ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: «Μόνο ο εμβολιασμός δεν αρκεί» δηλώνουν επιστήμονες στο British Medical Journal

Μετάλλαξη Όμικρον: «Μόνο ο εμβολιασμός δεν αρκεί» δηλώνουν επιστήμονες στο British Medical Journal
Όλα όσα γνωρίζουμε για τον εμβολιασμό και την μετάλλαξη Όμικρον AP Photo/Paul White

Μια πρώτη εικόνα αποκτά σταδιακά η διεθνής επιστημονική κοινότητα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Όμικρον και τη νοσηρότητά της, με τους ειδικούς να διαμηνύουν ότι οι ανεμβολίαστοι -ακόμα περισσότερο όσοι δεν έχουν νοσήσει από κορωνοϊό- είναι απροστάτευτοι

Όπως εξήγησε κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η «Όμικρον» έχει καταστήσει αναγκαία τη μελέτη της ανοσολογικής διαφυγής, δηλαδή της μη εξουδετέρωσης του ιού από αντισώματα που παράγονται είτε με τον εμβολιασμό είτε με τη φυσική νόσο.

«Το αντικείμενο αυτό της επιστημονικής έρευνας είναι πολύπλοκο, κυρίως λόγω της διαφορετικής ανοσιακής κατάστασης του υπό μελέτη πληθυσμού αλλά υπεισέρχονται κι άλλοι παράγοντες όπως η διαφορετική μεθοδολογία, οι ορισμοί, τα διάφορα σχήματα εμβολιασμού», είπε χαρακτηριστικά.

«Παρά τις διαφορές όμως, όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον είναι μειωμένη σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές. Η αποτελεσματικότητα με δύο δόσεις των εμβολίων είναι επαρκής. Η χορήγηση όμως της τρίτης δόσης προσφέρει άμεση προστασία, ενώ δεν είναι ακόμα γνωστή η διάρκεια» σημείωσε, υπογραμμίζοντας:

«Τα ποσοστά αποτελεσματικότητας κυμαίνονται ανάλογα τη μελέτη και η διακύμανση είναι ευρεία από 33% (σε μελέτες της Νότιας Αφρικής) μέχρι 55% ή και 80% (από μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σκωτία)».

Επικαλούμενη πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο σε 815 άτομα, με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Όμικρον, εξήγησε ότι «η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο».

Μάλιστα αναφέρθηκε και στη μελέτη από μεγάλο αριθμό κέντρων ειδικών λοιμώξεων στη Νότιο Αφρική (Institute of Infectious Disease and Molecular Medicine, University of Cape Town) που παρουσιάζει ιδιαίτερα ενθαρρυντικά νέα. Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, παρόλο που η απόκριση των αντισωμάτων στην «Όμικρον» μειώνεται εμφανώς, δεν συμβαίνει το ίδιο στην περίπτωση των Β- και Τ-λεμφοκυττάρων της ανοσοποιητικής μνήμης του ανθρώπινου οργανισμού.

Η παραλλαγή Όμικρον έχει πολλαπλές μεταλλάξεις -συγκεκριμένα 32 - της πρωτεΐνης ακίδας (Spike protein) με αποτέλεσμα να καταφέρνει να ξεφεύγει της αντισωματικής απόκρισης που προσφέρεται από τον εμβολιασμό και έτσι να μειώνεται η προστασία των εμβολίων.

Μελετώντας όμως την απόκριση των κυττάρων ανοσοποιητικής μνήμης τα νέα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Τα Β κύτταρα μνήμης είναι υπεύθυνα για την παραγωγή των αντισωμάτων και τα Τ κύτταρα μνήμης είναι υπεύθυνα για την ενεργοποίηση των B, αλλά και την καταστροφή των προσβεβλημένων με τον ιό κυττάρων. Οι ερευνητές βρήκαν ότι μετά τον εμβολιασμό ή την φυσική νόσηση, η απόκριση αυτών τον κυττάρων μνήμης παραμένει υψηλή σε περίπου ίδιο βαθμό με της μεταλλάξεις Βήτα και Δέλτα. Αυτό συνηγορεί με τις ως τώρα υποθέσεις, που γίνονται σιγά σιγά βεβαιότητα, που θέλουν την «Όμικρον» να προκαλεί ήπια νόσηση παρά τις πολλαπλές μεταλλάξεις της. Χάρη στον εμβολιασμό ή την φυσική νόσηση τα κύτταρα μνήμης Τ και Β προσφέρουν προστασία από σοβαρή νόσηση και ακόμη μεγαλύτερη προστασία από θάνατο.

Μόνο ο εμβολιασμός δεν αρκεί έναντι της πανδημίας

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού, οι χώρες σε όλο τον κόσμο πρέπει να ακολουθήσουν μια στρατηγική δημόσιας υγείας που υπερβαίνει τα εμβόλια και περιλαμβάνει άλλα μέτρα, δήλωσαν ειδικοί στον τομέα της υγείας σήμερα, Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Politico.

Οι επιστήμονες, που δημοσίευσαν τις ανησυχίες τους σε επιστολή τους στο British Medical Journal, είπαν ότι η ικανότητα των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον να παρακάμπτουν την προστασία που δημιουργείται από τα εμβόλια σημαίνει ότι μια στρατηγική δημόσιας υγείας που βασίζεται μόνο στα «τρυπήματα» είναι πιθανό να αποτύχει.

«Οι χώρες που επέλεξαν να επιτρέψουν την εξάπλωση του ιού κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη θνησιμότητα και τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και τελικά τα lockdown, για την αντιμετώπιση των (σ.σ. πανδημικών) κυμάτων. Αντίθετα, οι χώρες που κατέστειλαν νωρίς τη μετάδοση είδαν μειωμένη θνησιμότητα και λιγότερες οικονομικές ζημιές», αναφέρουν.

Η επιστολή έρχεται καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να αποφάσισε να μην επιβάλει πρόσθετους περιορισμούς μετά τις διακοπές. Η χώρα έχει σημειώσει αύξηση ρεκόρ στις μολύνσεις από κορωνοϊό λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.

Η ομάδα επιστημόνων, η οποία περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας από κορυφαία πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο, υποστήριξε μια προσέγγιση «vaccines-plus»:

Συνδυασμός του εμβολιασμού με άλλα μέτρα όπως μάσκες, καλύτερος αερισμός στους εσωτερικούς χώρους και καθορισμός κριτηρίων για περαιτέρω αύξηση, μείωση ή άρση των περιορισμών, καθώς και την οικονομική στήριξη της καραντίνας για όσους έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει επίσης να κηρύξει τον κορωνοϊό αερομεταφερόμενο παθογόνο για να εξαλειφθεί η σύγχυση γύρω από την ασθένεια και θα πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η δίκαιη διανομή των εμβολίων, αναφέρει η επιστολή.