ΕΛΛΑΔΑ

Εμπλοκή στην ΕΡΓΑΝΗ με τα θετικά rapid test εμβολιασμένων εργαζόμενων

Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ όσοι βρεθούν θετικοί θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα 5 ημερών INTIME

Στον «αέρα» βρίσκονται χιλιάδες εμβολιασμένοι εργαζόμενοι που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό με rapid test. Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δέχεται μόνο θετικά PCR test, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζεται η 5θήμερη άδεια ασθενείας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ όσοι βρεθούν θετικοί θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα 5 ημερών.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ, και εφόσον βγει θετικό, να το καταθέτουν για να λάβουν 5 ημέρες πληρωμένης άδειας.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζονται μοριακό τεστ, αλλά αρκεί το θετικό rapid test.

Όπως δήλωσε το πρωί η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δεν χρειάζεται μοριακό τεστ για τους εμβολιασμένους εργαζόμενους για να είναι καλυμμένοι στην εργασία τους, εφόσον νοσήσουν από κορωνοϊό. Όπως είπε, αρκεί το θετικό rapid test, που θα αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγνωστικά κέντρα.

Ωστόσο, το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δεν αναγνωρίζει το rapid test και δέχεται μόνο το PCR, γεγονός που αφήνει έκθετους τους εργαζόμενους που έχουν νοσήσει και είναι εμβολιασμένοι.

Το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί τα επόμενα 24ωρα που θα εκδοθεί η νέα ΚΥΑ.

Διαβάστε επίσης:

Λεωφόρος Αλεξάνδρας: Ουρές από τα ξημερώματα για ένα τεστ κορωνοϊού

Νέα προβλήματα για την αγορά

Την ίδια ώρα, ο επιχειρηματικός κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με νέο σοβαρό πρόβλημα, καθώς πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που νοσούν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα κενά σε πολλές επιχειρήσεις.

Δεν είναι λίγα τα καταστήματα και τα γραφεία που υπολειτουργούν λόγω των πολλών κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα, ενώ ο κλάδος της εστίασης συνεχίζει να πληρώνει «βαρύ φόρο» στην πανδημία μετά τα τελευταία μέτρα.

Πλαφόν στην τιμή των PCR test

Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο βρίσκεται το ζήτημα του κόστους των μοριακών τεστ. Ανακοινώσεις για την τιμή των PCR test πρόκειται να γίνουν την Τρίτη, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

«Αύριο θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις όσον αφορά τα PCR. Πλαφόν υπάρχει, 40 ευρώ το PCR συν 20 ευρώ για τις υπηρεσίες. Για αυτά τα ποσά θα υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση αύριο. Κάναμε μια πολύ καλή συζήτηση με τους εκπροσώπους των γιατρών και τους ευχαριστώ πολύ», δήλωσε στο Mega ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθεί πλαφόν 50 ευρώ στα μοριακά τεστ, ενώ αλλαγές δεν θα υπάρξουν αναφορικά με τα rapid test.

«Στα rapid test έχει λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και ενώ το πλαφόν είναι 10 ευρώ, μπορεί ο πολίτης να το βρει σε φαρμακεία και 5 και 6 και 7 ευρώ» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης στον ANT1.

Ο ΙΣΑ ζητά τη συνταγογράφηση των pcr τεστ από θεράποντα ιατρό

Κανένας Ιατρικός Σύλλογος στη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει αν μια ιατρική πράξη θα συνταγογραφείται, ούτε φυσικά να καθορίζει την τιμή που αυτή θα προσφέρεται. Αυτή είναι αρμοδιότητα κι ευθύνη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης κι αυτός ο κανόνας ισχύει και για τα μοριακά τεστ, τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) , με αφορμή, όπως αναφέρει δημοσιεύματα, όπου γίνεται αναφορά πως το πλαφόν των 60 ευρώ ανά PCR test θεσπίστηκε μετά από εισήγηση και του ΙΣΑ.

Ο σύλλογος εξηγεί ότι ο ρόλος των Ιατρικών Συλλόγων είναι καθαρά συμβουλευτικός και εισηγητικός και η απόφαση να μη συνταγογραφούνται τα τεστ μοριακού ελέγχου από την έναρξη της πανδημίας πάρθηκε χωρίς να ερωτηθούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι. Όσον αφορά την τιμή τους, «η εισήγησή μας έλαβε υπόψη μια σειρά από παράγοντες, όπως η τιμή προμήθειας του προϊόντος την περίοδο εκείνη, το κόστος της προσφερόμενης υπηρεσίας, η εύλογη αμοιβή κ.λπ. Από τότε όμως που αποφάσισε το κράτος να μη συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ και καθόρισε και την τιμή διεξαγωγής τους μέχρι σήμερα, άλλαξαν πολλά», σημειώνει ο ΙΣΑ.

Στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου και «υπερασπίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών της χώρας, χωρίς εξαίρεση, στην ελεύθερη πρόσβασή τους σε κατάλληλες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας» εισηγείται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να δώσει άμεσα τη δυνατότητα για συνταγογράφηση και χορήγηση σε κάθε ασφαλισμένο των μοριακών τεστ, εφόσον αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό τους, όπως ισχύει για κάθε κλινικο-εργαστηριακή εξέταση που αποζημιώνεται από τους ασφαλιστικούς φορείς σήμερα -από ειδικό κωδικό όμως και χωρίς claw back. Να διασφαλίσει στους ανασφάλιστους πολίτες το ίδιο δικαίωμα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας και να καθορίσει την τιμή του κάθε μοριακού τεστ σε τέτοιο ύψος που να επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα τα PCR τεστ είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης