ΕΛΛΑΔΑ

Όμικρον: Το καλό και το κακό σενάριο - Οι εκτιμήσεις για τους θανάτους και τους διασωληνωμένους

Εικόνα από το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού ΙΝΤΙΜΕ

Στη σκιά της Ευρώπης είναιη μετάλλαξη Όμικρον, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ενδεχομένως θα κυριαρχήσει έναντι της Δέλτα λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας που έχει. Την ίδια ώρα, κρούουν το καμπανάκι για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού με την ενισχυτική δόση καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις είναι πως τα διαθέσιμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κατά της νέας αυτής παραλλαγής.

Τα σενάρια για την πορεία της μετάλλαξης είναι δύο: Το καλό θέλει τη νέα μετάλλαξη να έχει πιο ήπια συμπτώματα, τα εμβόλια να είναι αποτελεσματικά και να μην έχουμε τόσες μολύνσεις, διασωληνώσεις και θανάτους, όσους με τη Δέλτα.

Το κακό σενάριο είναι πως ενδεχομένως θα έχουμε νέο κύμα, με την Όμικρον να κυριαρχεί στην Ευρώπη και να δούμε αύξηση σε διασωληνωμένους και νεκρούς.

Λόγω του ό,τι πρόκειται για νέο στέλεχος, η τελική εικόνα από τους ειδικούς που μελετούν το στέλεχος, θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες.

Οι εκτιμήσεις από Δημόπουλο, Βατόπουλο και Σαρηγιάννη

Όπως αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος: «Άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό μπορούν να επαναμολυνθούν από το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον».

«Τουλάχιστον στους εμβολιασμένους αναμένουμε πιο ήπιες μολύνσεις… Η τρίτη ενισχυτική δόση προφυλάσσει σε σημαντικό βαθμό την ανάγκη για νοσηλεία», λέει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Η μετάλλαξη Όμικρον είναι σαφώς πιο μεταδοτική από τα άλλα στελέχη, δεν είναι σαφής ακόμα η βαρύτητα της νόσησης» διευκρίνισε ο καθηγητής.

«Πρόσφατα δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν έως και δεκαπλάσιο αριθμό κρουσμάτων. Προφανώς σε αυτό το κράτος θα επικρατήσει το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον. Μονό το 24% του πληθυσμού και το 43% των ενήλικων έχει εμβολιαστεί», λέει ακόμα.

Με τη σειρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος τονίζει πως πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες αλλά και τα παιδιά.

«Καλύτερα να είσαι προσεκτικός παρά να κλαις μετά» σχολίασε όσον αφορά την επικινδυνότητα της Όμικρον.

«Η βιολογία λέει ότι οι επάλληλες παραλλαγές που επικρατούν είναι πιο μεταδοτικές, αλλά λιγότερο ή το ίδιο παθογόνες, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αυτή η συνέχεια… Για να μην έχουμε εκπλήξεις παίρνουμε μέτρα» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτιμά πως τις επόμενες μέρες θα φανεί πολύ πιο έντονα στους αριθμούς των κρουσμάτων.

«Η διασωλήνωση δεν έχει φτάσει ακόμα στην πλήρη κορύφωση. Γύρω στις 15 του μήνα περιμένουμε κορύφωση της αυξητικής πορείας των θανάτων. Από εκεί και έπειτα περιμένουμε και εκεί αποκλιμάκωση. Είναι πτωτική η καμπύλη».

Παράλληλα, όπως λέει, παραμένει το ερώτημα αν υπάρχει προηγούμενη διασπορά της Όμικρον, που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά.

Παπαευαγγέλου: Ίσως δεν αποδειχτεί τόσο σοβαρή η παραλλαγή

Σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρει πως με βάση από την «προηγούμενη εμπειρία μας με την μετάλλαξη Δέλτα και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ECDC, προβλέπεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους δύο-τρεις μήνες».

Η ίδια εμφανίζεται αισιόδοξη είναι για την αποτελεσματικότητα, ενώ θεωρεί απίθανo η νέα παραλλαγή να αποδειχθεί τόσο σοβαρή.

Αν συμβεί αυτό «γυρνάμε πίσω στο Μάρτιο του 2020 έχοντας όμως στα χέρια μας τη τεχνογνωσία των εμβολίων που, σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, μπορούν να κυκλοφορήσουν μέσα σε 90-100 μέρες. Στη περίπτωση αυτή όμως, ανάλογα με τη διασπορά του ιού στη κοινότητα και τις αντοχές των συστημάτων υγείας θα χρειαστεί να αποφασιστούν επιπλέον μέτρα», επισημαίνει.

«Η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσο από την Δέλτα»

Τα πρώτα δεδομένα από τη Νότια Αφρική αναφέρουν ότι η παραλλαγή Όμικρον συνδέεται με ηπιότερη νόσο σε σύγκριση με τη Δέλτα επισημαίνει η καθηγήτρια παιδιατρικής και συνεχίζει:

«Χρειαζόμαστε όμως περισσότερα κλινικά δεδομένα πριν βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Η αισιοδοξία μας επίσης πηγάζει από τις γνώσεις εξελικτικής ιολογίας σύμφωνα με τις οποίες, επειδή ο ιός θέλει να συνεχίσει να διασπείρεται, προτιμά να αφήνει τους «ασθενείς» να επιβιώνουν ώστε να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους».

Ωστόσο, όπως λέει, η παρατήρηση ότι η πιθανότητα επαναλοίμωξης με τη παραλλαγή «Όμικρον» ασθενών που είχαν νοσήσει από παλιότερο στέλεχος του ιού (αρχικό της Wuhan, Βήτα ή Δέλτα) είναι τριπλάσιες «προκαλεί μεγάλη ανησυχία καθώς συνεπάγεται έκρηξη νέων κρουσμάτων λόγω μείωσης του τείχους ανοσίας. Αυτό βέβαια αποτελεί μια αρχική εκτίμηση που μένει να επαληθευτεί».

Στη περίπτωση όμως που επιβεβαιωθούν τα δεδομένα αυτά, «είναι απαραίτητο όλοι όσοι νόσησαν και αμέλησαν να εμβολιαστούν, καθώς θεωρούσαν τους εαυτούς τους προστατευμένους από τη φυσική ανοσία, να τρέξουν να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβόλιο», επισημαίνει η κα Παπαευαγγέλου.

Υψηλή μεταδοτικότητα

Τα πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα από την Νότια Αφρική δείχνουν ότι η παραλλαγή «Όμικρον» είναι πολύ μεταδοτική, καθώς η χώρα αυτή αντιμετωπίζει μια εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, τονίζει, ενώ σχολιάζοντας το κλίμα υπεραισιοδοξίας ότι τελειώνουμε με την πανδημία μετά τον εμβολιασμό, αναφέρει:

«Είχαμε την ατυχία η χαλάρωση των Μέτρων Ατομικής Προστασίας, παγκοσμίως, να συμπέσει χρονικά με την ανάδυση της παραλλαγής Δέλτα , γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων εν μέσω καλοκαιριού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης