ΕΛΛΑΔΑ

Κωστής Δήμτσας: Η «Αποστολή» της Εκκλησίας δίπλα στον άνθρωπο

Κωστής Δήμτσας, γενικός διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Εδώ και χρόνια η «Αποστολή», ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών έχει καταξιωθεί για τη βοήθεια που προσφέρει σε όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη. Με ποικίλες δράσεις, σε πολλαπλά επίπεδα, επισκέπτεται κάθε γωνιά της Αθήνας, αλλά και της Ελλάδας. Με την αφορμή της συμπλήρωσης των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η «Αποστολή» φέτος, δημιούργησε μια πολύ ξεχωριστή καμπάνια: Το #SETMEFREECAMPAIGN («Set me free» campaign – η καμπάνια «Απελευθέρωσέ με») αφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα τους.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όσα είπε ο Κωστής Δήμτσας στο CNN Greece:

Ο Κωνσταντίνος Δήμτσας γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1969 στη Λάρισα και ζει μόνιμα στον Πειραιά. Σπούδασε στη Νομική Σχολή της Αθήνας, αλλά από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 70 αποστολές στο εξωτερικό. Τον Μάιο του 2008 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, του ανέθεσε τη διοίκηση της Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος και από τον Ιανουάριο του 2011 ανέλαβε ως γενικός διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Επίσης διετέλεσε Διοικητής του Αγίου Όρους κατά την περίοδο 2018-2019.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «Αποστολή», ανέλαβε το 2021 – με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – να φέρει στο προσκήνιο, μαζί με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων στη «γενέτειρά» τους, την Ελλάδα. Σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση στο CNN Greece, μιλά με συγκίνηση για το γεγονός ότι κεντρικά μας μνημεία που έχουν κλαπεί και βρίσκονται στο εξωτερικό, αποτελούν πάντα μια ανοιχτή «πληγή», στην καρδιά και το μυαλό των Ελλήνων. Έτσι, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος – αρχαιολόγος ων – ανέλαβε την πρωτοβουλία να κινητοποιήσει, μαζί με άλλους φορείς, και πάλι τις συνειδήσεις των ευρωπαίων πολιτών, υπενθυμίζοντάς τους ότι τα μνημεία πρέπει να επιστρέφουν στην πατρίδα τους, στον τόπο όπου γεννήθηκαν. Παράλληλα, ο κ. Δήμτσας αναφέρεται και στους τρόπους δράσης της ΜΚΟ «Αποστολή», εξηγώντας και το βαθύτερο όραμά της.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να γυρίσουν στον τόπο από τον οποίο έφυγαν

Το 2021 αποτελεί μία καθοριστική χρονιά, η οποία ήρθε μεταξύ άλλων για να αναδείξει την ανάγκη της χώρας μας, των Ελλήνων απανταχού, αλλά και όλων των ανθρώπων, για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, πίσω εδώ όπου και δημιουργήθηκαν. Όπως επεσήμανε και ο ίδιος ο κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, «Ήταν συγκινητικό το γεγονός πως οι ξένοι ήταν αυτοί που συστρατεύτηκαν μαζί μας στο να επιστρέψουν στον τόπο που γεννήθηκαν τα μάρμαρα, τα αγάλματα που έχουν φύγει».

«Το 2021 για τη χώρα μας ήταν μια καθοριστική χρονιά, κυρίως γιατί γιορτάστηκε η επέτειος των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Η εκκλησία, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, σκέφτηκε ότι έπρεπε να συνδυάσουμε αυτό το γεγονός με κάτι που αποτελεί ένα ‘τραύμα’ στην καρδιά μας και αυτό κυρίως είναι η επιστροφή των αρχαίων μνημείων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών ανέλαβε μία πρωτοβουλία προκειμένου να ξεκινήσει μία εκστρατεία ενημέρωσης, όλου του κόσμου και στην Ευρώπη αλλά και γενικότερα, αναφορικά με το ότι τα μάρμαρα πρέπει να γυρίσουν στον τόπο από τον οποίο έφυγαν».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Κωστής Δήμτσας στην καμπάνια #SETMEFREE

