ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Κενά σε υπηρεσίες αιχμής του Δημοσίου - Υπό εξέταση σχέδια έκτακτης ανάγκης

Μετάλλαξη Όμικρον: Κενά σε υπηρεσίες αιχμής του Δημοσίου - Υπό εξέταση σχέδια έκτακτης ανάγκης
AP Photo

Με την μετάλλαξη Όμικρον να επελαύνει στη χώρα και καθημερινά να εντοπίζονται αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι θετικοί στον κορωνοϊό, ήδη έχουν αρχίσει να δημιουργούνται σημαντικά κενά σε επιχειρήσεις, αλλά και σε υπηρεσίες αιχμής του Δημοσίου. Προκειμένου να μην σημειωθούν δυσλειτουργίες στις δημόσιες υπηρεσίες, το υπουργείο Εσωτερικών καταρτίζει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποστείλει έγγραφο σε όλα τα υπουργεία, τους δημόσιους οργανισμούς και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ζητώντας τους να καταστρώσουν plan B για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών αιχμής σε περίπτωση μεγάλης διασποράς κρουσμάτων κορωνοϊού στο προσωπικό.

Πρόκειται για την εγκύκλιο που είχε συντάξει και αποστείλει το υπουργείο Εσωτερικών ήδη από την πρώτη καραντίνα το 2020, με στόχο την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων σε νευραλγικές υπηρεσίες του Δημοσίου. Τώρα, οι υπηρεσίες καλούνται να επικαιροποιήσουν τα σχέδια αυτά, ώστε να είναι έτοιμες να ανταπεξέλθουν εάν έρθουν αντιμέτωπες με μεγάλα κενά λόγω νόσησης υπαλλήλων.

Οι φορείς είχαν προθεσμία έως σήμερα να επικαιροποιήσουν τα σχέδιά τους, στα οποία η βασική στρατηγική είναι «από back office σε front service», δηλαδή του προσδιορισμού του προσωπικού εκείνου ανά κλάδο και ειδικότητα που εφόσον υπάρξει ανάγκη θα μπορεί να μετακινηθεί από άλλες υπηρεσίες σε εκείνες που είναι νευραλγικές για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου.

Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που δεν μοιάζει καθόλου απίθανο να χρειαστεί να ενεργοποιηθεί, δεδομένου ότι η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει τη χώρα και ήδη υπάρχουν κρίσιμοι τομείς που καταγράφουν «απώλειες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα νοσοκομεία, η Ελληνική Αστυνομία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς -υπηρεσίες του κράτους που δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τηλεργασία.

Ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία - Επιτάξεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ

Σοβαρό «αποτύπωμα» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αφήνει η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον που συντελείται με γεωμετρική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες. Το πρόβλημα που παρατηρείται στα νοσοκομεία είναι διπλό: αφενός σημειώνεται «εκρηκτική» αύξηση νέων εισαγωγών ασθενών covid, αφετέρου καταγράφονται πολλαπλά κρούσματα μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού, κάτι που δημιουργεί κενά λόγω της πενθήμερης καραντίνας.

Κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας για τους υγειονομικούς που βγαίνουν «εκτός» λόγω Covid-19, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε:

«Προχωράμε σε επιτάξεις οι οποίες θα ξεκινήσουν τώρα και βοηθάει και ο ιδιωτικός τομέας με κλίνες για νοσηλείες ασθενών με Covid».

«Η αλήθεια είναι ότι πιέζονται πάρα πολύ τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και είναι σημαντικό – να παρακαλέσω και πάλι – όταν έχουμε θετικό rapid δεν χρειάζεται να πάμε στο νοσοκομείο για PCR. Μπορούμε να κάνουμε rapid test σε οποιαδήποτε δομή και να μην πιέσουμε τα νοσοκομεία παραπάνω για πράγματα που δεν χρειάζονται» συμπλήρωσε.

«Φύλλα πορείας, αν δεν έχουν ξεκινήσει την Παρασκευή, σίγουρα μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν ξεκινήσει» τόνισε η κυρία Γκάγκα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα, Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, καταγράφεται ρεκόρ νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Σε ένα 24ωρο σημειώθηκαν 641 εισαγωγές ασθενών (ημερήσια μεταβολή +41.81%), όταν ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς.

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε «εκρηκτική» αύξηση της τάξεως του 290%, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων δείχνει σταθεροποίηση, καθώς καταγράφηκε μικρή μείωση της τάξης του 1%, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πρόσθεσε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή, με αύξηση στις εισαγωγές και σταθεροποίηση ωστόσο στους σκληρούς δείκτες. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε μείωση 4%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid έδειξε σημαντική επιδείνωση της τάξης του 34%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων ανέβηκε στο 1,4.

Έως 2.000 κρούσματα στην ΕΛ.ΑΣ.

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στη λειτουργία των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιαίτερα στις υπηρεσίες αιχμής που αφορούν την ασφάλεια» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος απαντώντας σήμερα σε ερώτηση για τα εκατοντάδες κρούσματα κορωνοϊού στο Σώμα.

