ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ποια παιδιά ηλικίας 5-11 ετών θα εμβολιαστούν πρώτα - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Κορωνοϊός: Ποια παιδιά ηλικίας 5-11 ετών θα εμβολιαστούν πρώτα - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
Μικρότερη η δόση στα παιδιά (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo / Jae C. Hong

Στις κατηγορίες των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών που θα δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό, αναφέρθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης 2 Δεκεμβρίου, για τον κορωνοϊό, η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε, πρώτα θα κληθούν για εμβολιασμό τα παιδιά με υποκείμενα και χρόνια νοσήματα, ανοσοκαταστολή και παχυσαρκία:

«Παιδιά με υποκείμενα και χρόνια νοσήματα, με ανοσοκαταστολή, θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα. Ως προς τις συχνές βροχίτιδες είναι κάτι που έχει συζητηθεί αρκετά», είπε αρχικά.

«Παρόλο που θεωρούσαμε στην αρχή της πανδημίας ότι τα παιδιά με άσθμα ή με λοιμώδη συριγμό είναι επικίνδυνο να νοσήσουν, δεν έχει φανεί κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά, παιδιά που λαμβάνουν χρόνια αγωγή, παιδιά με παχυσαρκία, είναι παιδιά που θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα», πρόσθεσε η κα Παπαευαγγέλου.

Σε ερώτηση για το αν θα έπρεπε να χορηγηθεί δωρεάν self test και σε εμβολιασμένα παιδιά, όπως θα γίνει το διάστημα 6 ως 12 Δεκεμβρίου για όλους τους πολίτες, έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερος έλεγχος, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως το θέμα αυτό δεν έχει πέσει στο τραπέζι, θα μπορούσε ωστόσο να συζητηθεί.

«Δεν έχει συζητηθεί self test για εμβολιασμένα παιδιά, θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε. Τα δεδομένα δείχνουν ότι στα Λύκεια που έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, δεν έχουμε αυξημένα κρούσματα. Στα Δημοτικά, όπου τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουμε περισσότερα κρούσματα. Και πάλι, όμως, το σύνολο των παιδιών 5 ως 18 ετών δεν έχει ξεπεράσει το σύνολο των κρουσμάτων σε όλη τη φάση του φθινοπώρου», απάντησε.

Πλεύρης: Από τις 20 Δεκεμβρίου η έναρξη εμβολιασμών για παιδιά 5-11 ετών

Η έναρξη των εμβολιασμών για τα παδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από τις 20 Δεκεμβρίου, καθώς τότε είναι προγραμματισμένη η πρώτη παραλαβή των εμβολίων από την εταιρεία Pfizer, διευκρίνισε το πρωί της Πέμπτης 2 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ανακοινώνοντας τη θετική εισήγηση επί του θέματος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Η Επιτροπή ήδη εισηγήθηκε ότι μπορούν να χορηγούνται εμβόλια και για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις παραλάβουμε τα εμβόλια για αυτές τις ηλικίες, γιατί είναι διαφορετικά εμβόλια από αυτά που δίνονται στον γενικό πληθυσμό ως προς τη δοσολογία» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Θεοδωρίδου: Μικρότερη η δόση στα παιδιά

Από την πλευρά της η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση της 29ης Νοεμβρίου είπε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο ΕΜΑ, ενέκρινε την χορήγηση του εμβολίου της εταιρείας Pfizer σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Όπως είπε, το εμβόλιο και στην χώρα μας χρησιμοποιείται σε παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών.

Η διαφορά είναι ότι η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι το 1/3 της δόσης του εμβολίου που χορηγείται στους μεγαλύτερους, δηλαδή, 10 μικρογραμμάρια σε σχέση με τα 30 μικρογραμμάρια που είναι το εμβόλιο των ενηλίκων.

Η κα Θεοδωρίδου παράλληλα διευκρίνισε ότι οι μελέτες έδειξαν ότι η παραγωγή αντισωμάτων με τη δόση των 10 μικρογραμμαρίων ήταν συγκρίσιμη με την δόση των 30 μικρογραμμαρίων που δίνεται σε μεγαλύτερη άτομα ηλικίας από 16 έως 25 ετών.

Η μελέτη δε αποτελεσματικότητας από την λοίμωξη μετά την έκθεση, έδειξε τα εξής: από τα 2.000 παιδιά που είχαν ελεγχθεί ότι δεν είχαν περάσει λοίμωξη, τα 1.305 που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer, από αυτά τα 1.305, νόσησαν 3 όταν ήρθαν σε επαφή με τον ιό.

Από τα 663 που ήταν τα παιδιά που πήρανε εικονικό εμβόλιο νόσησαν τα 16. Με αυτά τα νούμερα τα στοιχεία της αποτελεσματικότητος του εμβολίου φτάνει το 90,7% για την πρόληψη συμπτωματικής λοίμωξης.

«Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες και οι συνήθεις και αυτό συνετέλεσε σημαντικά ο ΕΜΑ να εγκρίνει το εμβόλιο, σταθμίζοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των σπάνιων και ηπίων ανεπιθύμητων ενεργειών», πρόσθεσε η κα Θεοδωρίδου.