδη από την πρώτη καραντίνα το 2020, με στόχο την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων σε νευραλγικές υπηρεσίες του Δημοσίου. Τώρα, οι υπηρεσίες καλούνται να επικαιροποιήσουν τα σχέδια αυτά, ώστε να είναι έτοιμες να ανταπεξέλθουν εάν έρθουν αντιμέτωπες με μεγάλα κενά λόγω νόσησης υπαλλήλων.
Οι φορείς είχαν προθεσμία έως την Τετάρτη να απαντήσουν με την επικαιροποιήση των σχεδίων τους, στα οποία η βασική στρατηγική είναι «από back office σε front service», δηλαδή του προσδιορισμού του προσωπικού εκείνου ανά κλάδο και ειδικότητα που εφόσον υπάρξει ανάγκη θα μπορεί να μετακινηθεί από άλλες υπηρεσίες σε εκείνες που είναι νευραλγικές για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου.
Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που δεν μοιάζει καθόλου απίθανο να χρειαστεί να ενεργοποιηθεί, δεδομένου ότι η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει τη χώρα και ήδη υπάρχουν κρίσιμοι τομείς που καταγράφουν «απώλειες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα νοσοκομεία, η Ελληνική Αστυνομία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς -υπηρεσίες του κράτους που δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τηλεργασία.
Διαβάστε επίσης: