ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός σε παιδιά: Πόσο προστατεύει το εμβόλιο στις ηλικίες άνω των 12 ετών

Πόσα παιδιά νόσησαν από κορωνοϊό το 2020 και το 2021 και πόσα χρειάστηκε να νοσηλευτούν σύμφωνα με τα στοιχεία τα ΕΟΔΥ AP Photo / Bernat Armangue

Ο εμβολιασμός στην ηλικιακή ομάδα παιδιών άνω των 12 ετών περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη τόσο μειώνεται η επίπτωση της νόσου covid-19, με τη μεγαλύτερη μείωση να σημειώνεται στην ηλικιακή ομάδα των 17 ετών, όπου το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης φτάνει περίπου το 47,8%.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά την πρώτη χρονική περίοδο του έτους που διανύσαμε (Ιανουάριος 2021- Αύγουστος 2021) παρατηρήθηκε αύξηση της επίπτωσης της νόσου COVID-19 ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, αύξηση η οποία αφορά πάντα τα παιδιά άνω των 4 ετών.

Τον Ιούλιο του 2021 το εμβόλιο Pfizer-BioNTech κατά του κορωνοϊού εγκρίθηκε και άρχισε να χορηγείται στη χώρα μας για τα παιδιά και εφήβους στην ηλικιακή ομάδα των 12-17 ετών. Έκτοτε παρατηρήθηκε ότι τη χρονική περίοδο Σεπτεμβρίου - 05 Δεκεμβρίου 2021, με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα, η επίπτωση της νόσου COVID-19 εμφανίζει πτώση στις ηλικιακές ομάδες των παιδιών άνω των 12 ετών, ανά έτος ηλικίας, περίοδος που συμπίπτει με την έναρξη του εμβολιασμού αυτών των ηλικιακών ομάδων.

Επιπρόσθετα, παρατηρείται αρνητική συσχέτιση μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών και της επίπτωσης της νόσου COVID-19, και συγκεκριμένα όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη τόσο μειώνεται η επίπτωση της νόσου, με τη μεγαλύτερη μείωση να σημειώνεται στην ηλικιακή ομάδα των 17 ετών, όπου το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης φτάνει περίπου το 47,8%.

Ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι το 2020 υπήρχαν συνολικά 4.300 κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών 13-17 ετών, εκ των οποίων 3 παιδιά χρειάστηκαν διασωλήνωση και σημειώθηκαν 3 θάνατοι.

Το έτος 2021, σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα σημειώθηκαν 73.479 κρούσματα, εκ των οποίων μόλις το 3,2% (2.344 κρούσματα) αφορούσε εμβολιασμένα παιδιά και το υπόλοιπο 96,8% (71.135 κρούσματα) ανεμβολίαστα παιδιά, ενώ σημειώθηκαν 8 διασωληνώσεις αποκλειστικά σε ανεμβολίαστα παιδιά.

Στα εμβολιασμένα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας σημειώθηκαν μόλις οι 3 από τις συνολικά 516 νοσηλείες σε απλή κλίνη νοσοκομείου (το 0,58% δηλαδή του συνόλου των νοσηλειών) έναντι 513 νοσηλειών σε ανεμβολίαστα παιδιά, ενώ δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος στα συνολικά 2.344 κρούσματα των εμβολιασμένων παιδιών.

Από τα παραπάνω, υπογραμμίζει ο ΕΟΔΥ, αναδεικνύεται η μεγάλη σημασία του εμβολιασμού στα παιδιά, δεδομένου ότι περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από SARS-CoV-2 και σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Παράλληλα, ο εμβολιασμός σχεδόν μηδενίζει τον κίνδυνο νόσου σε αυτές τις ηλικίες όπου συνέβησαν 516 νοσηλείες σε απλές κλίνες COVID-19.

Άνοιξαν χιλιάδες νέα ραντεβού για τα παιδιά 5-11 ετών

Στο μεταξύ, νέα παρτίδα εμβολίων για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών παραλαμβάνει στις 3 Ιανουαρίου η χώρα, όπως ανακοίνωσε κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους χθες, Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, άνοιξαν 120.000 ραντεβού εντός Ιανουαρίου προκειμένου να εμβολιαστούν τα παιδιά 5-11 ετών το γρηγορότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με τον γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το προηγούμενο διάστημα κλείστηκαν 40.000 ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών και 15.000 παιδιά έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι εμβολιαστικά κέντρα για παιδιά έχουν οριστεί σε 75 περιοχές της χώρας.

Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά σημεία:

  • Παίδων Αγία Σοφία
  • Παίδων Πεντέλης
  • Ασκληπιείο Βούλας
  • Κέντρο Υγείας «Αγία Σοφία» στον Πειραιά
  • Κέντρο Υγείας Περιστερίου

Αναλυτικές οδηγίες έχουν δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών είναι αναγκαίο το βιβλιάριο υγείας τους.

Όπως έχει τονίσει στο παρελθόν η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα από όλα τα παιδιά με υποκείμενα και χρόνια νοσήματα, ανοσοκαταστολή και παχυσαρκία:

«Παιδιά με υποκείμενα και χρόνια νοσήματα, με ανοσοκαταστολή, θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα. Ως προς τις συχνές βροχίτιδες είναι κάτι που έχει συζητηθεί αρκετά», είπε αρχικά.

«Παρόλο που θεωρούσαμε στην αρχή της πανδημίας ότι τα παιδιά με άσθμα ή με λοιμώδη συριγμό είναι επικίνδυνο να νοσήσουν, δεν έχει φανεί κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά, παιδιά που λαμβάνουν χρόνια αγωγή, παιδιά με παχυσαρκία, είναι παιδιά που θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα», πρόσθεσε η κα Παπαευαγγέλου.

Μικρότερη η δόση στα παιδιά

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είχε επισημάνει ότι η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι το 1/3 της δόσης του εμβολίου που χορηγείται στους μεγαλύτερους, δηλαδή, 10 μικρογραμμάρια σε σχέση με τα 30 μικρογραμμάρια που είναι το εμβόλιο των ενηλίκων.

Η κα Θεοδωρίδου παράλληλα διευκρίνισε ότι οι μελέτες έδειξαν ότι η παραγωγή αντισωμάτων με τη δόση των 10 μικρογραμμαρίων ήταν συγκρίσιμη με την δόση των 30 μικρογραμμαρίων που δίνεται σε μεγαλύτερη άτομα ηλικίας από 16 έως 25 ετών.

Η μελέτη δε αποτελεσματικότητας από την λοίμωξη μετά την έκθεση, έδειξε τα εξής: από τα 2.000 παιδιά που είχαν ελεγχθεί ότι δεν είχαν περάσει λοίμωξη, τα 1.305 που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer, από αυτά τα 1.305, νόσησαν 3 όταν ήρθαν σε επαφή με τον ιό.

Από τα 663 που ήταν τα παιδιά που πήρανε εικονικό εμβόλιο νόσησαν τα 16. Με αυτά τα νούμερα τα στοιχεία της αποτελεσματικότητος του εμβολίου φτάνει το 90,7% για την πρόληψη συμπτωματικής λοίμωξης.

«Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες και οι συνήθεις και αυτό συνετέλεσε σημαντικά ο ΕΜΑ να εγκρίνει το εμβόλιο, σταθμίζοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των σπάνιων και ηπίων ανεπιθύμητων ενεργειών», πρόσθεσε η κα Θεοδωρίδου.

Οι πέντε πιο «συχνές» παρενέργειες στις ηλικίες 5-11 ετών

Στις ΗΠΑ μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου είχαν χορηγηθεί περισσότερα από 7,1 εκατομμύρια εμβόλια των Pfizer/Biontech σε παιδιά 5-11 ετών και σύμφωνα με τα στοιχεία: σημειώθηκαν μόλις 8 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας.

Το 97% των εμβολιασμένων παιδιών εμφάνισαν μη σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Οι πέντε συνηθέστερες αντιδράσεις ήταν:

  • πόνος στο σημείο της ένεσης,
  • κόπωση,
  • πυρετός,
  • μυαλγία,
  • κεφαλαλγία.

Οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν λίγο περισσότερες με τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Λιγότερο από 10% των παιδιών απουσίασε από το σχολείο, όπως και λιγότερο από 1% ζήτησαν συμβουλή γιατρού. Στο σύνολο των 7.141.428, 8 περιπτώσεις πληρούσαν τον ορισμό της μυοκαρδίτιδας, 4 σε αγόρια και 4 σε κορίτσια, ενώ έξι από αυτά τα περιστατικά εκδηλώθηκαν κατά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης