ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου: «Θα δανείσουμε τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα»

«Είμαστε ανοιχτοί στο δανεισμό των τεχνουργημάτων μας σε οποιονδήποτε μπορεί να τα φροντίσει», αναφέρει ο νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, είναι διατεθειμένοι να «δανείσουν» στην Ελλάδα τα «Ελγίνεια Μάρμαρα», όπως αποκαλεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει σε άρθρο του στους Times του Λονδίνου που τιτλοφορείται «Είναι σωστό να είμαστε υπερήφανοι για το Βρετανικό Μουσείο» ο Τζορτζ Όσμπορν.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, επί κυβέρνησης Κάμερον, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα προέδρου στο Μουσείο, αναφέρεται στο άρθρο του, για την ιστορία του συγκεκριμένου πολιτιστικού οργανισμού, και σημειώνει στη συνέχεια:

«Είμαστε απλά ένα μουσείο. Σίγουρα, υπάρχουν εκείνοι που αμφισβητούν το δικαίωμα της ύπαρξής μας. Το έκαναν το 1753 και το κάνουν ξανά το 2021». Σε αυτό το σημείο αναφέρεται και στα «Ελγίνεια Μάρμαρα», όπως τα αποκαλεί:

«Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που απαιτούν την επιστροφή αντικειμένων που πιστεύουν ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κρατήσουμε. Αυτό δεν είναι καινούριο. Ο Λόρδος Βύρωνας σκέφτηκε ότι τα Ελγίνεια μάρμαρα έπρεπε να επιστρέψουν στον Παρθενώνα».

Και συνεχίζει: «Η απάντηση μας δεν είναι απορριπτική. Είμαστε ανοιχτοί στο δανεισμό των τεχνουργημάτων μας σε οποιονδήποτε μπορεί να τα φροντίσει και να εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή τους, κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

«Ούτε ντρεπόμαστε ούτε βρισκόμαστε σε θέση άμυνας. Σχεδόν τρεις αιώνες μετά, παραμένουμε ένα από τα πολύ λίγα μέρη στη Γη όπου μπορείτε να δείτε τους μεγάλους πολιτισμούς του κόσμου δίπλα δίπλα» σημείωσε ο Όσμπορν.

Στο άρθρο του επίσης μιλά για τον ρόλο του Μουσείου στη σύγχρονη εποχή και τα εκθέματα αναφέροντας:

«Τα τεχνουργήματα του οποίου απεικονίζουν τον πόλεμο και την αγάπη και αντικατοποτρίζουν την αλήθεια πως οι άνθρωποι είναι ικανοί για πράξεις μεγάλης καλοσύνης και φρικτής βαρβαρότητας μεταξύ τους, κατά τη διάρκεια δύο εκατομμυρίων ετών. Γι' αυτό μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Αυτός ήταν ο ιδρυτικός σκοπός όταν ιδρύθηκε ως το πρώτο εθνικό δημόσιο μουσείο του κόσμου το 1753, και ο σκοπός αυτός παραμένει μέχρι σήμερα. Ήταν προϊόν λιγότερο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και περισσότερο του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού».

Επίσης, αναφέρεται στην αφαίρεση μνημείων, τα οποία σχετίζονται με το εμπόριο σκλάβων στη Βρετανία και υπερασπίζεται το Βρετανικό Μουσείο ως «πεδίο σύνδεσης των παγκόσμιων πολιτισμών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης