ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Όμικρον στην Ευρώπη - Ρεκόρ κρουσμάτων, φόβοι και «σκληρές» προγνώσεις

Ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφεται στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία καθώς επελαύνει η Όμικρον. Αγωνία για την αντοχή των συστημάτων Υγείας AP Photo/Frank Augstein

Με την παραλλαγή Όμικρον να «τρέχει» ήδη με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην Ευρώπη και διεθνώς, βαθιά ανησυχία και προβληματισμό εγείρουν τα προγνωστικά μοντέλα των επιστημόνων για την έκταση που μπορεί να λάβει τους επόμενους μήνες το πέμπτο, και σφοδρότερο όλων, πανδημικό κύμα και τη δραματική επίπτωσή του στα συστήματα Υγείας.

Στη Γερμανία οι ειδικοί αναμένουν μεταξύ 160.000 και 240.000 κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον ημερησίως έως τον Μάρτιο, εκτιμώντας πως το επόμενο κύμα θα είναι «σφοδρότερο από όλα τα προηγούμενα», όπως μεταδίδει το περιοδικό Der Spiegel.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι υπολόγισαν διάφορα μοντέλα και έθεσαν τα αποτελέσματα υπ'όψιν της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που έχει συστήσει η γερμανική καγκελαρία, προβλέπουν ακόμη και 8.000 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από επιπλοκές λόγω της Covid-19.

Αυτό, ωστόσο, διευκρινίζεται, είναι το χειρότερο σενάριο.

Ακόμη όμως και εάν το κύμα της παραλλαγής Όμικρον αποδειχτεί τελικά «σχετικά ήπιο» -η καλύτερη, αλλά μάλλον απίθανη περίπτωση, επισημαίνεται- τα νοσοκομεία θα μπορέσουν μετά βίας να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες.

Όπως σημειώνει η επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων του Ινστιτούτου Max Planck, Βιόλα Πρίζμαν, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν τόσο τα μέτρα που λαμβάνονται και θα ληφθούν και στο μέλλον όσο και η συμπεριφορά των πολιτών, οι οποίοι, όπως ανέφερε, γίνονται πιο προσεκτικοί όταν τα κρούσματα αυξάνονται.

«Ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε 'ως έχει'», τονίζει η Βιόλα Πρίζμαν.

Στο ίδιο πνεύμα, η ειδική στα μοντέλα υπολογισμού και επικεφαλής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Μαθηματικών της Fraunhofer, Ανίτα Σέμπελ, αναμένει παρόμοια εξέλιξη και εκφράζει ανησυχία ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν επαρκούν.

«Είναι ρεαλιστικό ότι θα έχουμε ακόμη πολύ υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων στις αρχές Ιανουαρίου» δήλωσε στο Δίκτυο RND και πρoσέθεσε ότι θα πρέπει κατόπιν η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς «να πατήσει το φρένο έκτακτης ανάγκης», προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική επιβάρυνση του συστήματος Υγείας.

«Αυτό το κύμα θα είναι σφοδρότερο από οτιδήποτε είχαμε μέχρι τώρα, επειδή η 'Όμικρον' εξαπλώνεται πολύ ταχύτερα από άλλες παραλλαγές» δήλωσε η Ανίτα Σέμπελ, διευκρίνισε όμως ότι η ακριβής κορύφωση του κύματος της Όμικρον είναι ακόμη δύσκολο να προβλεφθεί.

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους, αναμένει περισσότερους στη Γερμανία από όσους έχουν καταγραφεί έως τώρα στη Νότια Αφρική και εξηγεί ότι τα πρώτα στοιχεία από τη Βρετανία δείχνουν ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περίπου όσες και με την παραλλαγή Δέλτα.

Η ανάλυση των προκαταρκτικών δεδομένων που έρχεται την ίδια στιγμή από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) καταδεικνύει ακριβώς ότι εμφανίζεται μεν αισθητά μικρότερος ο κίνδυνος νοσηλείας για όσους προσβληθούν από την παραλλαγή Όμικρον σε σύγκριση με τη Δέλτα, εντούτοις η υψηλή μεταδοτικότητα του νέου στελέχους θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε σημαντικό αριθμό ασθενών που θα χρειάζονταν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ασθενής που έχει προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον έχει κατά 31-45% μικρότερες πιθανότητες να ζητήσει βοήθεια σε νοσοκομείο και 50-70% μικρότερες πιθανότητες να εισαχθεί για νοσηλεία, πάντα σε σύγκριση με τη Δέλτα, σύμφωνα με την ανάλυση

Αισθητά μικρότερος εμφανίζεται μεν ο κίνδυνος νοσηλείας για όσους προσβληθούν από την παραλλαγή Όμικρον σε σύγκριση με τη Δέλτα, εντούτοις η υψηλή μεταδοτικότητα του νέου στελέχους του κορωνοϊού θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε σημαντικό αριθμό ασθενών που θα χρειάζονταν νοσοκομειακή περίθαλψη, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Διαβάστε αναλυτικά

Μειωμένος έως και 70% ο κίνδυνος νοσηλείας, αλλά...

Βρετανία: Αλλεπάλληλα ρεκόρ κρουσμάτων - 120.000 μολύνσεις σε μία ημέρα

Η Βρετανία κατέγραψε και πάλι σήμερα, Πέμπτη, ρεκόρ κρουσμάτων, με 119.789 μολύνσεις, από 106.122 χθες. Μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν συνολικά 678.165 κρούσματα στη χώρα, όπου έχει κυριαρχήσει η παραλλαγή Όμικρον.

Πολλές βιομηχανίες και δίκτυα μεταφορών αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού καθώς οι εργαζόμενοι μπαίνουν αυτοαπομόνωση επειδή προσβλήθηκαν ή είναι στενές επαφές κρουσμάτων.

Για να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μειώνει το χρονικό διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας στην Αγγλία σε 7 ημέρες, από 10 που ήταν μέχρι τώρα, ώστε να επιστρέφουν νωρίτερα στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι.

Ρεκόρ κρουσμάτων και στη Γαλλία

Τα κρούσματα της Covid-19 ξεπέρασαν τις 90.000 στη Γαλλία, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 91.608 νέα κρούσματα, αριθμός ρεκόρ. Ο μέσος όρος του επταημέρου ανέρχεται σε 61.274. Το προηγούμενο απόλυτο ρεκόρ ήταν 86.852 κρούσματα και είχε καταγραφεί στις αρχές Νοεμβρίου του 2020, στην κορύφωση του δεύτερου επιδημικού κύματος.

Η κυβέρνηση και το Επιστημονικό Συμβούλιο εκτιμούν ότι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα ανέρχονται πάνω από 100.000 ημερησίως, λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον.

Σήμερα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία 16.060 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 3.208 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, 61 περισσότεροι από χθες. Το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν σε νοσοκομεία 179 ασθενείς, ενώ οι θάνατοι από την αρχή της πανδημίας έφτασαν τους 122.295.

Το 78,1% του πληθυσμού της Γαλλίας (52.686.872 άνθρωποι) έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και το 76,5% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Την ενισχυτική δόση έχουν κάνει 21.742.825 άνθρωποι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ελπίζει ότι η εκστρατεία χορήγησης της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου θα συμβάλει στη συγκράτηση του πέμπτου κύματος της πανδημίας. Στόχος του είναι να αποφύγει να επιβάλει σκληρά, περιοριστικά μέτρα αν και η γαλλική κυβέρνηση λέει ότι θα εξεταστούν όλες οι επιλογές για να αντιμετωπιστεί η ταχεία επιδείνωση της κατάστασης.

«Υψηλό» κρουσμάτων πανδημίας και νέα μέτρα στην Ιταλία

Ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας καταγράφηκε και στην Ιταλία.

Σήμερα, Πέμπτη, ανήλθαν σε 44.595 τα περιστικά κορωνοϊού του τελευταίου 24ώρου και 168 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από το ξέσπασμα της πανδημίας. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 901.450 διαγνωστικά τεστ, το 4.9% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας νοσηλεύονται 1.023 ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 8.722. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία οι μολύνσεις είναι 5.517.054 και 136.245 οι θάνατοι.

Σε εθνικό επίπεδο η παραλλαγή Όμικρον καταγράφεται στο 28% των νέων μολύνσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ευρύτερη περιφέρεια του Μιλάνου, την Λομβαρδία, στο 40% των νέων κρουσμάτων ανιχνεύθηκε η παραλλαγή Όμικρον.

Στην περιοχή αυτή, όπως και σε ολόκληρη την Ιταλία, τις ώρες αυτές τα φαρμακεία δέχονται τεράστια πίεση, διότι όλο και περισσότεροι πολίτες θέλουν να κάνουν διαγνωστικό τεστ για το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν. Σε αρκετές περιπτώσεις, η αναμονή στην ουρά ξεπερνά τις δυο ώρες.

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης νέα μέτρα που στοχεύουν στην κατά το δυνατόν αναχαίτιση της διασποράς. Στο πλαίσιο αυτών, η διάρκεια για το πράσινο πάσο εμβολιασμένου μειώνεται από εννέα σε έξι μήνες, ενώ μέχρι τις 31 Μαρτίου επιβάλλεται η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

Οι μάσκες αυξημένης προστασίας -τύπου Ffp2- θα είναι υποχρεωτικές για πρόσβαση σε μουσεία, κινηματογράφους, θέατρα, μαγαζιά με ζωντανή μουσική και σε όλα τα μέσα μεταφοράς.

Παράλληλα, πάντα μέχρι τις 31 Μαρτίου, όλοι οι πελάτες καφέ και εστιατορίων (τόσο οι καθήμενοι, όσο και οι όρθιοι) θα πρέπει να διαθέτουν σούπερ πράσινο πάσο εμβολιασμένου (τουλάχιστον δυο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού) ενώ πλέον δεν θα ισχύει το αρνητικό τεστ.

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, κλαμπ και αίθουσες χορού πρόκειται να παραμείνουν κλειστές, ενώ αναβάλλεται, τουλάχιστον προς το παρόν, η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους εργαζόμενους στη δημόσια διοίκηση.

Σε «συναγερμό» η Ευρώπη

Η εξαιρετική μεταδοτικότητα της «Όμικρον» σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για τη δυναμική και την κορύφωση του νέου κύματος -με απρόβλεπτες συνέπειες στα συστήματα υγείας- αναγκάζει σχεδόν το σύνολο της Ευρώπης να αναθεωρήσει τη στρατηγική της έναντι της πανδημίας εν μέσω γιορτών.

Στη διάχυτη ανησυχία έχει προστεθεί και η εκτίμηση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, ότι η «Όμικρον» θα γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή του κορωνοϊού στην Ευρώπη μέχρι την έναρξη του 2022.

Το Βέλγιο αυστηροποιεί περαιτέρω τα μέτρα περιορισμού για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει μερικό lockdown που θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου.

Οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τους κινηματογράφους, τα θέατρα και τις αίθουσες συναυλιών και να απαγορεύσουν τις δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους. Οι αγορές στα καταστήματα θα πραγματοποιούνται ανά δύο άτομα (τα παιδιά δεν συμπεριλαμβάνονται), ενώ αποφασίστηκε η απαγόρευση της παρουσίας φιλάθλων στα στάδια από τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου με τους αγώνες ωστόσο να διεξάγονται κανονικά.

Στην επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους προχωρά η Ισπανία, όπου καταγράφεται ραγδαία αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού, πλησιάζοντας τον αριθμό-ρεκόρ των 50.000 νέων μολύνσεων μέσα σε 24 ώρες. Ανάλογο μέτρο πρόκεται να λάβει και η Ιταλία.

Στον αντίποδα, η Γερμανία παραμένει στον αρχικό σχεδιασμό παρά τις συστάσεις του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ,το οποίο έχει την επιστημονική ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας. Το Ινστιτούτο έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου δυναμική του νέου κύματος» και προέβλεψε μεγάλη επιβάρυνση του συστήματος υγείας εάν δεν ανακοπεί η επέλαση της Όμικρον. Προειδοποίησε μάλιστα για τον κίνδυνο βασικές δομές -όπως η ενέργεια, η αστυνομία, η πυροσβεστική- να μην μπορούν να λειτουργήσουν αξιόπιστα σε τέτοια περίπτωση.

Συγκεκριμένα ζητά «άμεσο περιορισμό των επαφών στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό», παράταση των σχολικών διακοπών, επιστροφή των πανεπιστημίων σε ψηφιακή εκπαίδευση, αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, απαγόρευση των τραγουδιών σε εσωτερικούς χώρους και τον περιορισμό των συναθροίσεων στα δύο άτομα, με υποχρεωτική χρήση μάσκας, ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Ωστόσο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς παραμένει στα μέτρα που θα ισχύσουν από την 28η Δεκεμβρίου και προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό των συναθροίσεων στα δέκα άτομα, ακόμη και αν πρόκειται για εμβολιασμένους πολίτες, την αναστολή λειτουργίας των νυχτερινών κλαμπ, την ακύρωση μεγάλων εκδηλώσεων και τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων χωρίς θεατές.

Την ίδια ώρα, η Σουηδία ανακοίνωσε με τη σειρά της περιοριστικά μέτρα για την είσοδο ταξιδιωτών από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έδαφός της. Από τις 28 Δεκεμβρίου όλοι οι επισκέπτες θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ για την Covid-19, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί.

Άλλες επτά χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λετονία, η Ιταλία και η Αυστρία απαιτούν ήδη αρνητικό τεστ για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες της ΕΕ.

Η Φινλανδία έχει γνωστοποιήσει ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά τους, ενώ και η κυβέρνηση της Δανίας σκοπεύει να πράξει το ίδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης