ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα οι 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων - Για συγκεκριμένους ασθενείς ενδοφλέβια

Στην Ελλάδα οι 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων - Για συγκεκριμένους ασθενείς ενδοφλέβια
Τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται ενδοφλέβια, με βάση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που έχουν διαμορφωθεί από την Επιτροπή Ειδικών του υπουργείου Υγείας, μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών AP Photo/Frank Augstein

Τα μονοκλωνικά αντισώματα βρίσκονται πλέον επίσημα στη χώρα μας, καθώς στις 10 Νοεμβρίου 2021 παρελήφθησαν οι 2.000 δόσεις από το ΙΦΕΤ, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας.

Δύο ημέρες αργότερα, την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, συναντήθηκαν με εκπροσώπους της φαρμακευτικής εταιρείας Roche για την επίσημη παραλαβή των πρώτων παρτίδων του φαρμάκου των εταιρειών Regeneron-Roche κατά της Covid-19, βασισμένο σε μονοκλωνικά αντισώματα.

Στις 11 Νοεμβρίου, η αρμόδια Επιτροπή Φαρμάκου του EMA γνωμοδότησε να δοθεί έγκριση κυκλοφορίας του σκευάσματος. Οι 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, αποθηκευμένες υπό ειδικές συνθήκες και η χορήγησή τους θα ξεκινήσει άμεσα, μόλις δοθεί η επίσημη έγκριση από τον EMA.

Τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται ενδοφλέβια, με βάση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που έχουν διαμορφωθεί από την Επιτροπή Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, τόσο για τους ασθενείς που αντιμετωπίζονται στην κοινότητα όσο και για νοσηλευόμενους ασθενείς. Στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου.

Η χορήγηση των αντισωμάτων, πρέπει να γίνεται σε διάστημα μικρότερο του δεκαημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων. Όπως έχουν τονίσει πολλές φορές οι επιστήμονες, τα μονοκλωνικά αντισώματα αλλά και τα αντι-ιικά φάρμακα, δεν θα πρέπει να μας αποτρέψουν από το να εμβολιαστούμε. Ο εμβολιασμός αποτελεί πρόληψη και κορυφαία προτεραιότητα στον αγώνα για το τέλος της πανδημίας της COVID.

Το φάρμακο, διατίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το ΙΦΕΤ. Η Διοίκηση και οι υπηρεσίες του Ινστιτούτου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΙΦΕΤ, κινήθηκαν ταχύτατα, κατόπιν εντολής του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξασφαλίσουν εγκαίρως τις δόσεις που αναλογούν στη χώρα μας. Το φάρμακο έχει αποθηκευτεί ασφαλώς σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές του Ινστιτούτου, έως ότου λάβει και τυπικά την απαραίτητη έγκριση για τη διάθεσή του.

Διευκρινίζεται ότι στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου. H χορήγηση της θεραπείας στους νοσούντες θα πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων που αναμένεται να προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς, ενώ το ΙΦΕΤ θα ακολουθήσει τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας για την αποτελεσματική διανομή και παράδοση των δόσεων.

Ο Ιωάννης Σωτηρίου, Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ, δήλωσε σχετικά:

«Το ΙΦΕΤ έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά για να εξασφαλίσει στη χώρα μας τις αναλογούσες δόσεις του φαρμάκου μονοκλωνικών αντισωμάτων. Το Ινστιτούτο, έχει διαχρονικά στο επίκεντρο της λειτουργίας του τον Έλληνα ασθενή και την προάσπιση της δημοσίας υγείας. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τον κοινωνικό ρόλο του Ινστιτούτου και με απόλυτο αίσθημα ευθύνης προχωράμε στο μετασχηματισμό του σε έναν σύγχρονο φορέα παροχής καινοτομικών λύσεων στους τελικούς ωφελούμενους, τους Έλληνες ασθενείς».

Η άποψη του πρύτανη καθηγητή Θάνου Δημόπουλου

Εξάλλου, όπως έχει αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής Θεραπευτικής- Ογκολογίας- Αιματολογίας, και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι της COVID-19 ενδείκνυνται για μη νοσηλευόμενους ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας βαρύτητας και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές.

Πρόκειται, όπως εξηγεί, «για ασθενείς που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο, αλλά έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο όπως: ηλικία 65 ετών και άνω, δείκτη μάζας σώματος (BMI) 35 και άνω, υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια νεφρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή και χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα».

Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, επισημαίνει ο πρύτανης, είναι ένα αντίσωμα (πρωτεΐνη) που έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει και να προσκολλάται σε μια συγκεκριμένη δομή (αντιγόνο) του ιού SARS-CoV-2.

«Πολλά διαφορετικά μονοκλωνικά αντισώματα διερευνώνται για την αντιμετώπιση της COVID-19. Κάθε μονοκλωνικό αντίσωμα προσκολλάται στην ακίδα πρωτεΐνη του SARS-CoV-2 σε διαφορετική θέση. Η σύνδεση δεν επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα», λέει ο καθηγητής και προσθέτει:

«Η θεραπεία με εξουδετερωτικά μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να παρέχει άμεση, παθητική ανοσία και μπορεί να περιορίσει την εξέλιξη της νόσου COVID-19 και τις επιπλοκές της».

Στην Ελλάδα, λέει ο κ. Δημόπουλος, η παρηγορητική χρήση μη εγκεκριμένων μονοκλωνικών αντισωμάτων για την αντιμετώπιση της COVID-19 και για τα οποία έχει εκδοθεί επιστημονική γνώμη της Επιτροπής Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Μ.Α.), είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομαδικού προγράμματος πρώιμης πρόσβασης, και όπως έχει γνωστοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου αναμένονται οι πρώτες 2000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων.