ΕΛΛΑΔΑ

Δημόπουλος στο CNN Greece: Μεγάλη η διασπορά, τα μέτρα μπορούν μόνο να καθυστερήσουν το 5ο κύμα

«Προς το παρόν, κρατάμε τα μέτρα όσο μπορούμε περισσότερο, εμβολιαζόμαστε, κάνουμε την τρίτη δόση όσο γίνεται πιο γρήγορα και βλέπουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση» δηλώνει ο κ. Δημόπουλος Intime/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Διάχυτη είναι η ανησυχία για την μετάλλαξη Όμικρον, η οποία εξαπλώνεται ραγδαία και στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει τον σοκαριστικό αριθμό άνω των 21.000 νέων κρουσμάτων, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα. Όπως επισημαίνει μιλώντας στο CNN Greece, o καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, δεν έχουμε ακόμα σαφή δεδομένα για το αν έχει επικρατήσει το μεταλλαγμένο στέλεχος στη χώρα μας, ενώ υπάρχουν σημαντικά αναπάντητα ερωτήματα γύρω από αυτό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διασπορά είναι τόσο μεγάλη και στην παρούσα φάση μπορούμε μόνο να μιλάμε για καθυστέρηση του πέμπτου κύματος. 

«Δεν έχουμε ακόμα τόσο σαφή δεδομένα (για το αν έχει επικρατήσει η Όμικρον). Γίνονται και μελέτες στα λύματα, που είναι πιο αντιπροσωπευτικές από ό,τι μπορούμε να κάνουμε στο εργαστήριο, γιατί στα δείγματα που παίρνουμε από το ρινοφαρυγγικό επίχρισμα προφανώς έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από αυτά που διαγιγνώσκονται. Επομένως θα περιμένουμε και να δούμε εκεί την αναλογία του μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα».

Στο ερώτημα αν επαρκούν τα μέτρα που έχουμε, ή θα πρέπει να ληφθούν νέα, και ενδεχομένως νωρίτερα, ο κ. Δημόπουλος απαντά:

«Πρέπει να δούμε την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων που έχουμε σήμερα σε πρώτη φάση και επίσης να δούμε από τα χιλιάδες κρούσματα που έχουμε κάθε μέρα, ποια θα είναι η επίπτωση, σε τι ποσοστό από αυτούς τους ασθενείς θα χρειαστεί να νοσηλευτούν. Γιατί μπορεί να έχουμε μεγάλο αριθμό μολύνσεων, αλλά ο αριθμός των ατόμων που νοσούν βαριά φαίνεται να είναι μικρότερος. Επομένως πρέπει να περιμένουμε και να δούμε. Προς το παρόν, κρατάμε τα μέτρα όσο μπορούμε περισσότερο, εμβολιαζόμαστε, κάνουμε την τρίτη δόση όσο γίνεται πιο γρήγορα και βλέπουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση».

«Είναι τόσο μεγάλη η διασπορά που δεν ξέρω αν επιπλέον μέτρα ή διαφορετικού είδους μέτρα θα μπορούσαν να έχουν κάποια μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», τονίζει.

«Τα μέτρα τα οποία λαμβάνουν τα διάφορα κράτη έχουν ως στόχο, στην ουσία να καθυστερήσουν τον διπλασιασμό των κρουσμάτων», υπογραμμίζει ο πρύτανης και αναφέρεται σε μία πρόσφατη έρευνα από το Πολυτεχνείο Κρήτης που δείχνει ότι εάν ο διπλασιασμός των κρουσμάτων αντί για δύο μέρες πάει κάθε τρεις μέρες, θα καθυστερήσει την ανάπτυξη του κύματος περίπου κατά δέκα μέρες.

Όπως εξηγεί «αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κατανείμει την πίεση στα νοσοκομεία. Και αν αυτό μπορεί να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο, τότε θα δοθεί και η δυνατότητα για την χορήγηση της τρίτης δόσης που ξέρουμε ότι σήμερα μπορεί να ξεκινήσει τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Αυτά είναι τα δεδομένα τα οποία έχουμε και θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τα στοιχεία αυτά στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά αυτά που ξέρουμε γύρω από την μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Δημόπουλος αναφέρει πως φαίνεται πως η νόσηση είναι ηπιότερη, υπάρχουν, ωστόσο, σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν:

«Γνωρίζουμε από δεδομένα που έχουμε και από τη Νότιο Αφρική αλλά και ιδιαίτερα από ευρωπαϊκά κράτη και ιδιαίτερα το Ηνωμένο Βασίλειο ότι η μετάδοση του μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον είναι πολύ μεγαλύτερη από τη Δέλτα, αλλά φαίνεται ότι η νόσηση είναι ηπιότερη. Όταν όμως έχουμε ένα μικρό ποσοστό όπως φαίνεται, σε έναν μεγάλο αριθμό μπορεί ο αριθμός, τελικά να είναι μεγάλος των κρουσμάτων Όμικρον και επομένως αυτό δημιουργεί κάποια ανησυχία, ιδιαίτερα στην Ελλάδα όπου έχουμε ακόμα και αρκετά πολύ μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα».

«Επομένως τις επόμενες μέρες έχουμε μερικά σημαντικά ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν. Δηλαδή το ποσοστό επί των μολύνσεων που θα χρειαστεί νοσηλεία σε μονάδες Covid, το ποσοστό επί των μολύνσεων που θα χρειαστεί μονάδα εντατικής θεραπείας και τη διάρκεια της νοσηλείας.

Στην Ελλάδα δεν έχουν απαντηθεί τα ερωτήματα αυτά. Αλλά βλέπουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο ότι η πιθανότητα να έχουμε σημαντικά προβλήματα είναι σχετικά περιορισμένη», συνεχίζει.

Αναφορικά με το υγειονομικό σύστημα σημειώνει πως «προς το παρόν από ότι φαίνεται η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων είναι σε νεότερες ηλικίες. Αυτό δημιουργεί κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα στην κατάσταση που είμαστε, ότι η πίεση στα νοσοκομεία δεν θα είναι αντίστοιχη με αυτό που είχαμε δει με το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης