ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα και σήμερα – Θα ξεπεράσουν τις 6.000

Κορωνοϊός: Σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα και σήμερα – Θα ξεπεράσουν τις 6.000
Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει υψηλό, παρά το ότι παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης INTIME / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Σε υψηλά επίπεδα θα κινηθούν και σήμερα τα κρούσματα, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 6.000. Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει υψηλό, παρά το ότι παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης.

Μάλιστα, νωρίτερα σήμερα επιβεβαιώθηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας, τα οποία είχαν εντοπιστεί το περασμένο Σάββατο στην Αττική.

Πρόκειται για δύο ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό και δεν σχετίζονται με την ιχνηλάτηση και την καραντίνα στην οποία έχουν τεθεί οι επαφές του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος της Όμικρον στην Ελλάδα, ενός Έλληνα που είχε ταξιδέψει από τη Ν. Αφρική στα Χανιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση και των δύο ασθενών είναι καλή καθώς εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και παρακολουθούνται ενώ παραμένουν στο σπίτι τους.

Πρόκειται για δύο ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Ν. Αφρική και οι οποίοι ήρθαν στη χώρα προτού επιβληθεί απαγόρευση.

Ήδη ο ΕΟΔΥ έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ιχνηλατηθούν οι επαφές τους.

Την ίδια ώρα, αφόρητη εξακολουθεί να είναι η πίεση στο υγειονομικό σύστημα, με τα νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, να βρίσκονται στα όριά τους.

Ανησυχία προκαλεί τόσο η αύξηση των θανάτων και νοσηλευμένων σε ΜΕΘ σε επίπεδο επταημέρου, όσο και η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες.

Αυτό απεικονίζεται, τόσο στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το σαββατοκύριακο, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη.

η πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε πως εκτός από την 14χρονη που έπαθε ανακοπή στη Λαμία, τις τελευταίες ημέρες κάποια μωρά που νόσησαν, διασωληνώθηκαν σημειώνοντας ότι τον τελευταίο μήνα νοσούν πολλοί νέοι άνθρωποι.

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι στον κορωνοϊό δεν υπάρχουν ηλικίες. Η νόσος μπορεί να κάνει πολλές επιπλοκές. Επηρεάζει και τους πνεύμονες και την καρδιά και τον εγκέφαλο. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η περικαρδίτιδα ξεπερνιέται, σε ποσοστό 95%-98%. Φυσικά, θα υπάρχει και περιστατικό που δεν μπορεί να τα καταφέρει, ακόμα και στις πιο απλές νόσους. Πρέπει να πάνε και τα παιδιά να εμβολιαστούν από 5 ετών και πάνω», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι στην Αφρική παρακολουθούν τα κρούσματα της Όμικρον στις ηλικίες κάτω των 5 ετών.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις

Οι εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας είναι δυσοίωνες. Ο καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας στο Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης έκανε λόγο για πολλά κρούσματα και πολλούς θανάτους.

«Είναι αλήθεια ότι ο πληθυσμός κουράστηκε μετά από δύο χρόνια και θα πρέπει να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας. Από την άλλη εξακολουθούμε να έχουμε ένα στέλεχος σαν τη Δέλτα, και ίσως μας έρχεται η Όμικρον, που είναι πολύ μεταδοτικό. Άρα κρούσματα θα έχουμε πολλά. Αυτό είναι δύσκολο να το αποφύγουμε. Εκείνο που πρέπει να αποφύγουμε είναι οι θάνατοι και δυστυχώς στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή συνδυάζουν υψηλούς θανάτους με υψηλό σκορ περιοριστικών μέτρων σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Mega.

Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε πως η Ελλάδα έχει ένα συνδυασμό μέτρων που ενώ διατηρεί πολλούς περιορισμούς, όπως για παράδειγμα οι ανεμβολίαστοι, ωστόσο την ίδια στιγμή αφήνει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανεξέλεγκτο, αναφέροντας τα φαινόμενα συνωστισμού που συναντάει κανείς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Ο διαχωρισμός του να μη κάνουν test οι εμβολιασμένοι νομίζω πως έχει δημιουργήσει μία παρεξήγηση, με αποτέλεσμα να έχουμε έντονη διασπορά από ανθρώπους που δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ. Φοβάμαι πως αν συνεχίσουμε αυτό το συνδυασμό μέχρι να τελειώσει η άνοιξη να πάμε στους 25.000 νεκρούς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «αχίλλειος πτέρνα» για την Ελλάδα είναι οι ανεμβολίαστοι πολίτες μεγάλης ηλικίας και οι ευπαθείς ομάδες.