ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Λυγίζουν» τα νοσοκομεία υπό το βάρος της αναζωπύρωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: «Λυγίζουν» τα νοσοκομεία υπό το βάρος της αναζωπύρωσης της πανδημίας
Η αύξηση των πλήρως εμβολιασμένων ασθενών στις ΜΕΘ εντείνει την ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ, με την κυβέρνηση να εξετάζει τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου στους τέσσερις μήνες, αντί για έξι, μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Thanassis Stavraki

Χωρίς ενδείξεις αποκλιμάκωσης επελαύνει το τέταρτο κύμα κορωνοϊού, με τους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες -εισαγωγές νέων ασθενών και διασωληνώσεις- να αποτυπώνουν τη δραματική πίεση στα νοσοκομεία της χώρας. 

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό σημείωσαν αύξηση που ξεπερνά το 28%. Αυξητική είναι η τάση και στην πορεία των διασωληνώσεων, καθώς για 36 ακόμα περιστατικά Covid κρίθηκε απαραίτητη. Πλέον ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 690, εκ των οποίων το 79.71% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και το 20.29% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η αύξηση των πλήρως εμβολιασμένων ασθενών στις ΜΕΘ εντείνει την ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ, με την κυβέρνηση να εξετάζει τη χορήγηση της ενισχυτικής ή τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι της Covid-19 στους τέσσερις μήνες, αντί για έξι, μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια πλησιάζει το 90%, με τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας να ασφυκτιούν. Ενδεικτικά, η εφημερία στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί με συνολικά 54 νέες εισαγωγές, ενώ άλλα 10 περιστατικά ελέγχονται ως ύποπτα. Στις απλές κλίνες νοσηλεύονται συνολικά 178 ασθενείς, ενώ και οι 25 κλίνες στις ΜΕΘ είναι κατειλημμένες. Παράλληλα, 15 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός εντατικής.

Στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, διεξάγονται πλέον κανονικά τα έκτακτα χειρουργεία, σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Είχε προηγηθεί έγγραφο του τμήματος αναισθησιολόγων του νοσηλευτικού ιδρύματος που ανέφερε ότι δεν γίνονται τα έκτακτα χειρουργεία, λόγω των διασωληνώσεων εκτός αυτών.

«Τουλάχιστον 100 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κάνει λόγο για τουλάχιστον 100 ασθενείς με κορωνοϊό οι οποίοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, το βράδυ της Τρίτης λειτουργούσαν 635 ΜΕΘ-Covid και νοσηλεύονταν 590 ασθενείς, «πολλοί εκ των οποίων αποσωληνωμένοι».

Στην Αττική, ξεκίνησε εφημερία το νοσοκομείο «Γεννηματάς» με πέντε διασωληνωμένους στις κλινικές, ενώ στο Σισμανόγλειο σε έξι ανέρχονται οι διασωληνωμένοι στις κλινικές.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είπε πως όλες οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται στη διάθεση του ΕΚΑΒ, και αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 200 πολίτες από το ΕΣΥ νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.

«Προφανέστατα αυτές οι κλίνες ΜΕΘ αφορούν περιστατικά non covid, διότι σε μια ΜΕΘ δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα περιστατικά και covid και non covid», διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης.

Απαντώντας στην κριτική για τους βαριά ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, ο υπουργός είπε πως «πράγματι, διασωληνώνεται και κόσμος εκτός ΜΕΘ, διασωληνώνεται όμως με τους όρους που προβλέπουν τα διεθνή πρωτόκολλα».

«Ασθενείς διασωληνώνονται κατά βάση σε χειρουργικές κλίνες, σε κλίνες ΜΑΦ ή σε ειδικές κλίνες που έχουν τεχνική υποστήριξη, υποστήριξη του υγειονομικού προσωπικού και τους αναπνευστήρες».

Γεμίζουν και τα νοσοκομεία της Αχαΐας

Την πιεστική κατάσταση στα νοσοκομεία της Αχαΐας υπογραμμίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως «οι αθρόες εισαγωγές των περιστατικών COVID-19 σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ COVID δοκιμάζουν τις αντοχές του συστήματος και στα τρία νοσοκομεία της περιοχής μας».

Όπως επισημαίνεται, «οι διακομιδές από τα περιφερειακά νοσοκομεία είναι πολλές και σε καθημερινή βάση». Συγκεκριμένα ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών αναφέρει:

  • Ιατροί των νοσοκομείων και της ΠΦΥ της περιοχής μας, συνδράμουν στη λειτουργία των περιφερειακών νοσοκομείων, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία του ΕΣΥ στην πόλη μας.
  • Κλινικές των νοσοκομείων αποδίδονται σχεδόν κατά αποκλειστικότητα σε ασθενείς COVID, δημιουργώντας πολλά κενά στην κάλυψη της λοιπής νοσηρότητας non-COVID.
  • Η μείωση των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων και η συρρίκνωση της λειτουργίας πολλών τμημάτων/κλινικών στα νοσοκομεία μας, δημιουργεί δυσαναπλήρωτο κενό στην περίθαλψη των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας.
  • Σε αυτό το κύμα παρατηρούνται σοβαρές και μεγάλης διάρκειας νοσηλείες με αυξημένες ανάγκες οξυγονοθεραπείας και διασωλήνωσης. Οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό εργάζονται σε καθεστώς μόνιμης υπερεργασίας και εξάντλησης, χωρίς να τηρούνται απόλυτα οι προβλεπόμενες αναλογίες ανά ασθενή ή οι αντίστοιχες εξειδικεύσεις.
  • Οι επερχόμενες συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων χωρίς ταχεία αναπλήρωση των μόνιμων θέσεων του ΕΣΥ, αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλο κενό στη λειτουργία των νοσοκομείων το επόμενο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να επισπευσθούν οι κρίσεις των υφιστάμενων θέσεων και να προκηρυχθούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών κάνει λόγο για «εξαιρετικά οριακή κατάσταση» και απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς «να δηλώσουν την πρόθεση να συνδράμουν στο ΕΣΥ αυτή τη δύσκολη ώρα».

«Ήδη έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις των πρώτων ιατρών που θα αναλάβουν βάρδιες στα νοσοκομεία, με πρωταρχική έμφαση στη στήριξη της λειτουργίας του ΓΝΠ “Άγιος Ανδρέας”. Παραδίδεται επίσης σήμερα στην 6η ΥΠΕ δεύτερη λίστα ιατρών για να συμβάλλουν στη λειτουργία των εμβολιαστικών γραμμών των νοσοκομείων μας, στοχεύοντας στην αποδέσμευση ιατρικού προσωπικού που απασχολείται σε αυτές» καταλήγει.

«Πολεμική» η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία

Την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα νοσοκομεία περιέγραψε γλαφυρά μιλώντας στο CNN Greece χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Έκανε λόγο για «πολεμική» κατάσταση και «παρατεταμένα δύσκολη». Όπως επισήμανε, η πίεση επεκτείνεται σε όλη τη χώρα και δεν περιορίζεται πλέον μόνο στη Βόρεια Ελλάδα. Σε ό, τι αφορά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δε, σημείωνε πως όταν έρθει η στιγμή να διασωληνωθούν οι ασθενείς, «διασωληνώνονται οπουδήποτε και αν βρίσκονται, διότι δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο αναμονής μέχρι να βρεθεί το κρεβάτι της Εντατικής».