Η οικονομική διαχείριση της «Αποστολής»

Ο Κωνσταντίνος Δήμτσας διετέλεσε για πολλά χρόνια δημοσιογράφος και γι’ αυτόν η διαφάνεια, αποτελεί πρώτιστης σημασίας αρετή, σε οτιδήποτε και εάν κάνει. Μιλώντας για την οικονομική διαχείριση της «Αποστολής» της οποίας ηγείται, ανέφερε πως βασική προϋπόθεση της οικονομικής διαχείρισης, είναι η διαφάνεια σε οποιαδήποτε ενέργεια. Άλλωστε, όπως τονίζει, ό,τι και να γίνει στο τέλος υπάρχει πλήρης απολογισμός.

«Η “Αποστολή” ως φιλανθρωπικός οργανισμός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, διαμορφώνει διάφορα προγράμματα στήριξης των αδυνάτων, τα οποία απευθύνονται σε όλους του «έχοντες». Κατά καιρούς, μας έχουν στηρίξει πολλοί άνθρωποι - ιδιώτες και ιδρύματα - κυρίως όμως υπήρξε συγκινητική η στήριξη των ανθρώπων της διασποράς. Επίσης, η “Αποστολή” συμμετέχει στο ΕΣΠΑ, παίρνει δηλαδή προγράμματα ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, η διαχείριση σε κάθε οργανισμό σαν την “Αποστολή”, οφείλει να είναι διαφανής. Πρόκειται για μία διαδικασία που γίνεται με 3 τρόπους:

  • Αν τα χρήματα προέρχονται από το ΕΣΠΑ, ακολουθούνται οι κανόνες του δημοσίου και του ΕΣΠΑ
  • Αν τα χρήματα έρχονται από ιδιώτες, τότε υπάρχουν δύο τρόποι να τα διαχειριστούμε:
  • είτε ακολουθούμε τον εσωτερικό μας κανονισμό,
  • είτε δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτόν ο οποίος δίνει τα χρήματα να μας ορίσει τις διαδικασίες που εκείνος θέλει να ακολουθηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η «Αποστολή» βοηθά 10.000 ανθρώπους κάθε μήνα

Αναφερόμενος σε όσους απευθύνεται αυτός ο οργανισμός, ο οποίος έχει ως όραμά του την θεοδίδακτη αγάπη και φιλανθρωπία, δηλαδή την ενίσχυση των λιγότερο ευνοούμενων κοινωνικών ομάδων και τη βελτίωση των συνθηκών διαβιώσεώς τους, μέσω της παροχής κάθε δυνατής βοήθειας, έκανε λόγο για όλες τις κατηγορίες ανθρώπων τις οποίες βοηθάει η «Αποστολή».

Η «Αποστολή» βοηθά 10.000 ανθρώπους κάθε μήνα με δέματα αγάπης

«Πρώτος μας στόχος είναι να στηρίξουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε μεγάλο αγώνα επιβίωσης. Υπάρχουν πάρα πολλοί, οι οποίοι δεν φαίνονται, ωστόσο η “Αποστολή” βοηθά 10.000 ανθρώπους το μήνα με ζεστό φαγητό και με δέματα αγάπης. Φυσικά, υπάρχει και η κατηγορία των ανθρώπων που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους. Είναι συγκλονιστικό ότι το 2021 βλέπουμε ανθρώπους που αδυνατούν να έχουν ένα πιάτο φαγητό και να μην έχουν τα βασικά στα θέματα της υγείας τους. Μία ακόμη κατηγορία είναι τα παιδιά, τα οποία έχουν προβλήματα κυρίως στο ζήτημα της εκπαίδευσης. Η “Αποστολή” έρχεται κοντά στα παιδιά προκειμένου να τα βοηθήσει στη μελέτη, το φαγητό και την απασχόλησή τους. Οι ηλικιωμένοι από την άλλη, αποτελούν ακόμη μια κατηγορία, μιας και σε κοινωνίες που αντιμετωπίζουν κρίση, εκείνοι συνήθως μένουν στο περιθώριο.»

Η «Αποστολή» διοργανώνει δράσεις για τα παιδιά προκειμένου να τα βοηθήσει στη μελέτη, το φαγητό και την απασχόλησή τους

Σχετικά με το εάν και κατά πόσο τα προγράμματα της «Αποστολής» είναι βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, ο κ. Δήμτσας επεσήμανε πως «το σκεπτικό της ''Αποστολής'' είναι να βοηθά τους ανθρώπους μακροπρόθεσμα, και όχι για μία μόνο στιγμή. Δεν ωφελεί να δώσουμε ένα πιάτο φαγητό για μία ημέρα σε κάποιον, γιατί ο άνθρωπος αυτός θα πεινάει και την επόμενη ημέρα. Υπάρχουν ωστόσο και έκτακτα προγράμματα, όπως για παράδειγμα αυτά που αφορούν σε έναν σεισμό ή μία πλημμύρα».

Κωστής Δήμτσας, γενικός διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Η ανταπόκριση του κόσμου στις δράσεις είναι συγκινητική

Ερωτώμενος για το πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος στο όραμα και στις δράσεις της «Αποστολής», δεν παραλείπει να υπερτονίσει τη συμβολή του, η οποία αναμφίβολα είναι καθοριστικής σημασίας. Ο κόσμος με λίγα λόγια, καταβάλλει τα μέγιστα, συμβάλλοντας στους στόχους που δεν είναι άλλοι από τη διακονία, τη φροντίδα, την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, την ουσιαστική παρέμβαση και τη βοήθεια για την αντιμετώπιση κάθε κοινωνικού προβλήματος, την ενίσχυση της νεολαίας μας, τη βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου, την προστασία του περιβάλλοντος, την ενίσχυση της Ιεραποστολής και τη βοήθεια προς όλους τους ανθρώπους, όπου και αν βρίσκονται, κυρίως όμως την ανακούφιση των ανθρώπων που υποφέρουν ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκεύματος, φυλής.

«Είναι συγκινητική η προσφορά του κόσμου στο έργο της “Αποστολής”. Έχουμε μια ομάδα εθελοντών και μία χρηματοδοτών που έρχονται να προσφέρουν. Εμένα περισσότερο με συγκίνησε μία κυρία για παράδειγμα, η οποία ήταν από την Κω και κατατίθεται μία φορά τον μήνα από ένα ευρώ. Ο κόσμος έχει τεράστιο φιλότιμο και τεράστια αποθέματα αλληλεγγύης», είπε συγκινημένος ο κ. Δήμτσας.

«Τα πολιτιστικά αγαθά ανήκουν πρωτίστως και κυρίως στον φυσικό τους χώρο και στον λαό τους»

«Η Ελλάδα έχει την ιστορία της. Η κρίση είναι ένα γεγονός που καλείται κυρίως να αντιμετωπίσει, όμως πρέπει να αναδείξει και τα υπέροχα κομμάτια του πολιτισμού της. Το 2021 μας έδωσε την αφορμή αυτή, ωστόσο από πάντα υπήρξε ένα μεγάλο πρόβλημα στην καρδιά και το μυαλό των Ελλήνων, ότι κεντρικά μας μνημεία έχουν κλαπεί και βρίσκονται στο εξωτερικό. Έτσι, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος – αρχαιολόγος ων – ανέλαβε την πρωτοβουλία να κινητοποιήσει, μαζί με άλλους φορείς, και πάλι τις συνειδήσεις των ευρωπαίων πολιτών, υπενθυμίζοντάς τους ότι τα μνημεία πρέπει να επιστρέφουν στην πατρίδα τους, στον τόπο που γεννήθηκαν. Η πατρίδα τους είναι εδώ και πρέπει να τα βλέπουν όλοι εδώ. Αυτό το ζήτημα πρέπει να τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογράμμισε αναφερόμενος στη διεθνή καμπάνια του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» με τίτλο #SETMEFREECAMPAIGN.

Η ηθοποιός Μαρία Κορινθίου στη διεθνή καμπάνια του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» με τίτλο #SETMEFREECAMPAIGN

Πόσο εν τέλει ταυτίζεται η θρησκεία και ο πολιτισμός;

Για όλους όσοι αναρωτιούνται εάν υπάρχει κάποια άρρηκτη σχέση ανάμεσα στη θρησκεία και τον πολιτισμό, ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής», είπε μεταξύ άλλων ότι «ο χριστιανισμός ήταν αυτός που διέσωσε αν και πολύ το αμφισβητούν - αλλά κάνουν λάθος - τον πολιτισμό και τα γράμματα στη χώρα. Είναι απολύτως ταυτισμένη η Ελλάδα, με την εκκλησία και τη θρησκεία. Αυτό γινόταν ανέκαθεν, είτε στην αρχαία Ελλάδα, είτε αργότερα στους βυζαντινούς χρόνους, είτε και σήμερα. Υπήρξαν καλές και κακές στιγμές και στις σχέσεις της εκκλησίας με τον πολιτισμό, αλλά πάντα η εκκλησία ήταν ο καθοριστικός παράγοντας στον πολιτισμό της Ελλάδας».

Στο κλείσιμο της συνέντευξης στο CNN Greece, ο Κωνσταντίνος Δήμτσας, αναφέρθηκε στη δύναμη, την ισχυρή θέληση, το πείσμα και τον ένστερνο ζήλο, που χρειάζεται να έχουμε όλοι, ούτως ώστε να θέτουμε τις βάσεις σήμερα, να θεμελιώνουμε το αύριο με τη δημιουργία και υλοποίηση προγραμμάτων, δράσεων, ανθρωπιστικών παρεμβάσεων και εν κατακλείδι να απλώνουμε ένα κοινωνικό «δίχτυ» προστασίας που αφορά την υγεία, τα παιδιά, νέους και ηλικιωμένους, τις οικογένειες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Κωστής Δήμτσας, γενικός διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Όσο για το μήνυμα που θέλει να στείλει ο ίδιος, ήταν απλό, λιτό και ουσιαστικό. «Πολλοί με ρωτούν ποιο είναι το μήνυμα της “Αποστολής” στην κοινωνία. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο όπου εξακολουθεί να περνάει ο κόσμος, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, για εμάς είναι απαραίτητο να καταλάβει ο κόσμος την ανάγκη της αλληλεγγύης. Κεντρικό μας σύνθημα και το 2021 αλλά και τη χρονιά που έρχεται, είναι το “βοήθησε και εσύ να αλλάξει η ζωή μας”. Τη ζωή μας δεν μπορεί να την αλλάξει καθένας μόνος του, αλλά όλοι μαζί συνολικά. Χέρι-χέρι ο ένας, δίνοντας βοήθεια στον άλλον, μπορεί να βοηθήσει ώστε να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά».

Παραγωγή: DPG Digital Media
Premium Content Manager | Σοφία Μαυραντζά · Head of Multimedia Hub | Σεραφείμ Ντούσιας · Κάμερα, ήχος, φωτογραφίες | Λευτέρης Παρτσάλης, Γιώργος Αποστολόπουλος, Νικόλας Κόρνφορντ, Γιώργος Χατζής · Μοντάζ | Νίκη Μαλλιωτάκη, Σταύρος Λογοθέτης

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στα Πρόσωπα 2021

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης