Μετάλλαξη όμικρον: Διπλό πακέτο μέτρων ανακοινώνει η κυβέρνηση - Τι ισχύει στην Ευρώπη
Ανανεώθηκε:
Με την επιστημονική κοινότητα να προδιαγράφει το νέο πανδημικό κύμα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον το επόμενο διάστημα, η αυστηροποίηση των μέτρων ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού εξελίσσεται σε «ντόμινο», καθώς τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο οι ειδικοί εισηγούνται νέους περιορισμούς προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση των συστημάτων υγείας.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ζητά από την κυβέρνηση την υιοθέτηση μέτρων άμεσης εφαρμογής ενόψει Χριστουγέννων, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται αύριο, Πέμπτη. Των οριστικών κυβερνητικών αποφάσεων θα προηγηθεί η τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή ειδικών και κυβερνητικών στελεχών, για την οριστική δέσμη μέτρων που θα τεθεί άμεσα σε ισχύ.
Συγκεκριμένα οι ειδικοί εισηγούνται να εφαρμοστεί άμεσα:
- υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
- υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
- ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)
- όσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας, την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.
Τα μέτρα αυτά, εφόσον λάβουν την έγκριση της κυβέρνησης αναμένεται να εφαρμοστούν άμεσα, δηλαδή από την παραμονή των Χριστουγέννων.
Το δεύτερο πακέτο μέτρων μετά τις γιορτές
Ωστόσο το «κύμα Όμικρον» που αναμένεται και στη χώρα μας, οδήγησε την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να εισηγηθεί μέτρα και σε δεύτερο χρόνο, που αφορούν περιορισμούς στα ωράρια λειτουργίας σε εστίαση και διασκέδαση. Η εξειδίκευσή τους θα συζητηθεί, εκτός απροόπου στη συνεδρίαση των ειδικών την επόμενη εβδομάδα.
Άλλωστε, το ενδεχόμενο λήψης μέτρων μετά τις γιορτές ειπώθηκε δια στόματος πρωθυπουργού την Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων μετά τις γιορτές «είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης».
Υπό αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να αποτελεί ένα πρώτο πακέτο ήπιων μέτρων και ενδεχομένως να ακολουθήσουν και άλλα που θα έχουν πιο έντονο το χαρακτηριστικό του «περιορισμού».
Απορρίπτεται το lockdown
Πάντως, το lockdown με την έννοια που έχει εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από την κυβέρνηση.
«Οι γιορτές θα γίνουν όπως είμαστε και τώρα, δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή. Αυτό που συζητάμε είναι η λήψη μέτρων από την νέα χρονιά», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στον ΑΝΤ1, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον.
«Δεν θα έχουμε lockdown τα Φώτα, ούτε άλλα περιοριστικά μέτρα, εκτός από την λήψη μέτρων σε δύο κατευθύνσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός, την τηλεργασία και την διασκέδαση», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.
Στην ίδια γραμμή «πλεύσης» ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στο Mega ότι «γενικό lockdown δεν θέλει κανείς ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην αντιπολίτευση».
Ο υπουργός πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και η δική μας κυβέρνηση ανησυχεί για την επέλαση της Όμικρον σε όλη την Ευρώπη. Ακούμε τους επιστήμονες και συζητάμε με βάση την ανησυχία των ειδικών για μέτρα που θα μπορούσαμε να πάρουμε για να προκαλέσουμε ένα φρένο στην πανδημία έτσι ώστε να γίνει πιο διαχειρίσιμη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μέτρα υπάρχουν στο τραπέζι.»
Σχετικά με τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Κάποια ήπια μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν και πριν την πρωτοχρονιά. Πρόθεσή μας είναι να μην διαταράξουμε την αγορά πριν την πρωτοχρονιά. Έχουμε δώσει μεγάλο αγώνα να μείνει η αγορά ανοιχτή και θέλουμε να την κρατήσουμε έτσι».
