Εξαπλώνεται η «Όμικρον» - Οι έξι περιοχές της Ελλάδας με τα περισσότερα κρούσματα
Όλο και πιο δυναμικό «παρών» δίνει στη χώρα μας η μετάλλαξη Όμικρον την ώρα που περιοχές της Ελλάδας εμφανίζουν αιφνίδια έξαρση κρουσμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο την τάση σταθεροποίησης της πανδημικής εικόνας ενόψει Χριστουγέννων.
Από τις 6 Νοεμβρίου μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου, και μετά τον έλεγχο 1.173 δειγμάτων που επιλέχθηκαν τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα, ταυτοποιήθηκαν 17 κρούσματα κορωνοϊού με την παραλλαγή Όμικρον.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πάντως, η διασπορά της Όμικρον στη χώρα μας είναι πιο μεγάλη από ό,τι μαρτυρούν τα δείγματα που ταυτοποιήθηκαν.
Περισσότερα από τα μισά έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη -τα 2 στο Ηράκλειο, τα 8 στο Λασίθι και το 1 στα Χανιά. Τρία κρούσματα ανιχνεύτηκαν στην Αττική και άλλα τρία στη Λακωνία. Ωστόσο, από τα 17, τα 11 είναι εγχώρια, δηλαδή δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία σε αυτή τη φάση της αρχής της πορείας εξάπλωσης της μετάλλαξης προκαλεί το γεγονός ότι αναφέρονται και «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή ανιχνεύτηκε η Όμικρον χωρίς τα άτομα να έχουν συσχέτιση με ταξίδι ή να είναι επαφή άλλου γνωστού κρούσματος.
Οι περιοχές που προκαλούν ανησυχία
Μπορεί οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας που παρακολουθούν τα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα να ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, ότι υπάρχει αποκλιμάκωση, αν και αργή, στην πορεία του τελευταίου κύματος στη χώρα μας, εντούτοις υπάρχουν ακόμα περιοχές που προκαλούν ανησυχία όπως εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Την εβδομάδα που μας πέρασε σύμφωνα με την επιδημιολογικό χάρτη που ετοίμασαν οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής μας, παρατηρούμε μία αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη Λακωνία, στο Λασίθι και τη Λευκάδα» είπε αρχικά η κυρία Παπαευαγγέλου προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «σε κάποιες περιοχές, όπως είναι οι Σποράδες, η Νάξος, η Λήμνος, η Ευρυτανία, η Δράμα, η Καβάλα, σημειώνεται ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι υψηλή. Είναι μεταξύ 43 και 45 ετών. Γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει φόβος σε αυτές τις περιοχές να έχουμε αυξημένο αριθμό νοσηλειών μέσα στις επόμενες ημέρες».
Γενικότερα η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι «το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα αυξημένο με μία στις τρεις περιφερειακές ενότητες να βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», δηλαδή στο επιδημιολογικό επίπεδο 5, και τον εκτιμώμενο αριθμό ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια να βρίσκεται στις 43.000, 10 ημέρες μόλις πριν τα Χριστούγεννα».
«Είναι σαφές ότι η παραλλαγή Όμικρον επαναμολύνει άτομα που προηγουμένως νόσησαν από στέλεχος Βήτα ή Δέλτα και μέχρι σήμερα θεωρούσαν τον εαυτό τους προστατευμένο από τη φυσική νόσηση. Συνεπώς, καθώς προετοιμαζόμαστε για τη διασπορά και τελικά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον και στη χώρα μας, το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι όλοι όσοι έχετε νοσήσει και μέχρι σήμερα θεωρούσατε τον εαυτό σας ασφαλή, θα πρέπει να κλείσετε άμεσα ραντεβού και να πάτε να εμβολιαστείτε» τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε την λήψη έκτακτων μέτρων για τους ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα για την περίοδο των Χριστουγέννων με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, να ανακοινώνει ότι «από τις 19 Δεκεμβρίου και στις 6 η ώρα το πρωί σε όλες τις πύλες εισόδου για όλους τους εισερχόμενους Έλληνες και αλλοδαπούς, είτε εμβολιασμένους, είτε ανεμβολίαστους, άνω των 5 ετών προβλέπεται η εμφάνιση αρνητικού PCR διάρκειας 72 ώρες πριν την επιβίβαση το οποίο θα αναρτάται στο site travel.gov.gr. Είναι προσωρινό μέτρο για την περίοδο των εορτών για να επιβραδύνουμε την έλευση και της μετάλλαξης Όμικρον. Παρέχεται, επίσης, η εναλλακτική λύση rapid test με αντιγόνο 24 ωρών, ώστε να αντιμετωπιστεί το πιθανό πρόβλημα κλειστών εργαστηρίων τις ημέρες των εορτών».
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αυξημένο testing στις πύλες εισόδου ενόψει των Χριστουγέννων προκειμένου να περιοριστεί κατά το δυνατόν η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον απο την κινητικότητα που υπάρχει την εορταστική περίοδο.