ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Λίγο πριν «μιλήσει» η Όμικρον - Η πορεία στις ΜΕΘ τραβάει την ανηφόρα

Κορωνοϊός: Λίγο πριν «μιλήσει» η Όμικρον - Η πορεία στις ΜΕΘ τραβάει την ανηφόρα
Η «Όμικρον» διαθέτει πάνω από 50 μεταλλάξεις στο γονιδίωμά της. Ορισμένες από τις μεταλλάξεις, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, εκτιμούν οι επιστήμονες Associated Press

Στις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε περισσότερα δεδομένα γύρω από τη νέα παραλλαγή «Όμικρον», η οποία προς τον παρόν εκτός από τα τρία ιχνηλατημένα κρούσματα, χαρακτηρίζεται από… σιωπή, με την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες, να ανησυχούν, εύλογα, για την έκβασή της.

Στη Νότια Αφρική η κατάσταση είναι σίγουρα πιο επιβαρυμένη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς η «Όμικρον», είναι υπεύθυνη για πολλές νοσηλείες και σχεδόν αύξηση 50% στους θανάτους, σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Η «Όμικρον» σίγουρα αξίζει την προσοχή της παγκόσμιας ερευνητικής και επιστημονικής προσοχής, καθώς διαθέτει πάνω από 50 μεταλλάξεις στο γονιδίωμά της, 30 εκ των οποίων, επηρεάζουν τη δομή της πρωτεϊνης ακίδας. Ορισμένες από τις μεταλλάξεις, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Ωστόσο, μέχρι να έχουμε περισσότερα δεδομένα γύρω από τη νέα μετάλλαξη, πορευόμαστε με τη μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία σαρώνει όλη την Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έχει δώσει πάρα πολλούς θανάτους στην Ελλάδα, σε μία περίοδο μάλιστα που διαθέτουμε και το δημόσιο αγαθό του εμβολιασμού.

Σύμφωνα δε με πηγές του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχουμε στη χώρα μας μόλις 3 περιστατικά, δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Διότι και η «Δέλτα» άργησε να δώσει το στίγμα της, και συγκεκριμένα μετά από 6 έως 7 εβδομάδες.

Συνεχίζεται το δράμα στις ΜΕΘ

Στο μεταξύ η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνεχίζεται με δραματικό τρόπο με αιχμή τη Θεσσαλονίκη. Η συμπρωτεύουσα για κάποιο λόγο- οι επιδημιολόγοι αναφέρουν ότι υπεύθυνη είναι η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη για εφέτος τουλάχιστον- έχει γευθεί την πικρή γεύση των πολλών διασωληνώσεων και πίεσης στις ΜΕΘ, τόσο στο δεύτερο κύμα, το Νοέμβριο του 2020 όσο και στο 4ο που διανύουμε.

Όπως τόνισε την Παρασκευή στη ραδιοφωνική εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου Καλημέρα» του Real Fm 97.8, ο ΓΓ του υπ. Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος:

«Η πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη είναι 100%, γιατί υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν μια ή δυο μέρες, μια κλίνη εντατικής. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, δεν βλέπουμε τη ραγδαία αύξηση στις εισαγωγές. Τώρα έχουμε περίπου 40-50 εισαγωγές καθημερινά, ενώ είχαμε φτάσει να είχαμε 80-90 εισαγωγές, ένα νούμερο που δεν ήταν εύκολα διαχειρίσιμο.

Μην ξεχνάτε ότι όταν έχεις 90 ασθενείς με covid που κάνουν εισαγωγή, κάποιοι θα νοήσουν βαριά και θα χρειαστούν διασωλήνωση, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα. Είναι δύσκολο -και το ξαναλέω- είναι δύσκολο να βρεθεί κρεβάτι εντατικής, αυτή τη στιγμή, που υπάρχει τεράστια διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όλους τους ασθενείς όμως τους φροντίζουμε με ασφάλεια και σιγά σιγά βρίσκονται χώροι στις ΜΕΘ».

Η «κόκκινη» Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Γενικός Γραμματέας υπογραμμίζει:

«Εδώ και πολλές εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη και γενικά στη Β. Ελλάδα, το ΕΣΥ είναι υπό πίεση. Η πλειονότητα των ασθενών που έχουν μολυνθεί και νοσούν βαριά είναι ανεμβολίαστοι. Πριν από μερικούς μήνες, τα ποσοστά εμβολιασμού δεν ήταν ικανοποιητικά γι΄ αυτό είχαμε προειδοποιήσει τους Δημάρχους, τους Περιφερειάρχες, ότι αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι δύσκολο, εάν δεν κάνουμε όλοι μας μια συστηματική προσπάθεια να αυξηθούν αυτά τα ποσοστά. Δυστυχώς έγινε αυτό που είχαμε προειδοποιήσει ότι θα γίνει. Η νέα μετάλλαξη του ιού είναι πολύ μεταδοτική, η Δέλτα και ίσως και οι επόμενες να είναι ακόμα πιο μεταδοτικές, γι΄αυτό και το μήνυμα μας είναι ένα: Το βασικό εργαλείο μας είναι ο εμβολιασμός, για να αποτρέψουμε αυτή την μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ, που στερεί από άλλους συμπολίτες μας, που δεν έχουν Covid-19, την ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη, όπως οι ασθενείς με καρδιολογικά, ογκολογικά προβλήματα, εγκεφαλικά κλπ. Όλοι πρέπει να φροντίζονται στην ώρα τους. Δεν μπορεί να κατακλύζονται τα νοσοκομεία από χιλιάδες ασθενείς με Covid-19 και να απαιτούμε να βρεθούν ως δια μαγείας κλίνες ΜΕΘ για όλους. Ήδη έχουμε διπλασιάσει τον αριθμό των ΜΕΘ σε όλη τη Β. Ελλάδα. Από 150 κλίνες ΜΕΘ που είχε το 2019 σήμερα πλησιάζουμε τις 300. Όμως χρειάζεται να αξιοποιήσουμε και το εργαλείο του εμβολιασμού».

Η Μίνα Γκάγκα για τρίτη φορά στη Βόρειο Ελλάδα

Εξάλλου, στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας βρέθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη στην περιοχή, μέσα στον τελευταίο μήνα.

Η περιοδεία της Αναπληρώτριας Υπουργού ξεκίνησε την Πέμπτη από το Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη. Επισκέφθηκε τη νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, που αναπτύχθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και διαθέτει τρεις πλήρως ανεπτυγμένες κλίνες για non covid περιστατικά, καθώς και τη ΜΕΘ Covid δυναμικότητας 8 κλινών. Ξεναγήθηκε ακόμη στους χώρους του νέου αξονικού τομογράφου και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με στελέχη όλων των υπηρεσιών του νοσοκομείου για τα θέματα λειτουργίας.

Η Περιφέρεια πιέζεται γιατί φροντίζει non covid περιστατικά

Η κυρία Γκάγκα τόνισε ότι στην περιφέρεια, τα νοσοκομεία πιέζονται ακριβώς επειδή συνεχίζουν να φροντίζουν χιλιάδες non covid περιστατικά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μόνο τον περασμένο μήνα και μόνο τα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ νοσήλευσαν σχεδόν 17.000 ασθενείς non covid.

Μονοκλωνικά αντισώματα και στην περιφέρεια

Σε ερώτηση σχετική με την έλλειψη αναισθησιολόγων ανέφερε ότι στο εξής θα ορίζονται οι θέσεις που απαιτούνται ανά ειδικότητα για να καλύψουν τις ανάγκες, ώστε σταδιακά να εκλείψουν τυχόν κενά πανελλαδικά.

Σχετικά με την περίθαλψη των περιστατικών Covid-19, η Αναπληρώτρια Υπουργός ανακοίνωσε ότι είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσουν οι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα και στα περιφερειακά νοσοκομεία.

Σχεδόν 11.000 ασθενείς νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ στην πανδημία

Εν τω μεταξύ το απόγευμα της Παρασκευής, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, αναφορικά με την κατάσταση των Μονάδων στην πανδημία και μετά από τις καταγγελίες περί επιλογής ασθενών VIP για μία κλίνη ΜΕΘ.

Ειδικότερα, με αφορμή τα θόρυβο που δημιουργήθηκε αναφορικά με τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κατά τη διάρκεια του 4ου κύματος της πανδημίας η κυρία Αναστασία Κοτανίδου, ο κ. Βασίλειος Μπέκος και κυρία Μαρία Θεοδωρακοπούλου, εκπροσωπώντας την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, τόνισαν μεταξύ άλλων:

  • Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και στις 9 Δεκεμβρίου, στις ΜΕΘ της χώρας έχουν εισαχθεί 10.906 ασθενείς εκ των οποίων 639 νοσηλεύονται. Σημαντικό στοιχείο ότι έχουν εξέλθει 3.588.
  • Ο επαγγελματισμός και η ηθική των Ελλήνων Εντατικολόγων δεν θα επέτρεπε ουδεμία παρεμβολή στο έργο τους. Όπως, όμως συμβαίνει και στην πραγματική μάχη, θα υπάρχουν απώλειες προς λύπη όλων μας.
  • Η ηθική δικαίωση έρχεται πάντα, όταν γνωρίζουμε ότι δώσαμε, με όλες τις δυνάμεις μας και τα διαθέσιμα Μέσα, την μάχη μέχρι τέλους. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς ιδιοτέλεια αλλά με αυταπάρνηση. Λάθη και πικρίες θα υπάρχουν. Ως άνθρωποι και ιατροί αλλά και νοσηλευτές των Εντατικών Μονάδων παρά την ανθρώπινη φύση μας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανθρώπινη ζωή κάθε ώρα και στιγμή.

«Δεν υπάρχει πιο προσβλητικό και απαξιωτικό πράγμα από έναν εντατικολόγο, να λέγεται ότι κάνει επιλογή ασθενών για μία κλίνη ΜΕΘ», τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΕΘ προσθέτοντας ακόμη, ότι στόχος των εντατικολόγων, είναι οι ασθενείς να βγουν από τη Μονάδα λειτουργοί με ποιότητα ζωής και όχι φυτά.

Η πρόεδρος της ΕΕΕΘ κυρία Κοτανίδου ανέφερε ακόμη, ότι σήμερα σε όλη τη χώρα διαθέτουμε 1.280 κλίνες ΜΕΘ, προερχόμενες, από στρατιωτικά, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία.

Αναφορικά με τη θνητότητα, η πρόεδρος της ΕΕΘ, επεσήμανε: «Η θνητότητα από COVID είναι πολύ υψηλή σε όλο τον κόσμο και οφείλεται στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού».

Ο μέσος όρος θνητότητας στις ελληνικές μονάδες εντατικής θεραπείας, κυμαίνεται μεταξύ 50% με 60% σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρακοπούλου. Επίσης στο πρώτο πανδημικό κύμα, ο μέσος όρος παραμονής ενός ασθενούς σε κλίνη ΜΕΘ ήταν γύρω στις 15 μέρες, ενώ στο δεύτερο με τρίτο πανδημικό κύμα, αυξήθηκε σε 20 μέρες.

Και τα τρία μέλη του Δ.Σ. αναφέρθηκαν εμφατικά στην ανάγκη στελέχωσης του συστήματος με Εντατικολόγους, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο εξωτερικό σε μια μονάδα ΜΕΘ εργάζονται 30 υγειονομικοί, ενώ στην Ελλάδα μόλις 10 με τρεις νοσηλευτές ανά ένα κρεβάτι.

Πότε θα έρθει η εκτόνωση για το σύστημα

Να θυμίσουμε ότι την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, η κυρία Μαρία Θεοδωρακοπούλου, διευθύντρια, Β΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας στο Αττικό Νοσοκομείο και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, η οποία επί ένα μήνα, εργάστηκε από τη Θεσσαλονίκη, τόνισε στο CNN Greece, ότι «συνεχίζονται οι εισαγωγές και η κατάσταση δεν έχει εκτονωθεί, ενώ δεν διακρίνουμε ούτε κάμψη ούτε σταθεροποίηση από το πανδημικό κύμα.

«Στις ΜΕΘ σήμερα, το 90% είναι ανεμβολίαστοι και το χειρότερο οι άνθρωποι αυτοί, είναι πραγματικά αμετανόητοι, καθώς παρασύρουν στην ασθένεια και στα νοσοκομεία και άλλα μέλη της οικογένειάς τους», είχε αναφέρει, προσθέτοντας: «εάν ένας μεγάλος αριθμός πολιτών εμβολιαστεί αυτή την εβδομάδα, τότε θα είμαστε μέσα στα Χριστούγεννα πιο πολύ προστατευμένοι».

Το πρόγραμμα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ευτυχώς τις τελευταίες εβδομάδες, εμφανίζει αυξητική τάση, ενώ και τα ραντεβού για την τρίτη δόση πηγαίνουν πολύ ικανοποιητικά.

Όπως έχει τονίσει πολλές φορές η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, «η τρίτη αναμνηστική δόση, αυξάνει κατά 20 φορές τα αντισώματα και τριπλασιάζει τα Τ λεμφοκύτταρα».