«Η Ελληνική Αστυνομία είναι τμήμα της κοινωνίας και υπάρχουν αστυνομικοί οι οποίοι έχουν νοσήσει. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στη λειτουργία των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιαίτερα στις υπηρεσίες αιχμής που αφορούν την ασφάλεια. Θέλω να σας αναφέρω ότι ο αριθμός των αστυνομικών που βρίσκονται σε νοσοκομεία είναι μόλις 20 από τη συνολική δύναμη των 56.500 και γι’ αυτό δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα και υλοποίηση των σχεδιασμών ώστε η Ελληνική Αστυνομία να προσφέρει το κρίσιμο αγαθό της ασφάλειας στους πολίτες».

Υπενθυμίζεται πως εντολές για την εφαρμογή άμεσων μέτρων στις υπηρεσίες της Αστυνομίας μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα κορωνοϊού και μετάλλαξης «Όμικρον» δόθηκαν καθώς μέχρι και σήμερα πάνω από 2.000 αστυνομικοί νοσούσαν, με πλέον χαρακτηριστικό ότι μόνο μέσα σε έξι ώρες 200 αστυνομικοί δήλωσαν την ασθένειά τους.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξουν σοβαρά κενά στη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε ήδη όσα άτομα βρίσκονται σε γραφεία και υπηρεσίες γραμματείας να εργάζονται από το σπίτι με τηλεργασία.

Σε σύσκεψη με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη συζητήθηκαν τα πρωτόκολλα για τις υπηρεσίες πρώτης ανταπόκρισης όπως η Άμεση Δράση, η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. αλλά και οι υπηρεσίες Ασφαλείας.

Σε καμία περίπτωση όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, δεν πρέπει να μειωθούν οι περιπολίες και η παρουσία της αστυνομίας στο δρόμο και γι' αυτό το λόγο τα ζευγάρια στις περιπολίες, είτε πρόκειται για πεζές είτε για μηχανοκίνητες, θα παραμένουν τα ίδια και δεν θα εναλλάσσονται, για να μην υπάρχει διασπορά σε ενδεχόμενη νόσηση.

Επίσης έχει ήδη ζητηθεί από τα αστυνομικά τμήματα οι αστυνομικοί να εργάζονται είτε πρωί είτε απόγευμα και οι δυο βάρδιες να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους ενώ για τις υπηρεσίες Ασφαλείας όσοι αστυνομικοί βρίσκονται εκτός κτηρίου σε έρευνες υποθέσεων να παραμένουν εντός και να αποφεύγεται η επαφή τους με αστυνομικούς που βρίσκονται μέσα στα γραφεία της υπηρεσίας.

Πάντως τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι τα περισσότερα ενεργά κρούσματα είναι στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής με πάνω από 800 άτομα.

Αύξηση κρουσμάτων στους εργαζόμενους στα Μέσα Μεταφοράς

Προβληματισμός επικρατεί για την διασπορά του κορωνοϊού στους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τόσο για τα κενά που δημιουργούνται όσο και για τις καθυστερήσεις που προκαλούνται στα δρομολόγια, σε μια περίοδο που θα πρέπει να είναι αυξημένα ώστε να αποφεύγεται η συνάθροιση των επιβατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρούσματα στην ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) κυμαίνονται μεταξύ 200 – 230 με τα κενά επί του παρόντος να καλύπτονται δεδομένου ότι και η άδεια απομόνωσης των κρουσμάτων έχει μειωθεί πλέον στις 5 ημέρες.

Ωστόσο, οι συγκοινωνιακές εταιρείες και το υπουργείο Μεταφορών βρίσκονται σε εγρήγορηση ώστε σε περίπτωση που αλλάξουν τα δεδομένα, να εκπονηθεί έκτακτο σχέδιο.

Για το ζήτημα ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τις διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιριών (ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ και ΟΑΣΘ), από τις οποίες ζήτησε ενημέρωση για τη δύναμη του προσωπικού μετά και την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον. Η συλλογή στοιχείων συνεχίζεται και σήμερα και εφόσον προκύψει πρόβλημα, θα εκπονηθεί έκτακτο σχέδιο.

Τα νέα μέτρα που ισχύουν στις αστικές συγκοινωνίες το τελευταίο διάστημα, πάντως, έφεραν και νέες διαμαρτυρίες από την πλευρά των εργαζομένων, καθώς όπως καταγγέλλουν οδηγοί της ΟΣΥ, ενώ η ισχύουσα υποχρέωση αφορά τη χρήση μάσκας ΚΝ95 ή διπλής χειρουργικής μάσκας, η εταιρεία δεν παρέχει καθόλου τις πρώτες, ενώ εξακολουθεί να παρέχει τον ίδιο αριθμό από τις δεύτερες, παρά το γεγονός ότι αυτές πρέπει εδώ και καιρό να χρησιμοποιούνται διπλές.

Από την πλευρά τους πηγές του ΟΑΣΑ επισημαίνουν ότι έχει ήδη αυξηθεί ο αριθμός των απλών μασκών που διατίθενται στους εργαζομένους, ενώ έχει γίνει και η παραγγελία για μάσκες υψηλής προστασίας, οι οποίες θα φτάσουν στα χέρια των οδηγών από την επόμενη εβδομάδα.