ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας: Διπλασιάζονται τα κρούσματα «Όμικρον» κάθε τρεις ημέρες

Τσιόδρας: Διπλασιάζονται τα κρούσματα «Όμικρον» κάθε τρεις ημέρες
Πρώτη δημόσια εμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα μετά τον σάλο που προκάλεσε η δημοιοποίηση της μελέτης του για τις ΜΕΘ ΙΝΤΙΜΕ / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μπορεί πράγματι να υποκρύπτεται ένα κύμα της μετάλλαξης Όμικρον μέσα στη Δέλτα, τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, συντονίζοντας εκδήλωση που οργάνωσε η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στο Αμφιθέατρο Φυσιολογίας «Γ. Κοτζιάς», αναφορικά με τις εξελίξεις που αφορούν στην πανδημία Covid 19.

Πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση την οποία παρακολουθούμε διαρκώς, ενώ κάθε 2,5 με 3 ημέρες, τα κρούσματα της Όμικρον διπλασιάζονται, πρόσθεσε ο καθηγητής Τσιόδρας.

Εξάλλου, σε άλλο σημείο της ενημερωτικής εκδήλωσης- στην οποία συμμετείχαν έγκριτα μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ- ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης, ανέφερε ότι σήμερα στην Ελλάδα έχουν ιχνηλατηθεί 26 κρούσματα της νέας μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον. Τα κρούσματα αυτά εντοπίζονται σε Αττική, Λακωνία και Κρήτη.

«Είναι ξεκάθαρη η συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης και ιικού φορτίου. Η εικόνα θα ήταν πολύ καλή στη χώρα μας εάν δεν υπήρχε η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον σε 90 μέχρι σήμερα κράτη. Παράλληλα στο Λονδίνο σήμερα, το 40% των κρουσμάτων είναι Όμικρον», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Ζαούτης.

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις εορτές

Οι καθηγητές, αναφέρθηκαν στη μεγάλη σημασία, ενόψει των Χριστουγεννιάτικων Εορτών, να τηρηθούν ευλαβικά όλα τα μέτρα, όπως χρήση μάσκας, συνεχής διενέργεια testing και φυσικά η τρίτη δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Επιδημιολόγων Βάνα Παπαευαγγέλου, 23% των πολιτών έχει προγραμματίσει την αναμνηστική δόση άμεσα ενώ χθες Κυριακή, εμβολιάστηκαν 70.000 πολίτες.

«Εφόσον επικρατήσει η Όμικρον τα μονοκλωνικά δεν θα δουλεύουν»

Η θεραπεία με ρεμντεσιβίρη δεν επηρεάζεται από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, πρόσθεσε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, ο οποίος αναφορικά με τις θεραπείες απέναντι στην Όμικρον, σημείωσε ότι έχουμε καλά νέα και κακά νέα.

Τα κακά νέα είναι για τα μονοκλωνικά αντισώματα. Μεγάλη μελέτη από την Πολωνία λέει, ότι από τα μονοκλωνικά διαθέσιμα σκευάσματα, μόνο ένα δουλεύει απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον. «Εφόσον επικρατήσει η Όμικρον τα μονοκλωνικά δεν θα δουλεύουν, εκτός από ένα», τόνισε.

Τα αποτελέσματα στηρίχθηκαν σε πειράματα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Στέλιος Λουκίδης, αναφερόμενος στα μονοκλωνικά αντισώματα, επεσήμανε ότι δίνονται στις 5 πρώτες ημέρες της νόσησης ενός ασθενούς με COVID και μάλιστα ενδοφλέβια. Αιματολογικά νοσήματα, κακοήθειες, άνθρωποι σε βαριά ανοσοκαταστολή και οι έγκυες είναι τα άτομα που μπορούν να ωφεληθούν από τη θεραπεία με τα μονοκλωνικά.

Σύντομα ωστόσο τα κριτήρια θα αλλάξουν, θα διευρυνθούν και θα αφορούν περισσότερο ηλικιακά. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, τα αποτελέσματα των μονοκλωνικών αντισωμάτων θα είναι εμφανή σε 28 ημέρες.

Εκτός από τον καθηγητή Τσιόδρα, τον συντονισμό στην εκδήλωση ανέλαβε και ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Γεράσιμος Σιάσος.