ΕΛΛΑΔΑ

Γκάγκα για μελέτη Τσιόδρα: Δεν στοιχειοθετείται, πολυπαραγοντική η θνητότητα στις ΜΕΘ

Η Μίνα Γκάγκα επισήμανε ότι πολλοί ασθενείς επισκέφθηκαν αργά τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και άρα διασωληνώθηκαν πολύ αργά και επομένως κατέληξαν AP Photo

Σε μείζον πολιτικό θέμα εξελίσσεται η συζήτηση σχετικά με τη μελέτη των έγκριτων καθηγητών Θεοδώρου Λύτρα και Σωτήρη Τσιόδρα.

Σε ερώτηση του CNN Greece, καθώς και άλλων συντακτών υγείας στην ενημέρωση της Πέμπτης, η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, «άδειασε» τους επιστήμονες, τονίζοντας, ότι η μελέτη, έχει αδυναμίες και ότι δεν στοιχειοθετείται.

Για παράδειγμα όπως είπε, για να αποδεχθούμε τα ευρήματα της μελέτης- η οποία σημειωτέον κάνει λόγο για θνητότητα 87% σε όσους ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, και πώς το ΕΣΥ βρίσκεται στα όρια του με καλυμμένες 400 κλίνες ΜΕΘ- πρέπει να δούμε τα όρια του συστήματος ανά περιφέρεια, το ποσοστό των ελεύθερων κλινών αλλά και το ποσοστό των εμβολιασμένων.

Επίσης, η Αττική δεν έφτασε ποτέ στα όρια της. Η κυρία Γκάγκα επισήμανε ακόμη, ότι πολλοί ασθενείς επισκέφθηκαν αργά τα τμήματα επειγόντων περιστατικών [ΤΕΠ] και άρα διασωληνώθηκαν πολύ αργά και επομένως κατέληξαν, αυτοί οι άνθρωποι δεν υπολογίζονται ως θάνατοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Με την απάντηση αυτή η κυρία Γκάγκα, θέλησε να υπογραμμίσει το Γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνδέονται με την θνητότητα σε μία κλίνη ΜΕΘ.

Σε άλλη ερώτηση του CNN Greece, σχετικά με την επικράτηση του νέου μεταδοτικού στελέχους Όμικρον και ποιος είναι ο σχεδιασμός για το σύστημα υγείας η κυρία Γκάγκα, απάντησε ότι υπάρχουν μια σειρά από μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί και σε προηγούμενα πανδημικά κύματα, όπως η επίταξη, αλλά και οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα. Ήδη αυτή τη στιγμή ο ιδιωτικός τομέας έχει συνεισφέρει στο ΕΣΥ με 600 κλίνες! Όσον αφορά τις διακομιδές ασθενών όπως σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, διακομιδές μπορεί να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε ειδικότητα γιατρού, μετά από έξι μήνες σχετική εκπαίδευση.

Αναφορικά με την μετάλλαξη Όμικρον, η καθηγήτρια παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι δεν έχουμε συζητήσει νέα μέτρα ξέρουμε ότι θα έρθει η όμικρον και θα πρέπει να την επιβραδύνουμε όσο μπορούμε, και για το λόγο αυτό, η τρίτη ενισχυτική δόση, είναι πολύ σημαντική.

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης, η καθηγήτρια Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι υπάρχει αργός ρυθμός αποκλιμάκωσης της πανδημίας στη χώρα μας, με 43.000 ενεργά κρούσματα 10 μέρες μόλις πριν τα Χριστούγεννα. Τρεις περιοχές εμφανίζουν σημαντική αύξηση συγκεκριμένα η Λακωνία το Λασίθι και η Λευκάδα.

Δυστυχώς και την Τετάρτη καταγράφηκαν στην Ελλάδα πολλοί θάνατοι 96 και 692 διασωληνωμένοι, σε σύνολο 4.696 νέων μολύνσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης