Κορωνοϊός: Στους 70 οι γονείς-αρνητές σχολικής φοίτησης σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες
Ανανεώθηκε:
Στους εβδομήντα ανέρχονται οι μαθητές στην Κεντρική Μακεδονία που γονείς- αρνητές των μέτρων κατά της πανδημίας τους κρατούν μακριά από το σχολείο, και σύμφωνα με την νέα τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, κινδυνεύουν να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης έως δύο ετών.
Οι 70 μαθητές σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας δεν προσέρχονται στις τάξεις τους, καθώς οι γονείς και κηδεμόνες τους αρνούνται να συμμορφωθούν με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν την πανδημία και τα μέτρα πρόληψης διασποράς του SARS-CoV-2 (χρήση μάσκας, αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι κ.λπ.) που ισχύουν στις δομές εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, η πλειοψηφία των μαθητών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο (50 άτομα) είναι εγγεγραμμένοι σε σχολεία της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, ενώ στην περιφέρεια οι περισσότεροι των υπόλοιπων 20 ανήκουν σε σχολεία της περιφερειακής ενότητας Σερρών.
Ο αριθμός έχει αυξηθεί το τελευταίο εικοσαήμερο, καθώς στην αρχή της σχολικής χρονιάς απείχαν από τα μαθήματα 37 μαθητές, εκ των οποίων 30 στη Θεσσαλονίκη και 7 στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι μαθητές αυτοί δεν παρακολουθούν ούτε διαδικτυακά μαθήματα, καθώς στα διαπεριφερειακά διαδικτυακά τμήματα που λειτουργούν έχουν ενταχθεί αποκλειστικά άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν προσκομίσει τις απαιτούμενες ιατρικές γνωματεύσεις.
Φυλάκιση έως δύο έτη για τους γονείς που δεν στέλνουν στο σχολείο τα παιδιά τους
Αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις οι γονείς/κηδεμόνες μαθητών που δεν μεριμνούν για τη φοίτησή τους στο σχολείο.
Νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του φαινομένου γονείς και κηδεμόνες να κρατούν μακριά από το σχολείο μαθητές επικαλούμενοι την πανδημία ή άλλους λόγους κατέθεσαν από κοινού τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης.
Η διάταξη προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο), τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.
Ολόκληρη η διάταξηΗ νομοθετική ρύθμιση έρχεται την ώρα που παρατηρούνται τέτοιου είδους φαινόμενα εκ μέρους γονιών-αρνητών της πανδημίας σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς/κηδεμόνες είτε αρνούνται τη διενέργεια self test ή ακόμη και τη χρήση μάσκας από τα παιδιά τους στο σχολείο, με αποτέλεσμα εκείνα να μην γίνονται δεκτά για φοίτηση.
Η στέρηση φοίτησης από τα παιδιά σε πολλές περιπτώσεις έχει καταγγελθεί από τους διευθυντές σχολείων στις εισαγγελικές αρχές.
Κεραμέως: Προστατεύουμε το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση
«Οφείλουμε να προστατεύσουμε το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση», επισήμανε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, εξηγώντας του λόγους που οδήγησαν στην νομοθετική πρωτοβουλία.
Σημείωσε δε πως υπήρχε παλαιότερα σχετική διάταξη, που αφορούσε σε πταίσμα, αλλά καταργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.
«Δύο χρόνια τώρα ίσχυσε ο έλεγχος της επιμέλειας γονέων και κηδεμόνων από τον εισαγγελέα και τώρα προσθέτουμε και επιπλέον ποινικές ευθύνες. Ισχύει για άπαντες, έως και το Γυμνάσιο», διευκρίνισε η υπουργός.