Σε «συναγερμό» η Ευρώπη
Η εξαιρετική μεταδοτικότητα της «Όμικρον» σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για τη δυναμική και την κορύφωση του νέου κύματος -με απρόβλεπτες συνέπειες στα συστήματα υγείας- αναγκάζει σχεδόν το σύνολο της Ευρώπης να αναθεωρήσει τη στρατηγική της έναντι της πανδημίας εν μέσω γιορτών.
Στη διάχυτη ανησυχία προστίθεται και η εκτίμηση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, ότι η «Όμικρον» θα γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή του κορωνοϊού στην Ευρώπη μέχρι την έναρξη του 2022.
Το Βέλγιο αυστηροποιεί περαιτέρω τα μέτρα περιορισμού για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει μερικό lockdown που θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου.
Οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τους κινηματογράφους, τα θέατρα και τις αίθουσες συναυλιών και να απαγορεύσουν τις δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους. Οι αγορές στα καταστήματα θα πραγματοποιούνται ανά δύο άτομα (τα παιδιά δεν συμπεριλαμβάνονται), ενώ αποφασίστηκε η απαγόρευση της παρουσίας φιλάθλων στα στάδια από τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου με τους αγώνες ωστόσο να διεξάγονται κανονικά.
Στην επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους προχωρά η Ισπανία, όπου καταγράφεται ραγδαία αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού, πλησιάζοντας τον αριθμό-ρεκόρ των 50.000 νέων μολύνσεων μέσα σε 24 ώρες. Στη Μαδρίτη συγκαλείται έκτακτο υπουργικό συμβούλιο αύριο, Πέμπτη, για να εγκρίνει το σχετικό διάταγμα, προκειμένου η χρήση μάσκας σε υπαίθριους χώρους να ισχύσει τα Χριστούγεννα.
Στον αντίποδα, η Γερμανία παραμένει στον αρχικό κυβερνητικό σχεδιασμό της αγνοώντας τις συστάσεις του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ,το οποίο έχει την επιστημονική ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας. Το Ινστιτούτο έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου δυναμική του νέου κύματος» και προέβλεψε μεγάλη επιβάρυνση του συστήματος υγείας εάν δεν ανακοπεί η επέλαση της Όμικρον. Προειδοποίησε μάλιστα για τον κίνδυνο βασικές δομές –όπως η ενέργεια, η αστυνομία, η πυροσβεστική– να μην μπορούν να λειτουργήσουν αξιόπιστα σε τέτοια περίπτωση.
Συγκεκριμένα ζητά «άμεσο περιορισμό των επαφών στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό», παράταση των σχολικών διακοπών, επιστροφή των πανεπιστημίων σε ψηφιακή εκπαίδευση, αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, απαγόρευση των τραγουδιών σε εσωτερικούς χώρους και τον περιορισμό των συναθροίσεων στα δύο άτομα, με υποχρεωτική χρήση μάσκας, ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.
Ωστόσο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς παραμένει στα μέτρα που θα ισχύσουν από την 28η Δεκεμβρίου και προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό των συναθροίσεων στα δέκα άτομα, ακόμη και αν πρόκειται για εμβολιασμένους πολίτες, την αναστολή λειτουργίας των νυχτερινών κλαμπ, την ακύρωση μεγάλων εκδηλώσεων και τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων χωρίς θεατές.
Την ίδια ώρα, η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα με τη σειρά της περιοριστικά μέτρα για την είσοδο ταξιδιωτών από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έδαφός της. Από τις 28 Δεκεμβρίου όλοι οι επισκέπτες θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ για την Covid-19, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί.
Άλλες επτά χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λετονία, η Ιταλία και η Αυστρία απαιτούν ήδη αρνητικό τεστ για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες της ΕΕ.
Η Φινλανδία γνωστοποίησε την Τρίτη ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά τους ενώ η κυβέρνηση της Δανίας σκοπεύει να κάνει το ίδιο, αφού πάρει προηγουμένως την έγκριση του κοινοβουλίου, όπως έγινε γνωστό σήμερα.