ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση για να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Προσπάθειες για να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη καταβάλλουν οι δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονται στην περιοχή, ώστε να αποκατασταθούν τα δρομολόγια των εμπορικών αμαξοστοιχιών.

Η σιδηροδρομική γραμμή που περνά μέσα από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη, βρίσκεται εδώ κι ένα μήνα περίπου υπό κατάληψη, από πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν στήσει τις σκηνές τους αριστερά και δεξιά από τις ράγες, καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση αμαξοστοιχιών για λόγους ασφαλείας.

Σε επιχείρηση της αστυνομίας, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ζητήθηκε από τους πρόσφυγες να απομακρύνουν τις σκηνές που είχαν στήσει πάνω στις γραμμές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των συνόρων. Οι σκηνές που είχαν στηθεί πάνω στις ράγες απομακρύνθηκαν, όχι όμως κι εκείνες που βρίσκονται στο πλάι των γραμμών.

Ωστόσο, λίγες ώρες αφού είχε απελευθερωθεί η σιδηροδρομική γραμμή, οι πρόσφυγες προχώρησαν σε επανακατάληψη, στήνοντας ξανά τις σκηνές τους πάνω στις ράγες.

Η αδυναμία πραγματοποίησης των δρομολογίων από το σημείο για περισσότερο από ένα μήνα έχει προκαλέσει πλήγμα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς οι εταιρείες μεταφορών και εισαγωγών-εξαγωγών, είχαν στραφεί σε άλλα μέσα για τη μεταφορά των φορτίων τους, καθώς πλέον ο σιδηρόδρομος δεν ήταν αξιόπιστος σε ότι αφορά τον χρόνο παράδοσης των εμπορευμάτων.

Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα διαμεταφορικές εταιρείες συνεργάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προχώρησαν στις πρώτες ακυρώσεις ή σε πάγωμα 300 - 400 φορτίων, τα οποία ισοδυναμούν με το 20% του συνολικού διακινούμενου όγκου του τελευταίου 15νθημέρου.

Μεταφορά 500 μεταναστών και προσφύγων στον Σκαραμαγκά

Περίπου 500 μετανάστες και πρόσφυγες, αναμένεται να μεταφερθούν εντός της ημέρας με λεωφορεία της ΕΘΕΛ, από το λιμάνι του Πειραιά, προς το κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά. Ήδη, πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες με τα παιδιά τους έχουν ετοιμαστεί για να επιβιβαστούν στο πρώτο λεωφορείο.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι το κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, είναι χωρητικότητας περίπου 2.500 ατόμων περίπου και ότι τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η μεταφορά και άλλων ατόμων από το λιμάνι του Πειραιά στη συγκεκριμένη δομή.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι στις δομές φιλοξενίας που είναι πιο οργανωμένοι ελεγχόμενοι χώροι αναμένεται να συνδράμουν και οι εθελοντικές οργανώσεις, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή και στο κέντρο του Σχιστού.

Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στον σχεδιασμό είναι για τις επόμενες ημέρες και άμεση αποσυμφόρηση του Ελληνικού, ενώ ανέφερε ότι όσα άτομα δεν θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν στον Σκαραμαγκά θα μεταφερθούν σε νέες δομές φιλοξενίας που ετοιμάζονται και δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Ένταση μεταξύ προσφύγων στον Πειραιά

Συνεχίζεται σήμερα η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά.

Η κατάσταση στο μεγαλύτερο λιμάνι της πόλης παραμένει δύσκολη, ενώ δεν λείπουν και οι εντάσεις. Τα ξημερώματα, σημειώθηκε νέο επεισόδιο μεταξύ μεταναστών και προσφύγων, με αφορμή την απώλεια ενός κινητού τηλεφώνου. Το επεισόδιο σημειώθηκε στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-2 στο λιμάνι του Πειραιά, όπου, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα, βρίσκονται 3.734 άτομα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, δύο με τρία άτομα συνεπλάκησαν μεταξύ τους με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας πρόσφυγας από τον Λίβανο και να μεταφερθεί στο Ασκληπιείο της Βούλας. Το λιμενικό σώμα δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε συλλήψεις, ενώ την προανάκριση έχει αναλάβει το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά.

Το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" μεταφέροντας 24 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη ενώ άλλα 9 άτομα από τη Λέσβο μεταφέρθηκαν χθες βράδυ με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος".

Συνολικά στη χώρα μας, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, βρίσκονται 53.824 πρόσφυγες και μετανάστες με τον κύριο όγκο (10.323) να παραμένει στην Ειδομένη, ενώ στην Αττική φιλοξενούνται 14.825 άτομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης