ΕΛΛΑΔΑ

«Έως το καλοκαίρι τα χειρότερα θα έχουν περάσει»

«Έως το καλοκαίρι τα χειρότερα θα έχουν περάσει»
Gια κάθε καινούργια μόλυνση έχουμε τρεις ασθενείς, ακόμα και στον ανοσοποιημένο πληθυσμό AP Photo/Nam Y. Huh

Την αισιοδοξία του ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα στην πανδημία, εξέφρασε ο Sir Mene Pangalos, Executive Vice President, Bio Pharmaceuticals R&D, της Astra Zeneca, μιλώντας στο «Καθημερινή- Athens Health Summit», που πραγματοποιήθηκε 23 και 24 Νοεμβρίου.

Όσο εμβολιάζονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι, η ανοσία θα αυξάνεται περισσότερο και σιγά-σιγά, σε συνδυασμό και με τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσονται, οι πιθανότητες εμφάνισης βαριάς νόσου θα αρχίσουν να πέφτουν, εκτίμησε ο Sir Mene Pangalos, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα χειρότερα θα έχουν περάσει έως το καλοκαίρι, καθώς ο ιός δεν θα μπορεί να μεταλλάσσεται, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν θα αναπτύξει αντίσταση στα εμβόλια.

Παράλληλα, ο Sir Mene δήλωσε ότι έως το τέλος του έτους, η Astra Zeneca θα έχει αναπτύξει και ένα νέο εμβόλιο, το οποίο θα εστιάζει στη Μετάλλαξη Δέλτα και τις άλλες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που έχουν εμφανιστεί. Παρόλα αυτά, τόνισε ότι πρώτα εμβόλια είναι αρκετά αποτελεσματικά.

Αναφερόμενος στη θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων την οποία αναπτύσσει η Astra Zeneca, ο Sir Mene τόνισε ότι αυτή είναι πολύ σημαντική για τις πλέον ευπαθείς ομάδες (όπως καρκινοπαθείς, ασθενείς σε ανοσοκαταστολή κ.λπ.), καθώς αυτοί είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στο εμβόλιο, ακόμα και εάν το κάνουν. Με μία μόνο δόση του φαρμάκου αυτού, μπορούν να προστατευθούν οι ευπαθείς πληθυσμοί, σημείωσε, εκτιμώντας ότι η αρχική έγκριση του σκευάσματος θα δοθεί σε 6 μήνες και η φάση της παραγωγής θα ξεκινήσει σε 12 μήνες.

Kαθηγ. Ν. Χρηστάκης: Φτάνουμε στο τέλος της αρχής

Από την πλευρά του, ο κ. Νικόλας Χρηστάκης, Καθηγητής Sterling, Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Yale, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθρώπινης Φύσης, Συν-Διευθυντής του Ινστιτούτου Yale για την Επιστήμη των Δικτύων στο ίδιο συνέδριο, τόνισε στην έναρξη του συνεδρίου, ότι «Αυτός ο ιός σκοτώνει το 1% των ανθρώπων που μολύνει, είναι δηλαδή ένας πολύ σοβαρός ιός».

Όπως είπε, για κάθε καινούργια μόλυνση έχουμε τρεις ασθενείς, ακόμα και στον ανοσοποιημένο πληθυσμό: Βρισκόμαστε κάπου στη μέση των 2 σοβαρότερων πανδημιών που έχουμε ζήσει. Υπολογίζαμε ότι στην Ελλάδα οι νεκροί θα φτάσουν σε 20.000. Φτάνουμε στο τέλος της αρχής, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή την πανδημία. Έχουμε μάθει να ζούμε με αυτό τον τρόπο. Ανέκαθεν ο κόσμος είχε μάθει να ζει με πανδημίες. Το βλέπουμε ακόμα και στον Όμηρο.

Όπως σημείωσε ο κ. Χρηστάκης, «αυτά τα πράγματα έχουν επαναληφθεί, δεν είναι πρωτοφανή». Πρόσθεσε όμως ότι ο ιός ως τώρα έχει κόστος 16 τρισ. δολαρίων και ο αντίκτυπος περνάει και τον αντίκτυπο της μεγάλης ύφεσης.

Οι πανδημίες ανέκαθεν ήταν εποχές απώλειας, τελικά μολύνει όχι μόνο τους ανθρώπους, και πολλά ακόμα πράγματα: αισθανόμαστε φόβο, λέμε ψέματα και έχουμε άρνηση. Είναι κατανοητή και ανθρώπινη προσέγγιση, επιλέγουμε να αγνοήσουμε το κακό που μας έχει βρει, τόνισε ο κ. Χρηστάκης, προσθέτοντας:

Ελπίζουμε να φθάσουμε στο 90% της εμβολιαστικής κάλυψης

«Πάντα κατηγορούμε κάποιον άλλον, αυτή είναι η συνηθισμένη αντίδραση των ανθρώπων σε καιρούς πανδημίας. Αν δεν είσαι ερημίτης, είτε θα έχεις εμβολιαστεί είτε θα νοσήσεις. Ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε στο όριο του 90% εμβολιαστικής κάλυψης.

Ο κ. Χρηστάκης υπογράμμισε ότι τώρα βρισκόμαστε στην άμεση φάση - ελπίζουμε να τελειώσει εντός 2022.

Ανοσία αγέλης και μετά ενδιάμεση φάση, θα είναι σαν τσουνάμι, τα νερά θα υποχωρήσουν και θα κάνουμε αποτίμηση, συνέχισε ο κ. Χρηστάκης, λέγοντας πως αυτό θα συμβεί μέχρι το 2024: Πολλοί θα υποφέρουν από πένθος, παιδιά θα έχουν χάσει το σχολείο, άνθρωποι θα έχουν μείνει άνεργοι.

Τα πανδημικά κύματα θα μειωθούν σε 4 με 5 χρόνια

Έπειτα, ακολουθεί η μετά την πανδημία φάση: Θα είναι όπως μετά τον πόλεμο, οι άνθρωποι θα χαίρονται, θα μπορούν να επιστρέψουν στην κανονική ζωή, θα δούμε μια απελευθέρωση, ακόμα και σεξουαλική. Η Covid-19 θα έχει και ένα βιολογικό τέλος. Θα καταντήσει τελικά σαν μια γρίπη, σαν την ιλαρά, θα γίνει μια ενδημική νόσος.

Βραχυπρόθεσμα έχουμε πολλά ακόμα που θα μας εκπλήξουν. Θα χρειαστούν 4-5 ακόμα χρόνια έως ότου αρχίσουν να μειώνονται τα κύματα της πανδημίας. Αυτό έχει να κάνει και με τα δημογραφικά στοιχεία, το κλίμα, ο πλούτος και η ευημερία μιας κοινωνίας, εξήγησε ο κ. Χρηστάκης, τονίζοντας ότι δεν θα έχουμε μόνο τις αναμνηστικές δόσεις, αλλά και ένα άλλο είδος: για καινούργια στελέχη που θα έρθουν – ενδεχομένως να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο όπως και με την γρίπη.