ΕΛΛΑΔΑ

Παπαευαγγέλου: Αυτά είναι τα συμπτώματα της Όμικρον - Οι διαφορές από τη Δέλτα και ο χρόνος επώασης

Παπαευαγγέλου: Αυτά είναι τα συμπτώματα της Όμικρον - Οι διαφορές από τη Δέλτα και ο χρόνος επώασης
Ισχυρή είναι η σύσταση να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωράμε στη διενέργεια είτε αυτοδιαγνωστικού ή και εργαστηριακού ελέγχου pixabay

Στα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον, τις διαφορές της από την παραλλαγή Δέλτα και τις συστάσεις για χρήση ενιχυμένης μάσκας προαστασίας αναφέρθηκε εκτενώς η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, σήμερα έχουμε περισσότερα δεδομένα με την παραλλαγή Όμικρον.

Διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη. Είναι ένας ιός με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα που διασπείρεται πολύ πιο εύκολα και αυτός είναι λόγος της χρήσης μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής μάσκας.

Επίσης, ο χρόνος επώασης είναι σημαντικά βραχύτερος και σύμφωνα με μελέτες η διάρκεια της νόσου από την παραλλαγή Όμικρον είναι μικρότερη, γι αυτό αναθεωρήθηκαν οι οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας.

Τα συμπτώματα της Όμικρον

Η παραλλαγή Όμικρον όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, διαφέρει επίσης και στην κλινική εικόνα, αφού εκδηλώνεται συχνότερα με:

  • καταρροή,
  • πονοκέφαλο
  • κόπωση,
  • φτέρνισμα,
  • πονόλαιμο και
  • σπανιότερα οι ασθενείς εμφανίζουν απώλεια όσφρησης και γεύσης, βήχα και υψηλό πυρετό.

Μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος

Ισχυρή είναι η σύσταση να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωράμε στη διενέργεια είτε αυτοδιαγνωστικού ή και εργαστηριακού ελέγχου.

Αν και τα συμπτώματα είναι ηπιότερα, δεν μπορούμε να έχουμε εφησυχασμό, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και αυτό, διότι τα νοσοκομεία είναι ακόμα επιβαρυμένα με σχεδόν 4.000 ασθενείς να νοσηλεύονται στην επικράτεια και πληρότητα που αγγίζει το 53% στις απλές κλίνες και το 88% στις ΜΕΘ covid, με 91% στην Αττική και 96% στη Θεσσαλονίκη.

Θα πρέπει να περιμένουμε στην Ελλάδα λίγο ακόμα, είπε, για να δούμε αν το πανδημικό κύμα χαρακτηρίζεται από πολλά κρούσματα αλλά λίγες νοσηλείες, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε.

Προστατευμένοι οι τριπλά εμβολιασμένοι

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως με τρεις δόσεις είναι σε μεγάλο βαθμό προστατευμένοι έναντι της σοβαρής νόσου από την Όμικρον. Όμως στην Ελλάδα έχουμε περίπου 380.000 άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει καν την πρώτη δόση, ενώ ακόμα 100.000 πολίτες παρότι έχουν κλείσει περισσότερους από 6 μήνες από την δεύτερη δόση δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση. Το ευχάριστο είναι ότι από τους τελευταίους, τουλάχιστον 6 στους 10 έχουν προγραμματίσει ραντεβού εμβολιασμού τρίτης δόσης.

Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο εμβολιασμός αποτελεί σήμερα περισσότερο από ποτέ μονόδρομο και όσοι έχουν κινητικότητα έχουν σχεδόν 100% πιθανότητα να κολλήσουν τον ιό, ανέφερε η καθηγήτρια.

«Όσο και πιο ήπια φαίνεται από τα δεδομένα να είναι η παραλλαγή Όμικρον, ο κίνδυνος, παραμένει σημαντικός για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.