ΕΛΛΑΔΑ

Εκδηλώσεις για την 101η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία

EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στα χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας του αρμενικού λαού πριν από 101 χρόνια από τους Νεότουρκους, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με ομιλίες και κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο Του Αγνώστου Στρατιώτη.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η Εθνική Αρμενική Επιτροπή (ΕΑΕ) και η Περιφέρεια Αττικής, φέτος ήταν αφιερωμένη στην 20η επέτειο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο το 1996. Στο πλαίσιο αυτό, παρέστησαν και τιμήθηκαν με το μεταλλείο Ανώτατης Τιμής από τη Δημοκρατία της Αρμενίας και την ΕΑΕ, ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Τιμώμενο πρόσωπο ήταν και ο τέως υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από συνεργάτη του. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς το 1996 εισηγήθηκε την αναγνώριση της γενοκτονίας ως πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης και ψηφίστηκε με τον Απόστολο Κακλαμάνη στην προεδρία της Βουλής.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, τόσο από τον πρέσβη της Αρμενίας στην Ελλάδα Γκακίκ Γκαλαζιάν όσο και από τον πρόεδρο της ΕΑΕ Σέρκο Κουγιουμτζιάν, έγιναν αναφορές στη διαχρονικά ιστορική φιλία και συνεργασία των δύο λαών, Ελλήνων και Αρμενίων. Καταδικάστηκε, επίσης, η επιθετικότητα των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και έγινε ιδιαίτερη μνεία στην «ανοιχτή αγκαλιά» της χώρας μας προς τον δοκιμαζόμενο αρμενικό λαό που υπέστη ανηλεή σφαγιασμό και εκτοπισμό.

Από την έρημο Deir ez-Zor στη Συρία, όπου βρήκαν φιλόξενη στέγη το 1915 οι Αρμένιοι, «εκδιώκονται σήμερα με απάνθρωπες συνθήκες από τους φανατικούς ισλαμιστές οι Σύροι, τους οποίους οφείλουμε να αγκαλιάσουμε και να περιθάλψουμε όλοι μαζί», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Κωνσταντίνος Δουζίνας.

Στον αγώνα των Αρμενίων για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας και ιδίως από την πλευρά της Τουρκίας εστίασε στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καπάταης, σημειώνοντας ότι συνιστά μία τραγωδία που στιγματίζει τη σύγχρονη ιστορία. «Ήταν ένα καλά οργανωμένο έγκλημα που είχε τις ρίζες του στη σφοδρή έξαρση του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας, ένα σχέδιο εξόντωσης και γενοκτονίας» σημείωσε και προσέθεσε πως η αναγνώριση του μαρτυρίου των Αρμενίων προχωρά μεν αργά, αλλά σταδιακά σε διεθνές επίπεδο. Δεν διαγράφεται ούτε παραγράφεται, υπογράμμισε.

Περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στις οποίες συγκαταλέγονται Ελλάδα και Κύπρος, όπως επίσης 43 από τις 50 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και τμήματα της Ισπανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας. Στη λίστα προστίθενται και διεθνείς οργανισμοί, ενώ πέρυσι αναφορά στη Γενοκτονία έκανε και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Στην εκδήλωση, μεταξύ των εκατοντάδων Αρμενίων, παρέστη ο αρχιεπίσκοπος Χορέν Ντογραματζιάν, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιώργος Κουμουτσάκος κ.ά.

Το πνεύμα του Αραράτ στην Αθήνα

Η ιστορία της Αρμενίας είναι στενά συνδεδεμένη με το Βυζάντιο και την Ελλάδα, μέσα από κοινή πορεία αλλά και τραγικά γεγονότα ειδικότερα τον τελευταίο αιώνα.Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, παρουσιάζει αυτές τις μέρες την έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ο αιώνα», που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα.

Όπως είπε στο CNN Greece η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου κυρία Κατερίνα Δελαπόρτα “η έκθεση περιλαμβάνει 104 αντικείμενα, ξεκινά από την προϊστορική περίοδο, από την 2η χιλιετία, προχωρεί με ευρήματα τα οποία έχουν προκύψει από ανασκαφές της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου, υπάρχει ένα τμήμα του αναφέρεται στις σχέσεις της Αρμενίας με το Βυζάντιο, και στη συνέχεια παρουσιάζονται αντικείμενα από τη θρησκευτική ζωή και από την κοσμική ζωή καθώς και ψηφιακό υλικό από τη σύγχρονη ιστορία της Αρμενίας από τις καταστροφές των μνημείων και τη γενοκτονία.”

Είναι η πρώτη φορά που αρχαιολογικοί θησαυροί της Αρμενίας παρουσιάζονται στην Ελλάδα και ο επισκέπτης θα διαπιστώσει την ιστορική σύνδεση των δύο χωρών. “Η Αρμενία συνδέεται πάρα πολύ στενά με την Ελλάδα, είναι μπορούμε να πούμε δύο παράλληλοι δρόμοι οι οποίοι κάποια στιγμή συναντώνται είτε στην περίοδο την ελληνιστική, και κυρίως στο Βυζάντιο εφόσον τόσοι Αρμένιοι είχαν γίνει αυτοκράτορες του Βυζαντίου, οι στρατιώτες επίσης επιλέγονταν από την Αρμενία και υπάρχουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία και ιστορικά και αρχαιολογικά και εθνολογικά” τονίζει η κυρία Δελαπόρτα.

Οι Αρμένιοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση και την Άπω Ανατολή και τις Ινδίες και την Κίνα. Η γεωγραφική αυτή εξάπλωση των εμπορικών δικτύων τους, ιδιαίτερα προς τα ανατολικά, επηρέασε και τις πολιτιστικές τους προτιμήσεις, οι οποίες είναι εμφανείς σε αντικείμενα της συλλογής. Τα ιστορικά όμως γεγονότα των αρχών του 20ού αιώνα, τα οποία οδήγησαν στην καταστροφή και τον ολοκληρωτικό ξεριζωμό του αρμενικού λαού από τα πατρογονικά τους εδάφη με τη γενοκτονία που μεθόδευσε και πραγματοποίησε η οθωμανική Τουρκία, σήμαιναν ταυτόχρονα και το διασκορπισμό των κινητών μνημείων του.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή, μέχρι την 31η Μαΐου.

Διαβάστε επίσης

Το πνεύμα του Αραράτ στην Αθήνα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης