ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ενίσχυση εμβολιασμών και «ψαλίδι» στα πιστοποιητικά νόσησης υπό τον φόβο της Όμικρον

Οι ΜΕΘ παραμένουν ασφυκτικά γεμάτες, καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας σαρώνει τη χώρα AP Photo

Με τη μετάλλαξη Όμικρον να δημιουργεί νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο ημερολόγιο της πανδημίας και να απειλεί για ακόμη μία φορά την παγκόσμια δημόσια υγεία, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκαν και το υπουργείο Υγείας αποδέχθηκε και ανακοίνωσε επισήμως αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης θα μειωθεί σε τρεις μήνες από έξι.

Ειδικότερα, όσα πιστοποιητικά νόσησης εκδόθηκαν έως τις 30/10/21, θα λήγουν στις 31 Ιανουαρίου 2022, ενώ όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν από 1/11/21 θα λήγουν επίσης σε τρεις μήνες.

Το μέτρο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται να εξειδικευτεί αύριο, Πέμπτη στις 6 το απόγευμα, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, από την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα, την καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου και τον καθηγητή Ιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος επίσης της Επιτροπής, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Πλεύρης: Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στους 9 μήνες

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας την Τετάρτη στο Συνέδριο «Υγεία πάνω απ' όλα» που συνδιοργάνωσαν η Next is Now και η Dome Consulting υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

«Χθες, στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, υπήρξε ενδιαφέρον και άνοιξε η κουβέντα ως προς την ισχύ των Ευρωπαϊκών Πιστοποιητικών, με κάποιες χώρες να επιθυμούν το 12μηνο και κάποιες άλλες, όπως είμαστε εμείς, που θεωρούμε ότι και το 9μηνο, το οποίο έχει προτείνει η Επιτροπή, είναι ένας χρόνος ο οποίος ενδεχομένως είναι αρκετά μακρύς με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν», τόνισε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπογράμμισε: «Το μεγάλο διακύβευμα, το οποίο έχουμε αυτή τη στιγμή μπροστά μας, είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα έχουμε μετά την πανδημία και οι δράσεις που θα πρέπει να αναλάβουμε, προκειμένου να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Σίγουρα η πανδημία ήταν μια δοκιμασία για όλα τα εθνικά συστήματα υγείας και ειδικά για το δικό μας, που είχε και πριν παθογένειες, τις οποίες η πανδημία επέτεινε.

Είναι αλήθεια ότι η ανθρωπότητα δεν είχε υπολογίσει να είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει μία τέτοια πανδημία και η πραγματικότητα είναι ότι δεν θα μπορούσε να είναι απόλυτα έτοιμη».

27 περιοχές της Ελλάδας στο «κόκκινο»

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σήμερα, εξέτασαν και την πορεία του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας, ο οποίος συνεχίζει να «κοκκινίζει».

Άλλη μία περιοχή της Ελλάδας, πέρασε από το επίπεδο 4 στο επίπεδο 5 που σημαίνει «βαθύ κόκκινο» και είναι η Ευρυτανία.

Αναλυτικά, οι 27 περιοχές της χώρας οι οποίες είναι πλέον σε βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) είναι:

  • Θεσσαλονίκη
  • Άγιον Όρος
  • Αχαΐα
  • Λάρισα
  • Μαγνησία
  • Καστοριά
  • Κιλκίς
  • Ημαθία
  • Πιερία
  • Φλώρινα
  • Έβρος
  • Πέλλα
  • Ξάνθη
  • Δράμα
  • Μεσσηνία
  • Σέρρες
  • Τρίκαλα
  • Κοζάνη
  • Καρδίτσα
  • Χαλκιδική
  • Φθιώτιδα
  • Θάσος
  • Μυτιλήνη
  • Γρεβενά
  • Άρτα
  • Αιτωλοακαρνανία
  • Ευρυτανία.

Η απειλή της Όμικρον και το δράμα της Δέλτα

Και ενώ οι επιστήμονες μετρούν αντίστροφα τον χρόνο προκειμένου να αξιολογήσουν την Όμικρον- εκτιμάται ότι σε μία εβδομάδα περίπου, θα έχουμε περισσότερα δεδομένα- η μετάλλαξη Δέλτα, συνεχίζει να σαρώνει και να δίνει δραματικά νούμερα, τα οποία συνδέονται με πολλές διασωληνώσεις αλλά και θανάτους.

Ποιος θα το πίστευε άραγε πέρυσι τέτοια εποχή, πριν από την έναρξη των εμβολιασμών, ότι ένα χρόνο μετά, οι θάνατοι θα ήταν σε καθημερινή βάση περισσότεροι; Η λίστα με τους θανάτους αλλά και με τις διασωληνώσεις συνεχίζουν να αποτελούν μία οδυνηρή υπενθύμιση ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ και επιμένει. Και απαιτείται σεβασμός από όλους μας, εμβολιασμένους και μη, φοβισμένους και διστακτικούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την Τετάρτη, σε σύνολο 5.899 νέων μολύνσεων, οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.901 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 709 (59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη, ενώ το 79.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Όσον αφορά στην Όμικρον, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι είναι 3 με 6 φορές περισσότερο μεταδοτική από τη Δέλτα, ενώ στη Ν. Αφρική οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί κατά 400% και οι θάνατοι 50% τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη, ότι η νέα μετάλλαξη έχει εντοπιστεί σε 57 χώρες.

Οι ΜΕΘ στην «ανηφόρα»

Όπως είχε αναφέρει στο CNN Greece στις 7 Δεκεμβρίου, η Μαρία Θεοδωρακοπούλου, διευθύντρια, Β΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας στο Αττικό Νοσοκομείο και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, η οποία εδώ και έναν μήνα, άφησε τη θέση της και βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζονται οι εισαγωγές και η κατάσταση δεν έχει εκτονωθεί, ενώ δεν διακρίνουμε ούτε κάμψη ούτε σταθεροποίηση από το πανδημικό κύμα.

Στις ΜΕΘ σήμερα, το 90% είναι ανεμβολίαστοι και το χειρότερο οι άνθρωποι αυτοί, είναι πραγματικά αμετανόητοι, καθώς παρασύρουν στην ασθένεια και στα νοσοκομεία και άλλα μέλη της οικογένειάς τους, τονίζει. Ωστόσο, όπως αναφέρει, εάν ένας μεγάλος αριθμός πολιτών εμβολιαστεί αυτή την εβδομάδα, τότε θα είμαστε μέσα στα Χριστούγεννα πιο πολύ προστατευμένοι.

Η αναμνηστική δόση αυξάνει σημαντικά τα αντισώματα

Η κυρία Θεοδωρακοπούλου επαναλαμβάνει και η ίδια, ότι η αναμνηστική δόση αυξάνει σημαντικά τα αντισώματα και την ανοσία σε έναν άνθρωπο. «Το ότι είσαι εμβολιασμένος ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν θα νοσήσεις, αλλά θα νοσήσεις πιο ελαφρά, καθώς το εμβόλιο προσφέρει προστασία και σε σένα, αλλά και στους γύρω σου αν προσέξεις», προσθέτει.

Το Πρόγραμμα «Ελευθερία» επανακάμπτει

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» πάντως, έχει αρχίσει να επανακάμπτει, με πολλά ραντεβού που κλείνονται και υλοποιούνται καθημερινά, αλλά και νέα ραντεβού για την αναμνηστική δόση, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα δώσει σημαντική ώθηση στα αντισώματα, τα οποία αυξάνει κατά 20% σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως δήλωσε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση της Δευτέρας 6 Δεκεμβρίου, ξεπεράστηκαν οι 15.040.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.153.000 πολίτες, δηλαδή το 68,1% του γενικού πληθυσμού και 77,8% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 71% του γενικού πληθυσμού και 82,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.700.000 πολίτες, δηλαδή το 63,8% του γενικού πληθυσμού και το 73,2% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 67,5% του γενικού πληθυσμού και 77,4% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης, ότι από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών έχουν κλειστεί περισσότερα από 60.000 ραντεβού πρώτης δόσης. Στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 34.500 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 25.400 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των Κέντρων Υγείας.

Στον Ευαγγελισμό άνοιξαν 6 από τις 14 ΜΑΦ

Εν τω μεταξύ, ο κ. Φερεντίνος Γιώργος Επικουρικός Καρδιολόγος στη ΜΕΘ-covid και Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, ζητά, να ανοίξουν τώρα όλες οι απαραίτητες κλίνες ΜΕΘ, να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι που υπηρετούν με κάθε είδους «ελαστική» σχέση εργασίας. Ακόμη, να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, με πραγματοποίηση δύο τεστ κάθε εβδομάδα.

Επισημαίνει ειδικότερα σε ανακοίνωσή του ο κ. Φερεντίνος:

«Με ταχείες διαδικασίες άνοιξαν σήμερα οι 6 από τις 14 κλίνες ΜΑΦ στον Ευαγγελισμό, που παρέμεναν κλειστές από το καλοκαίρι λόγω ανακαίνισης (προκειμένου να μετατραπούν σε ΜΕΘ) και θα διατεθούν για τη νοσηλεία περιστατικών covid ως ΜΕΘ, χωρίς ωστόσο να είναι έτοιμος ακόμη ο χώρος του προσωπικό με όλους τους όρους ασφάλειας, καθώς πχ δεν έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής τα διαχωριστικά που θα τον απομονώνουν από τις κλίνες νοσηλείας.

»Οι υπόλοιπες 8 κλίνες παραμένουν "εκτός μάχης", καθώς ακόμα δεν μπορούν να στελεχωθούν λόγω της έλλειψης προσωπικού. Βλέπετε, διαθέτουμε ακόμα από …τις "παλιές" κλίνες που χρειάζονται γιατρούς και νοσηλευτές να λειτουργήσουν και δεν είναι αυτόματες!

»Εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι ανοίγονται νέες κλίνες ΜΕΘ, μόλις λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, που διαπίστωσε ότι "δεν έχει διαφορά στην έκβαση της νοσηλείας των ασθενών είτε νοσηλεύονται στον όροφο, είτε σε κλίνη εντατικής θεραπείας" …Αλλά σύμφωνα και με τις δηλώσεις του κ. Παπαδημητρίου η εισαγωγή ασθενούς στην ΜΕΘ σημαίνει απώλεια κάθε ελπίδας και παράδοση από τον γιατρό του ασθενούς στα χέρια του θεού…

»Για ακόμη μια φορά νέα κρεβάτια που ανοίγουν στο νοσοκομείο στελεχώνονται με τη μετακίνηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τις υπόλοιπες ΜΕΘ του νοσοκομείου αλλά και από άλλα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, αποδυναμώνοντας τα τμήματα και εντατικοποιώντας ακόμα περισσότερο την εργασία του ήδη κατάκοπου εναπομείναντος προσωπικού.

»Την ίδια στιγμή, κουβέντα δεν γίνεται για τις απαραίτητες προσλήψεις ώστε να λειτουργήσουν πλήρως και με εξειδικευμένο προσωπικό όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας όχι μόνο στον Ευαγγελισμό, αλλά και όλες όσες είναι αναγκαίο να λειτουργούν πανελλαδικά ώστε να μη μένει κανένας συνάνθρωπός μας διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ».

19 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Αυτή την στιγμή εξάλλου ο Ευαγγελισμός μετρά 19 διασωληνωμένους ασθενείς εκτός εντατικής.

«Την στιγμή που περίπου 100 συνάδελφοί μας τον Ευαγγελισμό που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, παραμένουν σε αναστολή, ενώ θα μπορούσαν να παραμένουν στην 1η γραμμή της μάχης με ασφάλεια και να υποβάλλονται σε 2 tests την εβδομάδα», υπογραμμίζει ο κ. Φερεντίνος και προσθέτει:

«Από την άλλη, το επιχείρημα που προφασίζεται η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν οι γιατροί για να προσληφθούν είναι μια απάτη, καθώς 2 χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας αν υπήρχε σχέδιο, θα τελείωναν ήδη πχ την εξειδίκευσή τους συνάδελφοι εντατικολόγοι …

»Τη στιγμή που το 4ο κύμα πανδημίας θερίζει πάνω από 100 ζωές καθημερινά, η ανάγκη πραγματικής ενίσχυσης του ΕΣΥ σε όλες τα επίπεδα, παραμένει επιτακτική. Το υγειονομικό προσωπικό σε όλες τις δημόσιες δομές της χώρας συνεχίζουμε αδιάλειπτα να δίνουμε τη μάχη 2 χρόνια τώρα, αναπνέοντας 24ώρες το 24ωρο πάνω από τους ασθενείς μας. Τα τραγικά νούμερα των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων, είναι η καθημερινή τραγική απόδειξη ότι ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΜΕ!»

ΜΕΘ προσλήψεις και άρση της αναστολής των υγειονομικών

Ο κ. Φερεντίνος προτείνει συγκεκριμένα:

«Να ανοίξουν τώρα όλες οι απαραίτητες κλίνες ΜΕΘ για να μπορέσει κάθε ασθενής να δώσει τη μάχη για την υγεία και τη ζωή του με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

»Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι που υπηρετούν με κάθε είδους « ελαστική» σχέση εργασίας.

»Να προσληφθούν άμεσα όλοι οι γιατροί που διαθέτουν τίτλο εξειδίκευσης ΜΕΘ. Να καλυφθούν ταχύτατα όλες οι κενές θέσεις ειδικευόμενων γιατρών με προβάδισμα σε Παθολόγους, Πνευμονολόγους, Καρδιολόγους, Αναισθησιολόγους. Να δοθεί η δυνατότητα να διορίζονται σε θέσεις υπεραρίθμων και οι γιατροί που είναι στις λίστες αναμονής (με προτεραιότητα στην Πνευμονολογία και Παθολογία). Να αναγνωρίζεται πλήρως ο χρόνος άσκησης των καθηκόντων τους ως χρόνος ειδικότητας.

»Άμεση άρση της αναστολής εργασίας των συναδέλφων που παραμένουν ανεμβολίαστοι και επιστροφή τους στο ΕΣΥ με 2 αξιόπιστα test την εβδομάδα.

»Άμεση επίταξη (χωρίς «ενοίκια») όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα - εργαστήρια, χειρουργεία, ΜΕΘ κλπ – για την κάλυψη όλων των αναγκών του λαού μας.

»Να μπει τέλος στην ολέθρια οδό της απαξίωσης της επιστήμης και της χυδαίας συκοφάντησης των υγειονομικών που με αυτοθυσία προσπαθούν να σώσουν ζωές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης