ΕΛΛΑΔΑ

Στους «ρυθμούς» της Όμικρον: Το πάρτι της Νορβηγίας και οι προειδοποιήσεις του ΠΟΥ

AP Photo / Michel Euler

Στην υπερμεταδοτικότητα αλλά και στις επαναλοιμώξεις από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον από την οποία νοσούν και οι εμβολιασμένοι πλέον αλλά με ηπιότερα συμπτώματα, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, στην ενημέρωση της Δευτέρας 20 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον ιό, κινδυνεύουν 4 με 5 φορές περισσότερο να επαναμολυνθούν συγκριτικά με τις άλλες μεταλλάξεις, τόνισε η καθηγήτρια, προσθέτοντας ωστόσο, ότι το θετικό νέο είναι πως η βαρύτητα της νόσου, δεν συγκρίνεται με τη Δέλτα.

Για παράδειγμα, η νοσηλεία με τη νέα μετάλλαξη είναι βραχεία, μόλις 2 ημέρες, αντί για 8 που είναι στη Δέλτα και η θνητότητα ανέρχεται στο 6,6% αντί για 17% που είναι με τη Δέλτα.

Έκκληση για μεγάλη προσοχή από τον ΠΟΥ

Αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αργά το βράδυ της Δευτέρας, και μόλις πέντε ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, αναφέρθηκε στην ραγδαία μεταδοτικότητα της Όμικρον, η οποία μολύνει και τους εμβολιασμένους.

«Υπάρχουν πλέον σταθερές ενδείξεις ότι η Όμικρον εξαπλώνεται σημαντικά γρηγορότερα από την παραλλαγή Δέλτα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο νέο κτήριο της έδρας του Οργανισμού.

«Και είναι πιο πιθανό οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από την Covid 19 να μολυνθούν ή να επαναμολυνθούν», πρόσθεσε ο Τέντρος.

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ συνέστησε στις οικογένειες και στους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν λίγο χρόνο μαζί, να το σκεφτούν δυο φορές: «Μια εκδήλωση που ματαιώθηκε είναι καλύτερη από μια ζωή λιγότερη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ευχήθηκε το 2022 να είναι η χρονιά κατά την οποία «θα βάλουμε τέλος στην πανδημία».

Το περιβόητο πάρτι της Νορβηγίας

Το οδοιπορικό της Όμικρον ξεκίνησε στις 11 Νοεμβρίου 2021 και σήμερα έχει εξαπλωθεί ταχύτατα σε πάνω από 90 χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τόσο η καθηγήτρια Θεοδωρίδου όσο και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας - ο οποίος συντόνισε εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ το μεσημέρι της Δευτέρας- μίλησαν για την πολύ υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον και αναφέρθηκαν στο περίφημο πάρτι της Νορβηγίας.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σε πάρτι που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία, μία πραγματική εστία υπερμετάδοσης, μολύνθηκαν 111 άτομα από την Όμικρον και αργότερα 60 επιπλέον.

Αλλά και ο καθηγητής Τσιόδρας, μιλώντας το μεσημέρι της Δευτέρας στην ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου, αναφορικά με το πάρτι της Νορβηγίας, υπογράμμισε ότι αρχικά τα συμπτώματα των ανθρώπων που νόσησαν έμοιαζαν με κρυολόγημα, αλλά τελικά ήταν η μετάλλαξη Όμικρον.

Ο κ. Τσιόδρας, δήλωσε ότι η Όμικρον αποτελεί μια πολύ υψηλού κινδύνου απειλή για την Ευρώπη αυτή την στιγμή, με σημαντικές αβεβαιότητες. Ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση εκτιμάται ότι παρέχει προστασία από σοβαρή νόσο ή θάνατο σε ποσοστό 80-90% και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η χρήση φαρμάκων θα βοηθήσει στον έλεγχο της διασποράς. Ο εμβολιασμός και απλά μέτρα υγιεινής σε συνδυασμό με πολλούς διαγνωστικούς ελέγχους θα βοηθήσουν στον έλεγχο της διασποράς, ειδικά στην εορταστική περίοδο.

Η τρίτη δόση του εμβολίου και η Όμικρον

Αναφερόμενη στην αναμνηστική δόση του εμβολίου, η καθηγήτρια Θεοδωρίδου, τόνισε για ακόμη μία φορά πόσο τεράστια σημασία έχει για την προστασία απέναντι στην Όμικρον.

Συγκεκριμένα, μετά το εξάμηνο από τον εμβολιασμό, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της Όμικρον ανέρχεται στο 35%, σε σύγκριση με το 64% έναντι της Δέλτα, ενώ με την αναμνηστική δόση του εμβολίου και μετά από δύο εβδομάδες, η προστασία ανέρχεται στο 76% έναντι της Όμικρον και στο 90% έναντι της Δέλτα.

Η τρίτη δόση εμβολιασμού, αποτελεί καθοριστικής σημασίας για την προστασία της Όμικρον επομένως, όπως και το πολύ συχνό testing αλλά και η χρήση της μάσκας ενόψει των Εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τους καθηγητές μέλη της ΔΕΠ, στην ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης