ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης στο CNN Greece: Μικρή η πιθανότητα ανασυνδυασμού των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον

O κ. Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι η Όμικρον χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα και η έλευσή της στην Ελλάδα, αναμένεται να δημιουργήσει ραγδαία αύξηση των διαγνώσεων AP Photo/Mahesh Kumar A.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί στη χώρα μας, ένας ανασυνδυασμός των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον και τι αποτέλεσμα θα έχει, τόνισε ο καθηγητής Ιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece.

Ο καθηγητής ανέφερε ακόμη, ότι σε αντίθεση με τη Βρετανία όπου υπάρχει μεγάλος επιπολασμός της Όμικρον, στην Ελλάδα είναι μικρή έως μηδενική, η περίπτωση να κυριαρχήσει ένα ανασυνδυασμένο στέλεχος, με μεγάλο κίνδυνο για την κοινότητα.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα δημιουργήσει κάποιο ιδιαίτερο θέμα. Έχει αναφερθεί ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα υπερστέλεχος. Ήδη έχουμε ένα υπερστέλεχος αυτή τη στιγμή. Το Όμικρον ήδη έχει μεταδοτικότητα εξαιρετική.

Δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπίσουμε κάποιο τέτοιο πρόβλημα. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι εξαιρετικά μικρή έως μηδενική για εμένα».

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης, ο κ. Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι η Όμικρον χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα και η έλευσή της στην Ελλάδα, αναμένεται να δημιουργήσει ραγδαία αύξηση των διαγνώσεων.

Ραγδαία αύξηση εμφανίζει η νέα μετάλλαξη και στη Νότια Αφρική. Ο ρυθμός σύμφωνα με τον οποίο θα εξελιχθεί και θα διασπαρεί στην κοινότητα η Όμικρον, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι η πορεία των εμβολιασμών των νέων, η συμμετοχή του πληθυσμού στην τρίτη ενισχυτική δόση και ο εμβολιασμός της ομάδας άνω των 60 ετών.

Παπαευαγγγέλου: Να παραμείνουμε σε εγρήγορση στη διάρκεια των εορτών

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Βάνα Παπαευαγγγέλου, σημείωσε ότι μέχρι τώρα έχουμε δει η Όμικρον να μολύνει νέα άτομα.

Ζούμε υπό την σκιά της Όμικρον, επομένως έχει σημασία να παραμείνουμε σε εγρήγορση στη διάρκεια των εορτών, δηλαδή, έχει σημασία με ποιους ανθρώπους θα πάμε διακοπές και με ποιους θα επιλέξουμε να βρεθούμε.

«Η χρήση του συχνού τέστινγκ θα μας βοηθήσει να προστατέψουμε τους αγαπημένους μας, αλλά και να προστατευτούμε εμείς οι ίδιοι», είπε χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε πως δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για λήψη επιπλέον μέτρων ενόψει των γιορτών.

«Δεν χρειάζεται να υπάρχουν οριζόντια μέτρα, όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε», είπε.

Η καθηγήτρια απηύθυνε έκκληση σε όλους, νοσήσαντες και παιδιά, να εμβολιαστούν και στους ενήλικες να μην καθυστερούν την αναμνηστική τους δόση, αλλά και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. «Σημαντικό όπλο στα χέρια μας είναι ο εμβολιασμός κατά κύριο λόγο, αλλά και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Η προστασία που μας προσφέρει η μάσκα, η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων, δεν επηρεάζονται από τις μεταλλάξεις, ούτε από τις παραλλαγές του ιού», υπογράμμισε.

Γκάγκα: Έχουν παρθεί μέτρα - Ανάγκη να γίνει η τρίτη δόση

Και οι δύο καθηγητές, αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκαν στην αξία της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου, για την οποία πρέπει όλοι μας να σπεύσουμε.

Σε ερώτηση του CNN Greece, σχετικά με την επικράτηση του νέου μεταδοτικού στελέχους Όμικρον και ποιος είναι ο σχεδιασμός για το σύστημα υγείας η κυρία Γκάγκα, απάντησε ότι υπάρχουν μια σειρά από μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί και σε προηγούμενα πανδημικά κύματα, όπως η επίταξη, αλλά και οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.

Ήδη αυτή τη στιγμή ο ιδιωτικός τομέας έχει συνεισφέρει στο ΕΣΥ με 600 κλίνες. Όσον αφορά τις διακομιδές ασθενών όπως σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, διακομιδές μπορεί να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε ειδικότητα γιατρού, μετά από έξι μήνες σχετική εκπαίδευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης