ΕΛΛΑΔΑ

Εξαδάκτυλος στο CNN Greece: Πολεμική η κατάσταση στα νοσοκομεία, διασωληνώσεις οπουδήποτε

Εξαδάκτυλος στο CNN Greece: Πολεμική η κατάσταση στα νοσοκομεία, διασωληνώσεις οπουδήποτε
Εξαδάκτυλος στο CNN Greece: Πολεμική και παρατεταμένα δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία AP Photo/Alessandra Tarantino

«Πολεμική» χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και «παρατεταμένα δύσκολη», ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο CNN Greece. Όπως επισημαίνει, μάλιστα, η πίεση επεκτείνεται σε όλη τη χώρα και δεν περιορίζεται πλέον μόνο στη Βόρεια Ελλάδα. Σε ό, τι αφορά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δε, σημειώνει πως όταν έρθει η στιγμή να διασωληνωθούν οι ασθενείς, «διασωληνώνονται οπουδήποτε και αν βρίσκονται, διότι δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο αναμονής μέχρι να βρεθεί το κρεβάτι της Εντατικής»

«Στα νοσοκομεία έχουμε έναν αριθμό διασωληνωμένων, ο οποίος διαρκώς αυξάνεται σταθερά, όπως επίσης και ο αριθμός των νοσηλευομένων διαρκώς αυξάνεται. Αυτοί οι αριθμοί γνωρίζουμε ότι πέφτουν αρκετά μετά από τη στιγμή που θα δούμε τους αριθμούς των κρουσμάτων να μειώνονται. Και η πίεση επεκτείνεται σε όλη τη χώρα πια. Δεν είναι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα. Η κατάσταση είναι μια κατάσταση πολεμική και παρατεταμένα δύσκολη. Αυτή είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία», λέει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις ΜΕΘ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ξεκαθαρίζει αρχικά πως «θα πρέπει να γνωρίζουν οι πάντες ότι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν εισάγονται άνθρωποι για να παραταθεί η διαδικασία του θανάτου. Στις ΜΕΘ εισάγονται άνθρωποι για να αναστραφεί η διαδικασία του θανάτου. Και αυτό είναι κάτι πολύ βασικό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι». Ωστόσο, επισημαίνει στη συνέχεια πως «με τον κορωνοϊό αυτό είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο και ειδικά όταν έχουμε την πίεση την οποία έχουμε αυτή τη χρονική στιγμή».

«Οι άνθρωποι όταν έρθει η στιγμή να διασωληνωθούν, διασωληνώνονται οπουδήποτε και αν βρίσκονται, διότι δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο αναμονής μέχρι να βρεθεί το κρεβάτι της Εντατικής. Και επειδή υπάρχει μια δυσκολία μετακινήσεων, διότι αντιλαμβάνεστε ότι τα κρεβάτια, αυτή τη στιγμή όπου υπάρχουν, μπορεί να χρειάζεται κάποιος να μετακινηθεί».

Το δεύτερο που υπενθυμίζει, είναι πως «τα κρεβάτια της Εντατικής δεν τα χρειάζονται μόνο οι ασθενείς με Covid. Τα χρειάζονται και άλλοι ασθενείς, οι οποίοι και αυτοί έχουν τις ανάγκες τους. Κατά συνέπεια, με πεπερασμένο αριθμό κρεβατιών, οι μονάδες εντατικής κάποια στιγμή θα κορεστούν».

«Δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά για να μην φτάσουμε, θα πρέπει να περιοριστεί η διασπορά».

«Τα κρεβάτια εντατικής δεν είναι μόνο η υποδομή»

Ο κ. Εξαδάκτυλος συμπληρώνει ακόμα πως υπάρχει έλλειψη προσωπικού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει επίσης να σας πω ότι τα κρεβάτια εντατικής δεν είναι μόνο η υποδομή. Είναι το προσωπικό, και το προσωπικό για την εντατική παρουσιάζει μια έλλειψη παντού, όχι μόνο στη χώρα μας. Δηλαδή η Γερμανία π.χ σε αυτή τη φάση έχει λιγότερα κρεβάτια εντατικής από ότι είχε στις δύο προηγούμενες φάσεις επειδή αποχώρησαν γιατροί από το σύστημά τους».

Και τονίζει για άλλη μια φορά: «Άρα είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση, η οποία μόνο περιορίζοντας τη διασπορά του ιού θα αναστραφεί ή αν εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών ή των 50 ετών, όπου θέλετε βάλτε το όριο. Αλλά εκεί δεν θέλουμε ποσοστά της τάξεως του 75% ή του 80% ή του 82%. Εκεί θέλουμε ποσοστά 100%. Δηλαδή οι άνω των 60 πρέπει να εμβολιαστούν όλοι ανεξαιρέτως. Αν είχαμε ένα τέτοιο ποσοστό, θα ήμασταν όπως είναι αυτή τη στιγμή η Πορτογαλία, η οποία έχει μεν μεγάλη διασπορά του ιού, αλλά έχει λίγους ανθρώπους στην εντατική και λίγες απώλειες καθημερινά».

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας, εξηγεί πως «αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε αυξητική τροχιά, δηλαδή οι αυξήσεις αυτή τη στιγμή, τα κρούσματα φαίνεται να είναι προς στιγμήν σταθεροποιημένα. Εάν θα ακολουθήσει άνοδος ή πτώση, δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς. Σίγουρα όταν θα δούμε την πτώση θα πούμε ότι ήμασταν στην κορυφή προηγουμένως».

Μετάλλαξη Όμικρον: «Ο ιός θα παραλλάσσεται κοντά μας»

Για την μετάλλαξη Όμικρον, σημειώνει πως δεν έχει ανιχνευτεί ακόμα στη χώρα μας, προσθέτοντας πως «για να φτάσει στο σημείο να μας απασχολεί, χρειαζόμαστε μερικές εβδομάδες». Όπως παρατηρεί: «Σε αυτές τις εβδομάδες, θα πρέπει να περιοριστεί η Δέλτα και να εμβολιαστούν οι συνάνθρωποί μας. Αυτό είναι κρίσιμο. Διότι όσο πιο μεγάλη είναι η διασπορά της Δέλτα όταν θα έρθει η Όμικρον, τόσο πιο γρήγορα θα διασπαρεί η Όμικρον ή η οποιαδήποτε άλλη μετάλλαξη».

Όπως λέει ο κ. Εξαδάκτυλος, «για την Όμικρον, όμως μας λείπουν τρεις βασικές πληροφορίες: Δεν γνωρίζουμε αν είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, έχουμε ενδείξεις ότι ενδεχομένως να είναι και αν συμβεί αυτό θα κυριαρχήσει. Δεν γνωρίζουμε αν προκαλεί πιο βαριά νόσο ή πιο ελαφρά νόσο και δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό τα εμβόλια μας προστατεύουν έναντι της Όμικρον. Άρα προβλέψεις για το πως θα επηρεάσει η Όμικρον την πραγματικότητά μας, πριν να έχουμε αυτά τα δεδομένα, θεωρώ ότι δεν είναι σκόπιμο να τις συζητούμε. Δηλαδή δεν βοηθούν κανέναν σε τίποτα, διότι υπάρχει ασάφεια».

Και συνεχίζει υπενθυμίζοντας τα τέσσερα βασικά πράγματα που πρέπει να βάλουμε στην καθημερινότητά μας: «Εκείνο που μας λέει η Όμικρον, όμως, είναι τι; Ότι ο ιός θα τον έχουμε να παραλλάσσεται κοντά μας μέχρι να εμβολιαστούν παγκοσμίως σε πολύ μεγάλο βαθμό, και μόνο τότε θα τον μετατρέψουμε σε έναν ιό τύπου γρίπης. Άρα να προετοιμαστούμε ότι θα πρέπει μερικά πράγματα να τα βάλουμε στην καθημερινότητά μας, έτσι ώστε να μπορούμε να ζούμε με ασφάλεια χωρίς να αναστέλλεται η λειτουργία της κοινωνίας. Και αυτά είναι η χρήση της μάσκας όταν ερχόμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους, η αποφυγή των μεγάλων κοινωνικών συναθροίσεων, η ατομική υγιεινή και ο εμβολιασμός. Αυτά τα τέσσερα πράγματα».

Κλείνοντας, και απαντώντας στο ερώτημα για το αν ενδεχομένως χρειάζεται lockdown, τονίζει: «Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε μέτρα που θα οδηγήσουν σε εμβολιασμό τους ανεμβολίαστους, ειδικά των μεγαλύτερων ηλικιών. Εκεί είναι το κρίσιμο σημείο. Δεν έχουμε κανένα λόγο να κλείσουμε όλη την κοινωνία αυτή τη στιγμή, 75% εμβολιασμένοι άνθρωποι. Δεν θα είχαμε αυτή τη συζήτηση αν είχαμε ποσοστά εμβολιασμού ικανοποιητικά και ιδιαίτερα σε μεγάλες ηλικίες. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε λοιπόν στο να συζητούμε εδώ και εβδομάδες για το lockdown που κανείς δεν θέλει να έρθει και όλοι φοβούνται ότι θα έρθει και να μην εμβολιαζόμαστε ταυτοχρόνως, είναι διάσπαση της προσοχής μας».