ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Διεθνής «συναγερμός» για την αντιμετώπισή της - Ποια μέτρα εξετάζονται

Στο τραπέζι των «27» η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών υπό τον φόβο επικτάτησης της παραλλαγής Όμικρον AP Photo/Manu Fernandez

Καθώς τα κρούσματα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού «Όμικρον» πολλαπλασιάζονται σε ολόκληρο τον κόσμο, οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν το συντομότερο το πώς εξαπλώνεται και να σταθμίσουν τους κινδύνους εν μέσω του τέταρτου πανδημικού κύματος.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Γκεμπρεγεσούς, δήλωσε την Τρίτη ότι η παραλλαγή Όμικρον είχε αναφερθεί σε 77 χώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο «η πραγματικότητα είναι ότι η Όμικρον βρίσκεται πιθανότατα στις περισσότερες χώρες, ακόμη και αν δεν έχει εντοπιστεί ακόμη».

«Η Όμικρον εξαπλώνεται με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί σε καμία άλλη παραλλαγή» του SARS-CoV-2, σημείωσε.

Το στέλεχος του ΠΟΥ έκρουσε καμπανάκι καθώς ο κόσμος θεωρεί την Όμικρον ήπια, ωστόσο όπως τόνισε «ακόμη και αν η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να κατακλύσει εκείνα τα συστήματα υγείας που δεν είναι προετοιμασμένα».

Η «Όμικρον» μετρά περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα η οποία «καλύπτει» το εξωτερικό του ιού και είναι ο κύριος στόχος εμβολίων και θεραπειών όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα. Η άνευ προηγουμένου υψηλή μεταδοτικότητα, η μεγάλη κινητικότητα λόγω εορτών, σε συνδυασμό με τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης που απέχουν από το τείχος ανοσίας, οδηγούν σε δυσοίωνες προβλέψεις για το άμεσο μέλλον.

Ήδη αρκετές ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν εκ νέου μέτρα και ταξιδιωτικούς περιορισμούς υπό τον φόβο επικράτησης της «Όμικρον», ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Κομισιόν: Κυρίαρχη η «Όμικρον» στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η «Όμικρον» αναμένεται να είναι κυρίαρχη στο ευρωπαϊκό μπλοκ μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, εκτιμώντας ότι τα κράτη-μέλη είναι καλά προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν την νέα αυτή παραλλαγή, με το 66,6% του ευρωπαϊκού πληθυσμού να είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο έναντι του κορωνοϊου.

Η Φον ντερ Λάιεν εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι η ΕΕ έχει τη «δύναμη» και τα «μέσα» για να ξεπεράσει την ασθένεια, αν και εξέφρασε την απογοήτευσή της επειδή για άλλη μια χρονιά οι εορτασμοί των Χριστουγέννων θα διαταραχθούν από την πανδημία.

Τόνισε, δε, ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τώρα μια διπλή πρόκληση, με μαζική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της «Δέλτα» σε συνδυασμό με την άνοδο της Όμικρον, καθώς ορισμένες χώρες μέλη καταγράφουν ήδη ρεκόρ κρουσμάτων.

Σύμφωνα με την Φον ντερ Λάιεν η αύξηση των λοιμώξεων παραμένει «σχεδόν αποκλειστικά» εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα. «Και αυτό που με ανησυχεί είναι ότι τώρα βλέπουμε τη νέα παραλλαγή Όμικρον στον ορίζοντα, η οποία είναι προφανώς ακόμη πιο μολυσματική», τόνισε.

Στο τραπέζι των «27» η υποχρεωτικότητα εμβολιασμών

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι μπορούμε να περιμένουμε ότι θα τεθεί σαν θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συλλογικής προμήθειας φαρμάκων για τον κορωνοϊό είπε πως υπάρχει κοινή βούληση από τους ηγέτες της ΕΕ να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ΕΕ πρώτη η Αυστρία ανακοίνωσε στις 19 Νοεμβρίου ότι καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων κατά της Covid-19 από την 1η Φεβρουαρίου 2022.

O καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, έχει επίσης ταχθεί υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, κάτι που ίσως υιοθετηθεί στη χώρα από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί σχετικό νομοσχέδιο στη Μπούντεσταγκ, όπου το σύνολο των κομμάτων τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, με εξαίρεση το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

ECDC: «Δεν αρκεί από μόνος του ο εμβολιασμός»

Στην προειδοποίηση πως οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν αρκούν για να εμποδίσουν την ανάπτυξη της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη, προχώρησε αξιωματούχος του ECDC, προσθέτοντας πως χρειάζεται επειγόντως «ισχυρή δράση» για την αντιμετώπιση μιας «επείγουσας κατάστασης».

«Στην τρέχουσα συγκυρία, ο εμβολιασμός από μόνος του δεν θα μας επιτρέψει να αποτρέψουμε τον αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον, καθώς δεν αρκεί ο χρόνος για να καλυφθούν τα εμβολιαστικά κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν», δήλωσε η Αντρέα Αμόν, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Παράλληλα, το ECDC αύξησε την αξιολόγηση κινδύνου για τον αντίκτυπο της Όμικρον στη δημόσια υγεία, από «υψηλό προς πολύ υψηλό» σε «πολύ υψηλό».

Στην τοποθέτησή της, η διευθύντρια του ECDC ζήτησε την ενίσχυση και την επανεισαγωγή «μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων», όπως η χρήση μάσκας, η υγιεινή των χεριών, η τηλεργασία και η αποφυγή συνωστισμού σε δημόσιους χώρους.

«Είναι επείγον να ληφθούν ισχυρά μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η κοινοτική μετάδοση της μετάλλαξης στην κοινότητα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε χώρες της Ένωσης» είπε η Αμόν, προσθέτοντας πως τα μοντέλα δείχνουν πως η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Όμικρον «επίκειται».

Νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Δύο μολύνσεις της «Όμικρον» που εντοπίστηκαν στην Αττική και τρία στη νότια Πελοπόννησο, ήρθαν να προστεθούν στον κατάλογο των κρουσμάτων, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ μέχρι αύριο, Πέμπτη.

Επιπλέον εννέα περιστατικά διερευνώνται ως ύποπτα στην Κρήτη.

Από τις 29 Νοεμβρίου, όταν επιβεβαιώθηκε με αλληλούχιση και ανάλυση του γονιδιώματος του ιού (γονιδιωματική επιτήρηση) το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα, στην χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 10 κρούσματα.

Ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την καταγραφή τριών κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον -δύο εισαγώμενα και ένα εγχώριο- κατά τη γονιδιωματική ανάλυση σε 1.007 δείγματα που επελέγησαν τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα την περίοδο 21 Οκτωβρίου 2021 έως 2 Δεκεμβρίου 2021. Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, δύο ακόμα κρούσματα της «Όμικρον» επιβεβαιώθηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο νομό Λασιθίου.

Για το ενδεχόμενο ενός νέου πανδημικού κύματος μετά τις γιορτές προειδοποίησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου, αποτελεί ανάχωμα στην εξέλιξη της πανδημίας συμφώνα και με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για λογαριασμό της μετάλλαξης Όμικρον.

Επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι με την Όμικρον μειώνεται η ανοσιακή απάντηση, ακόμα και όσων έχουν μολυνθεί και εμβολιαστεί στη συνέχεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης