ΕΛΛΑΔΑ

Ξενοδόχοι στο CNN Greece: Μικρή ανάσα οι γιορτές εν μέσω διπλής κρίσης

Δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί είδαν ξανά τα καταλύματά τους γεμάτα για την εορταστική περίοδο (Στη φωτογραφία το Μέστοβο)

Ανάσα για τους επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου αποτελεί η εορταστική περίοδος που επανέφερε τις πληρότητες στα καταλύματά τους σε υψηλά ποσοστά μέσα σε μια δύσκολη συνθήκη λόγω των περιορισμών της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης.

Ωστόσο, όπως εξηγεί στο CNN Greece o πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, η ανάσα αυτή θα είναι σύντομη, καθώς το εορταστικό διήμερο δεν αρκεί για να καλύψει έστω και μέρος των προβλημάτων που δημιούργησαν οι δύο απανωτές κρίσεις.

Δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί είδαν ξανά τα καταλύματά τους γεμάτα σε ποσοστό 85%, όμως δεν συνέβη το ίδιο και στα ξενοδοχεία αστικού τύπου στις πόλεις και στην επαρχία, που παρέμειναν άδεια κατά 50% εξαιτίας των ακυρώσεων. Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη οι ξενοδόχοι δεν προλάβαιναν τις ακυρώσεις από Βαλκάνιους επισκέπτες που ματαίωσαν το ταξίδι τους στην Ελλάδα λόγω των συνθηκών που έφερε η νέα μετάλλαξη Όμικρον.

Δημοφιλείς εορταστικοί προορισμοί

«Όσον αφορά τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε δημοφιλείς χειμερινούς τα Χριστούγεννα και τη Πρωτοχρονιά έχουμε διήμερες κατά βάση διανυκτερεύσεις καθώς οι γιορτές είναι μέσα στα Σαββατοκύριακα. Εκεί είδαμε μια μέση πληρότητα γύρω στο 85%» μας λέει ο κ. Γρηγόρης Τάσιος.

«Πρόκειται για προορισμούς όπως το Νομό Ιωαννίνων, το Πήλιο, την Αράχοβα, τα Λουτά Πόζαρ στην Πέλλα, την ορεινή Αρκαδία, Καλάβρυτα και σε δεύτερη φάση η Ευρυτανία με το Καρπενήσι, Τρίκαλα και Καρδίτσα όπου υπάρχει το θεματικό Χιστουγεννιάτικο χωριό, αντίστοιχα η Δράμα», εξηγεί ο ίδιος.

Όπως σημειώνει, χαμηλότερη πληρότητα παρατηρείται τα Φώτα, όπου δεν ξεπερνάει το 60%, καθώς πέφτουν ημέρα Πέμπτη. «Τα Φώτα αναμένουμε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και από πελάτες που δεν θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό λόγω των δύσκολων μέτρων από την πανδημία», αναφέρει ο κ. Τάσιος.

Ακυρώσεις από τους Βαλκάνιους επισκέπτες

«Όσον αφορά τα ξενοδοχεία αστικού τύπου στις πόλεις εκεί τα πράγματα δεν είναι καλά. Η Θεσσαλονίκη περίμενε εισερχόμενο τουρισμό από τα Βαλκάνια κυρίως την Πρωτοχρονιά και εκεί είναι ελάχιστες οι κρατήσεις, δηλαδή δεν ξεπερνά το 50%».

«Το ίδιο ισχύει και για την Αθήνα, όπως και για πόλεις όπως η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη ο Βόλος και άλλες που έχουν πολύ μικρή κινητικότητα άρα τα όποια μέτρα για την Όμικρον δεν φέρνουν απ΄έξω τουρίστα», εξηγεί ο κ. Τάσιος.

Οι ημερομηνίες που απομένουν για να κινηθεί ο ξενοδοχειακός κλάδος δηλαδή η Αποκριά στα μέσα Μαρτίου, η 25η Μαρτίου και το Πάσχα είναι πολύ μακρινές και αυτό σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ξενοδόχων «δείχνει ότι θα έχουμε πολύ δύσκολο Γενάρη - Φλεβάρη».

«Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη ακυρώνονται και κλαδικές εκθέσεις. Όλα αυτά μαζί προβληματίζουν τους επιχειρηματίες ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας που είναι πανελλαδικά 2.000 επιχειρήσεις από τις 10.000 συνολικά», εξηγεί.

Η πανδημία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν δίνουν την δυνατότητα στον πελάτη να κινηθεί ελεύθερα και στον Έλληνα και στον επισκέπτη από το εξωτερικό, επισημαίνει επίσης, τονίζοντας ότι έχει επηρεάσει και την τη ψυχολογία του Έλληνα και του ξένου επισκέπτη:

«Ο πελάτης θέλει να ξεφύγει, να πάρει την οικογενειά του να χαλαρώσει, όμως όταν ανακοινώνεται για παράδειγμα τη μια μέρα rapid test και την άλλη ακυρώνονται, αυτό, δεν βοηθάει στην ψυχολογία του. Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας θέλει ψυχραιμία και να δούμε πως θα προχωρήσουμε, είμαστε αισιόδοξοι και ελπίζω να μην εξαντληθεί το ελληνικό αλφάβητο στις μεταλλάξεις» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος.

Το ενεργειακό κόστος αυξάνει τις τιμές

Φυσικά ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος, είναι και το ενεργειακό κόστος που έχει αυξηθεί, και δεν επιτρέπει να διατηρηθούν τιμές σε καλύτερα επίπεδα από το 2019, ενώ όπως εξηγεί ο κ. Τάσιος αρνητικός παράγοντας αποτελεί και η βραχυχρόνια μίσθωση.

«Δυστυχώς λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Ανοίγει κάποιος ένα διαμέρισμα για λίγες ημέρες και το κλείνει μετά, δεν έχει υγειονομικό πρωτόκολο δεν έχει η τιμή ΦΠΑ, δεν έχει φόρο διαμονής, δεν πληρώνει ίδια δημοτικά τέλη με ένα ξενοδοχείο. Αυτό σε δημοφιλείς προορισμούς δημιουργεί μεγάλα προβλήματα κακού ανταγωνισμού», αναφέρει.

«Οι τιμές είναι όπως το 2019 και στα 5αστερα είναι λίγο πιο ψηλά. Όταν ο επιχειρηματίας έχει μόνο 10 μέρες τουριστική περίοδο και το ρεύμα είναι "στο Θεό", ο πελάτης θα πάει στη βραχυχρόνια μίσθωση, το κράτος χάνει και εμείς μένουμε άδειοι», λέει ο κ. Τάσιος, τονίζοντας ότι ο διάλογος με την κυβέρνηση για το τι θα γίνει με το ενεργειακό κόστος, είναι ανοικτός.

«Είναι ο τρίτος δύσκολος χειμώνας για τις επιχειρήσεις κυρίως από άποψη ρευστότητας και δανειοδότησης. Είναι δύσκολες οι συνθήκες γιατί ένα μεγάλο ποσοστό των ελληνικών ξενοδοχείων, τουλάχιστον τα μισά, έχουν δανεισμό αφού μπήκαν σε διαδικασία εκσυχρονισμού με στοιχεία του 2018-19 και όλα αυτά έχουν γυρίσει τώρα ανάποδα», αναφέρει.

«Θα δούμε μέσα στον Γενάρη αφού θα έχουμε στοιχεία και από το 2021 τι μέλλει γενέσθαι, μόλις έχουμε καθαρή εικόνα» υπογραμμίζει καταλήγοντας ότι η πανδημία είναι απρόβλεπτη και εξελίσεται δεν μπορείς να ξέρεις τι ακολουθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, ο διάλογος με την κυβέρνηση για τη στήριξη και την ενίσχυση των επιχειρηματιών του κλάδου βρίσκεται σε εξέλιξη. Επισήμανε ότι υπάρχουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ωστόσο, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν ρευστότητα και οι τράπεζες δεν περιμένουν. Σημείωσε ότι είναι αναγκαίο ένα πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2 ώστε να μπορούν να ρυθμιστούν τα χρέη και να αντέξουν να βγάλουν τον χειμώνα οι επιχειρήσεις του κλάδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης