ΕΛΛΑΔΑ

Swim.me: Με νεανική ορμή για τον συνάνθρωπο – Μια φοιτητική start-up στην κορυφή της Ευρώπης

Πώς είναι να δημιουργείς κάτι από την αρχή και η ιδέα σου να θεωρείται η καλύτερη σε όλη την Ευρώπη; Αυτό το συναίσθημα υπερηφάνειας, χαράς και ευτυχίας ένιωσαν τα έξι νέα παιδιά που αποτελούν τη start-up Swim.me και η οποία φέτος «σάρωσε» βραβεία και διακρίσεις: Αρχικά κέρδισε τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Junior Achievement στην Ελλάδα και κατόπιν βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης, κατακτώντας την πρώτη θέση στο Junior Achievement Europe.

Οι Ράνια Βλάχου, Ιφιγένεια Βασιλάκη, Παναγιώτα Δεδούση, Βαγγέλης Γεωργακίλας, Δημήτρης Λάμπρος και Αναστάσιος Καραμούτσος δημιούργησαν τη Swim.me, που έχει σκοπό να υλοποιήσει μια καινοτόμα και πολύ σημαντική ιδέα: Να δημιουργήσει ένα ειδικό «σκουφάκι» κολύμβησης που θα διαθέτει ενσωματωμένα τα κατάλληλα συστήματα, ώστε να μπορεί κάθε τυφλός συνάνθρωπός μας να απολαμβάνει με ασφάλεια το κολύμπι στην πισίνα.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όσα είπαν τα μέλη του Swim.me στο CNN Greece:

Τα γυρίσματα του βίντεο πραγματοποιήθηκαν στο Ημιβιομηχανικό Εργαστήριο της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ

Η ομάδα των έξι παιδιών δημιουργήθηκε μέσα στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου, όταν ο διδάσκων Δρ Σταύρος Λουμής στο μάθημα Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστήμιου της Αθήνας, ανέθεσε στους φοιτητές του μια σχετική εργασία. Η Ράνια Βλάχου ήταν εκείνη που συνέλαβε την αρχική ιδέα και μαζί με τη συμφοιτήτριά της Ιφιγένεια Βασιλάκη, προχώρησαν στην υλοποίησή της, για το κοινό τους μάθημα.

«Η ιδέα προήλθε μέσω της αλληλεπίδρασης που είχα με την κολύμβηση, καθώς ήμουν πρωταθλήτρια για πάνω από δέκα χρόνια. Όσο κολυμπούσα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τα οφέλη και τις προκλήσεις που μπορεί να προσφέρει ένα άθλημα όπως η κολύμβηση. Μέσω του swim.me θέλω να προσφέρω τη δυνατότητα σε ανθρώπους με ολική ή μερική τύφλωση, να έχουν την ίδια ευκαιρία με εμένα», δηλώνει η Ράνια Βλάχου.

Ο καθηγητής ώθησε τις φοιτήτριες να κάνουν την ιδέα τους πράξη και η συνέχεια ήρθε μέσω… πισίνας. Η Παναγιώτα Δεδούση, κολυμβήτρια και η ίδια, ήταν το τρίτο μέλος του Swim.me, όντας τότε φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο και μετά την ομάδα συμπλήρωσαν τα τρία αγόρια: Ο Δημήτρης Λάμπρος, ο Βαγγέλης Γεωργακίλας και ο Αναστάσης Καραμούτσος συμπλήρωσαν το σχήμα του Swim.me και η start-up που είχε στόχο να δημιουργήσει πράγματι αυτό το σκουφάκι για κολυμβητές με προβλήματα όρασης, πήρε σάρκα και οστά.

Σήμερα, η Ράνια Βλάχου είναι η CEO του Swim.me, o Βαγγέλης Γεωργακίλας, είναι ο Up Developer, η Παναγιώτα Δεδούση, η CIO (Chief Information Officer), ο Δημήτρης Λάμπρος είναι ο CTO (Chief Technology Officer), η Ιφιγένεια Βασιλάκη η CMO (Chief Marketing Officer) και ο Αναστάσης Καραμούτσος είναι ο CFO (Chief Financial Officer) του Swim.me.

Δρόμος με εμπόδια και συγκινήσεις

Η ομάδα σήμερα βρίσκεται ένα βήμα πριν από τις τελικές δοκιμές του προϊόντος που τα μέλη της δημιούργησαν. Από αυτές αναμένεται να προκύψουν κάποιες επιπλέον διορθώσεις και εκτιμάται ότι το τελικό προϊόν θα είναι έτοιμο προς διάθεση μέσα στην άνοιξη του 2022. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτή η πορεία του ενός χρόνου είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα. Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Λάμπρος, όταν δημιουργείς κάτι που δεν υπήρχε προηγουμένως και το φτιάχνεις από το μηδέν, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις διάφορες απρόβλεπτες καταστάσεις. «Για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες ήθελε πάρα πολύ έρευνα, πάρα πολύ ψάξιμο, τόσο στη βιβλιογραφία όσο και στο ίντερνετ. Σίγουρα και μέσω της τριβής, δηλαδή όσο δοκιμάζαμε πράγματα, τόσο βρίσκουμε λύσεις και πάλι συνεχίζουμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα», δηλώνει ο ίδιος.

Παράλληλα, τα παιδιά είχαν ήδη τις σπουδές τους να τρέχουν και μάλιστα οι περισσότεροι από την ομάδα, μέσα στο 2021 πήραν και το πτυχίο τους και είναι πλέον απόφοιτοι. «Πολλές φορές μπήκαν οι υπόλοιπες δουλειές μας στη μέση και σκεφτήκαμε να τα παρατήσουμε. Αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πίστεψαν σ’ εμάς και το πιστεύαμε κι εμείς οι ίδιοι, οπότε δεν κάναμε πίσω», δηλώνει ο Βαγγέλης Γεωργακίλας.

Οι βραβεύσεις έδωσαν στην ομάδα «φτερά». «Το Junior Achivment μας βοήθησε να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τα βήματα που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε στην επαγγελματική μας πορεία και να δομήσουμε ακόμα καλύτερα την ιδέα μας», δηλώνει η Ιφιγένεια Βασιλάκη, ενώ η Παναγιώτα Δεδούση συμπληρώνει:

«Το βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό δεν το περίμενα. Η αλήθεια είναι πως είχαμε δουλέψει πολύ και το θέλαμε πάρα πολύ, ωστόσο ήταν μια αναπάντεχη έκπληξη, που μας έκανε όλους πολύ χαρούμενους και μας έδωσε ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά και να το εξελίξουμε, φτάνοντάς το στο καλύτερο επίπεδο που μπορούμε».

Μετά τη βράβευση, ακολούθησε και μία τιμητική πρόσκληση το Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος άκουσε με ενδιαφέρον την ιδέα της ομάδας και ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησής της.

Τι είναι το swim.me και πώς λειτουργεί

Το swim.me είναι μια wearable συσκευή προσανατολισμού τυφλών κολυμβητών στην πισίνα και προορίζεται για συνθήκες προπόνησης. Όπως τονίζουν τα μέλη της ομάδας, έχει στόχο να προσομοιώνει όσο το δυνατόν περισσότερο τον τυπικό εξοπλισμό κάθε κολυμβητή και αποτελείται από ένα σκουφάκι σε συνδυασμό με γυαλάκια. Η ειδική συσκευή είναι ενσωματωμένη στο σκουφάκι και στα γυαλάκια και διαθέτει τους κατάλληλους αισθητήρες ώστε να ενημερώνει τον κολυμβητή για τον προσανατολισμό του στην πισίνα, την άφιξή του στο τέλος της διαδρομής, για τη στροφή και τον τερματισμό. Παράλληλα, μπορεί να καταγράφει τα στατιστικά του και μέσω bluetooth ακουστικού συνδεδεμένου με IoT εφαρμογή στο κινητό του εκάστοτε χρήστη/αθλητή να τον ενημερώνει για τις επιδόσεις του.

Το Swim.me προορίζεται τόσο για ερασιτέχνες όσο και για επαγγελματίες κολυμβητές, αλλά και για παιδιά: «Στόχος μας είναι να δώσουμε κίνητρο ακόμα και σε παιδιά να ξεκινήσουν το άθλημα της κολύμβησης και να εκμεταλλευτούν τα οφέλη του», δηλώνει η Παναγιώτα Δεδούση.

Για να τελειοποιήσουν τη συσκευή τους άλλωστε, οι «Swim.mers» απευθύνθηκαν σε ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τι σημαίνει κολύμβηση με προβλήματα όρασης και τι ανάγκες δημιουργεί: «Για το validation της ιδέας μας επικοινωνήσαμε με Παραολυμπιονίκες αθλητές, όπως τον κύριο Χαράλαμπο Ταϊγανίδη, ο οποίος μας παρείχε πολύ σημαντική υποστήριξη ως προς το πώς να προχωρήσουμε με την ιδέα μας και από τον κ. Μίλτο Κότσιρα, ο οποίος είναι κι εκείνος τυφλός κολυμβητής, αλλά και στον σύλλογο τυφλών ‘Με άλλα μάτια’», αναφέρει η Ράνια Βλάχου.

Μια πορεία με πολύ σκληρή δουλειά, που είχε αποτέλεσμα και πλέον βρίσκεται ένα βήμα πριν το τελικό στάδιο. Έξι νέα παιδιά που αφοσιώθηκαν σε έναν σκοπό, δημιούργησαν από το μηδέν μια συσκευή που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά συνανθρώπους τους, αξιοποιώντας την τεχνολογία και τις δυνατότητές της. Την ουσία της προσπάθειας συνοψίζει η ατάκα του Βαγγέλη Γεωργακίλα:

«Ξέρετε, η τεχνολογία για ‘μένα είναι τα πάντα. Φτιάχνουμε πράγματα που μας βοηθούν στην καθημερινότητά μας, ενώ βρισκόμαστε στο 2021, γίνονται πλέον ταξίδια στο διάστημα… Το Swim.me θα δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη να κολυμπήσουν και να έχουν καινούριες εμπειρίες. Για ΄μένα αυτό, είναι κάτι πολύ μεγάλο».

Παραγωγή: DPG Digital Media
Premium Content Manager | Σοφία Μαυραντζά · Head of Multimedia Hub | Σεραφείμ Ντούσιας · Κάμερα, ήχος, φωτογραφίες | Λευτέρης Παρτσάλης, Γιώργος Αποστολόπουλος, Νικόλας Κόρνφορντ, Γιώργος Χατζής · Μοντάζ | Νίκη Μαλλιωτάκη, Σταύρος Λογοθέτης

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στα Πρόσωπα 2021

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης