ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Γκάγκα: Οι θάνατοι θα αυξάνονται ακόμα και αν τα κρούσματα μειωθούν

Δυσοίωνες εκτιμήσεις έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα

Δυσοίωνες εκτιμήσεις έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία μιλώντας την πορεία της πανδημίας, δήλωσε πως ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό θα εξακολουθεί να αυξάνει και τις επόμενες μέρες, ακόμα και αν τα κρούσματα παρουσιάσουν σημαντική μείωση. Σημειώνεται ότι χθες, Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε αρνητικό ρεκόρ θανάτων, οι οποίοι έφτασαν τους 116 σε μία ημέρα.

Σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ, η κ. Γκάγκα εξήγησε πως ο αριθμός των κρουσμάτων με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση σταθεροποιείται και ίσως έχει και μια μικρή κάμψη και οι ασθενείς που νόσησαν πριν από δέκα μέρες είναι αυτοί που είναι στις μονάδες τώρα και αυτοί που θα καταλήξουν τις περισσότερες φορές. «Ο μέσος χρόνος που περνάει από τη διάγνωση στον θάνατο ξεπερνάει τις 10 μέρες. Άρα οι θάνατοι που βλέπουμε και αυτοί που διασωληνώνονται είναι αυτοί που νόσησαν πριν 15 μέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα. Ωστόσο, επισήμανε ότι οι θάνατοι αφορούν κυρίως σε πολίτες πάνω από 70 ετών και γι’ αυτό κι έγινε ο εμβολιασμός υποχρεωτικός.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις έγκυες που νοσούν από κορωνοϊό. «Έχουμε βεβαίως και ανθρώπους άλλους που χάνονται, όπως εγκύους. Μόνο στην 4η ΥΠΕ τον προηγούμενο μήνα αρρώστησαν και νοσηλεύτηκαν 27 έγκυες γυναίκες, χρειάστηκε να γίνουν πολλές καισαρικές, διασωληνώθηκαν 7 και είχαμε και θάνατο. Μιλάμε για τεράστια νούμερα για κοπέλες που είναι υγιείς και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι οι θάνατοι είναι κυρίως σε ανεμβολίαστους και σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και με πολλά συνυπάρχοντα προβλήματα. Είπε δε ότι κάθε χρόνο καταγράφονται θάνατοι από λοιμώξεις του αναπνευστικού. «Από γρίπη έχουμε από 250-400 θανάτους τον χρόνο και στη γρίπη δεν έχουμε 6.000-7.000 κρούσματα κάθε μέρα, όπως με τον κορωνοϊό», επισήμανε.

Ερωτηθείσα αν εξετάζεται το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού να επεκταθεί και στους πολίτες από 50 ετών, τόνισε ότι σε αυτές τις ηλικίες «δε βλέπουμε βαριά κρούσματα. Βεβαίως τα μέτρα συζητούνται και μπορεί αύριο η μετάλλαξη Όμικρον να αλλάξει τελείως την άποψή μας γιατί θα φέρει καινούρια ευρήματα».

Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σχολίασε ότι σε μια περίπου εβδομάδα θα έχουμε εικόνα για το πόσο μεταδοτική είναι, το πόσο σοβαρή νόσο κάνει, για το πόσο προσβάλλονται οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί. «Αυτή τη στιγμή με τα κρούσματα που έχουμε, δεν μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. Άρα, είναι λογικό ότι πρέπει να προσέχουμε, αλλά όχι να πανικοβαλλόμαστε», διευκρίνισε.

Τέλος, για την πίεση στα νοσοκομεία και τις κατηγορίες από την αντιπολίτευση ότι το ΕΣΥ έχει γίνει μονοθεματικό, παρουσίασε ενδεικτικά κάποια στοιχεία από την 4η ΥΠΕ, που περιλαμβάνει τα 2 από τα 4 μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και τα νοσοκομεία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Συγκεκριμένα τον Νοέμβριο στα εξωτερικά ιατρεία, στα επείγοντα, εξετάστηκαν 41.000 άτομα και έγιναν 16.500 εισαγωγές non covid και 2.900 εισαγωγές Covid. «Άρα το ΕΣΥ λειτουργεί πλήρως. Σε κάποια νοσοκομεία χρειάστηκε να ακυρώσουμε επεμβάσεις για να μπορέσουμε να έχουμε χώρο για όλους τους ασθενείς. Αυτές οι επεμβάσεις όμως που ακυρώθηκαν έχουν πάει ήδη σε άλλα νοσοκομεία. Δεν υπάρχει άρρωστος που μένει χωρίς φροντίδα», κατέληξε η κ. Γκάγκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης