ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Εντατικοί επανέλεγχοι δειγμάτων για τον εντοπισμό της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Εντατικοί επανέλεγχοι δειγμάτων για τον εντοπισμό της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα
AP Photo / Taimy Alvarez

Εντατική ιχνηλάτηση σε όλα τα πρόσφατα δείγματα προκειμένου να εντοπιστεί όσον το δυνατόν γρηγορότερα η νέα μετάλλαξη Όμικρον, πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Το Ίδρυμα, έχει τη δυνατότητα να ελέγχει δύο φορές την εβδομάδα από 768 δείγματα κάθε φορά, όπως τονίζει στο CNN Greece, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Καθηγητής Ακαδημαϊκός Δημήτρης Θάνος, προσθέτοντας, ότι αυτός ο αριθμός δειγμάτων εφόσον είναι αντιπροσωπευτικός, θεωρείται επαρκής για να καλύψει τον γενικό πληθυσμό.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, έχουν επανελεγχθεί περίπου 40.000 παλαιότερα δείγματα στις επικαιροποιημένες βάσεις δεδομένων όπου πιστοποιήθηκε ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα μέχρι στιγμής η μετάλλαξη Όμικρον.

Σε ερώτηση του CNN Greece, εάν μπορούμε να προβλέψουμε τι μέλλει γενέσθαι από τη νέα μετάλλαξη, ο κ. Θάνος υποστηρίζει ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις και όποιος έχει κάνει προβλέψεις όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, έχει πέσει έξω».

«Επιβάλλεται να επιτηρούμε στενά την επιδημία, και να μην εφησυχάζουμε. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες και να τηρούμε ευλαβικά, όλα τα υγειονομικά μέτρα ασφαλείας».

Για τη νέα μετάλλαξη, ο κ. Θάνος αναφέρει ότι όταν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού επικρατήσουν στον πληθυσμό, αυτό σημαίνει ότι έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των προϋπαρχόντων στελεχών, τουλάχιστον σε ότι αφορά στην μεταδοτικότητα. Θεωρητικά, η ΟΜΙΚΡΟΝ φαίνεται να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, έναντι της ΔΕΛΤΑ, αλλά αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σε δηλώσεις του στο CNN Greece, αναφορικά με το κατά πόσο τον προβληματίζει η νέα μετάλλαξη Όμικρον, με αφοπλιστική ειλικρίνεια, αναφέρει ότι τον προβληματίζει η Δέλτα.

«Όσο και να ακούγεται παράξενο, δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τη Δέλτα ακόμη, δεν μπορώ επομένως να πω ότι ανησυχώ για τη νέα μετάλλαξη. Δεν μπορώ να ανησυχώ για τον ερχόμενο Μάρτιο όταν έχουμε μπροστά μας να διαχειρισθούμε έναν δύσκολο χειμώνα και όταν μόλις σήμανε ο Δεκέμβριος», επισημαίνει.

Και ενώ η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη νέα μετάλλαξη ΟΜΙΚΡΟΝ με υποχρεωτικούς εμβολιασμούς- βλέπε Αυστρία, Γαλλία και Ιταλία, η οποία από τις 15 Δεκεμβρίου καθιερώνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε εκπαιδευτικούς, στρατιωτικούς και αστυνομικούς- η Ελλάδα βρίσκεται στον απόηχο των χθεσινών εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που στοχεύουν στο δύσκολο target group των 60 και πλέον.

Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να πιέσει για τα καλά την ηλικιακή αυτή ομάδα, ανακοινώνοντας μία ποινή, ή ένα αντίτιμο- όπως το χαρακτηρίζει η κυβέρνηση- 100 ευρώ κάθε μήνα, σε περίπτωση που μετά τις 16 Ιανουαρίου 2022, δεν έχουν προχωρήσει τον εμβολιασμό τους. Τα χρήματα αυτά, θα συγκεντρώνονται για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Όπως είναι γνωστό, 570.000 περίπου άνθρωποι άνω των 60 ετών, εξακολουθούν να παραμένουν ανεμβολίαστοι. Ωστόσο από το παραπάνω νούμερο, εκτιμάται ότι γύρω στους 60.000 έχουν σπεύσει να κλείσουν ραντεβού.

Η Επιχείρηση «Ελευθερία» πάντως, φαίνεται να μπαίνει για τα καλά σε εντατικούς ρυθμούς, τις τελευταίες ημέρες, με στόχο να πραγματοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι εμβολιασμοί- που θα αγγίξουν ακόμη και τους 100.000 την ημέρα – μέχρι τις Γιορτές. Μάλιστα για τον λόγο αυτό, ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα στη διάρκεια της ενημέρωσης για την εμβολιαστική κάλυψη, την επέκταση των εμβολιαστικών κέντρων κατά 800. Έτσι, από 1500 που είναι σήμερα, θα ανέλθουν στα 2.300.

Στην ίδια ενημέρωση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στην αξία της τρίτης δόσης των εμβολίων, σημειώνοντας ότι δίνει πολύ υψηλό τίτλο αντισωμάτων και επομένως πρέπει να σπεύσουμε άμεσα όλοι μας να εμβολιαστούμε, όταν παρέλθει το εξάμηνο. Καθώς δε έχουμε μπροστά μας τον χειμώνα και τη νέα μετάλλαξη ΟΜΙΚΡΟΝ, όπου οι περισσότεροι- και εύλογα- νοιώθουμε ότι αρχίζουμε και πάλι από το μηδέν, τότε εκτός από τον εμβολιασμό, επιβάλλεται να τηρούμε ευλαβικά και όλα τα υγειονομικά μέτρα.