Έρευνα ΠΟΥ και ECDC: Πόσους ανθρώπους έχουν σώσει τα εμβόλια του κορωνοϊού στην Ελλάδα
Τον θάνατο 12.175 ανθρώπων άνω των 60 ετών έχουν αποτρέψει τα εμβόλια στην Ελλάδα, σύμφωνα με κοινή μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σε 33 χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.
Ειδικότερα, τα εμβόλια στην Ελλάδα έχουν σώσει 12.175 ζωές (11.429 μετά τις δύο δόσεις και 746 μετά την πρώτη δόση).
Από την άλλοι, οι θάνατοι λόγω Covid-19 που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα στις ηλικίες άνω των 60 ετών ανέρχονται στους 11.703, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Eurosurveillance, εκτιμά ότι το ποσοστό των αναμενόμενων θανάτων ανθρώπων άνω των 60 ετών λόγω κορωνοϊού, που αποτράπηκαν στην Ελλάδα χάρη στα εμβόλια, είναι 51%, δηλαδή τα εμβόλια περιόρισαν τουλάχιστον στους μισούς τους θανάτους που αλλιώς θα υπήρχαν.
Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Το ποσοστό αυτό τοποθετεί τη χώρα μας πάνω από τον μέσο όρο από άποψη σωτηρίας ζωών χάρη στα εμβόλια, στην 13η θέση μεταξύ των 33 χωρών της μελέτης (πρώτη είναι η Ισλανδία με 93% και τελευταία η Ουκρανία με μόνο 6%).
Η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει εμβολιάσει πλήρως (με δύο δόσεις) το 81% του πληθυσμού της άνω των 60 ετών (έναντι 100% της Ισλανδίας και 29% της Ουκρανίας) και με τουλάχιστον μία δόση το 83%.
Αναλυτικότερα, ανά ηλικιακή ομάδα στην Ελλάδα, η μελέτη αναφέρει:
- Στους 60-69 ετών (πλήρης εμβολιασμός του 82% του πληθυσμού) υπήρξαν 2.167 θάνατοι και αποτράπηκαν 1.998 χάρη στα εμβόλια.
- Στους 70-79 ετών (πλήρης εμβολιασμός του 86%) υπήρξαν 3.481 θάνατοι και αποτράπηκαν 4.250.
- Στους 80 ετών και άνω (πλήρης εμβολιασμός του 73%) υπήρξαν 6.055 θάνατοι και αποτράπηκαν 5.927.
Σώθηκαν 470.000 ζωές στην Ευρώπη
Συνολικά, σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδόν μισό εκατομμύριο ζωές - περισσότερες από 470.000 - έχουν σωθεί στην Ευρώπη μεταξύ των ανθρώπων άνω των 60 ετών χάρη στους εμβολιασμούς, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Η εκτίμηση αυτή, δεν περιλαμβάνει τις ζωές που σώθηκαν από τα εμβόλια στους κάτω των 60 ετών, ούτε εκείνες που σώθηκαν από την έμμεση προστασία που παρέχουν τα εμβόλια επειδή μειώνουν την μετάδοση του κορονοϊού.
«Μπορούμε πλέον να πούμε κατηγορηματικά ότι χωρίς τα εμβόλια Covid-19 ως εργαλείο περιορισμού της πανδημίας, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα είχαν πεθάνει», δήλωσε ο δρ Χανς Χένρι Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.
Πάνω από 1,5 εκατομμύριο οι θάνατοι στην Ευρώπη
Από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη, εκ των οποίων εννέα στους δέκα (90,2%) αφορούσαν άτομα άνω των 60 ετών. Η νέα μελέτη εκτιμά ότι χάρη στα εμβόλια από ένα σημείο και μετά (περίοδος Δεκέμβριος 2020-Νοέμβριος 2021) ο αριθμός των αναμενόμενων θανάτων λόγω Covid-19 μειώθηκε περίπου στο μισό.
Στις περισσότερες χώρες (30 από τις 33) οι περισσότερες ζωές που εκτιμάται ότι σώθηκαν (συνολικά 261.421), ήσαν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών. Η μελέτη εκτιμά ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ζωών σώθηκε στις χώρες της Ευρώπης όπου ο εμβολιασμός ξεκίνησε νωρίς και εξ αρχής η έμφαση δόθηκε στους ηλικιωμένους.
Όπως τόνισε ο Κλούγκε, «τα εμβόλια είναι ένα θαύμα της σύγχρονης επιστήμης και αυτό που δείχνει η νέα μελέτη, είναι ότι κάνουν αυτό που υποσχέθηκαν, να σώζουν ζωές, προσφέροντας πολύ υψηλή προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου. Σε μερικές χώρες, χωρίς τα εμβόλια, οι θάνατοι θα ήσαν διπλάσιοι από ό,τι τώρα. Συνεπώς είναι απολύτως σημαντικό όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να επιτύχουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των ομάδων υψηλού κινδύνου το συντομότερο δυνατό», τόνισε και πρόσθεσε ότι «τα εμβόλια πρέπει να συνοδεύονται όμως από μια γκάμα προληπτικών μέτρων για να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα μετάδοσης του ιού και να παραμένει ανοικτή η κοινωνία».
«Πρώτα από όλα εμβολιαστείτε», υπογράμμισε.
«Ο εμβολιασμός σώζει ζωές σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Γνωρίζουμε ότι ο ιός ευνοείται σε κλειστά, πολυσύχναστα και περιορισμένα μέρη και γι' αυτό πρέπει επίσης να υιοθετήσουμε μέτρα που είναι γνωστό ότι μειώνουν τη μετάδοση του, ιδίως τώρα που ο καιρός κρυώνει και μας αναγκάζει να κλειστούμε σε εσωτερικούς χώρους».