Πολυτεχνείο: Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα με ένταση και ξύλο - Επί ποδός 6.000 αστυνομικοί
Επεισόδια αμαύρωσαν την σημερινή ημέρα μνήμης του Πολυτεχνείου με εντάσεις να σημειώνοντας στον προαύλιο χώρο από νωρίς το πρωί.
Αρχικά, η ένταση ξεκίνησε όταν ομάδα συγκεντρωμένων δεν επέτρεψε την είσοδο της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής στον προαύλιο χώρο, ενώ πέταξαν και το στεφάνι που θα κατέθεταν.
Ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου σε δηλώσεις του ανέφερε πως «η Βουλή των Ελλήνων τιμά σήμερα τον αγώνα του ελληνικού λαού και ειδικότερα των σπουδαστών μας. Ο αγώνας κατά της Δικτατορίας ήταν υπερκομματικός. Δεν είχε πολιτικό χρώμα. Η ιδεολογία του ήταν μία, αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, αγώνας για την Ελλάδα».
«Κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός σχηματισμός, καμία πολιτική παράταξη δεν αποφάσισε και οργάνωσε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η ατομική ευθύνη που χαρακτηρίζει τις δημοκρατίες στα κράτη δικαίου είναι αυτή που διήγειρε τη συλλογικότητα και ένωσε τις φωνές όλων» είπε ο κ. Αθανασίου.
«Συνεπώς όποιοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τους αγώνες του ελληνικού λαού, το Πολυτεχνείο και το ελεύθερο φρόνημα προσβάλλουν την ιστορία. Τα παιδιά αυτά, όταν εμείς κάναμε τον αγώνα εδώ […], ήταν αγέννητα ή ήταν στις κούνιες τους και τα θήλαζαν. Η μέρα σήμερα είναι ιερή και πρέπει να τους συγχωρήσουμε και να τους κατανοήσουμε. Ζήτω το Πολυτεχνείο» κατέληξε.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης, είπε:
«Σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε την αστείρευτη δύναμη του ελληνικού λαού και τη θέλησή του για ελευθερία, για αυτοδιάθεση, για τη Δημοκρατία».
Όπως σημείωσε: «Αυτή η δύναμη είναι ζωντανή πάντα και θα συνεχίσει να είναι ο φύλακας της αυτοδιάθεσης της χώρας μας. Τα παιδιά πάντα δείχνουν τον δρόμο, τον έδειξαν τότε και πάντα πρέπει να τα ακούμε. Όμως, πάντοτε πρέπει μόνοι μας συνολικά να αποφασίζουμε με τις δημοκρατικές διαδικασίες που έχει θέσει ο ελληνικός λαός. Αυτόν τιμούμε, αυτόν υπηρετούμε».
Νέος γύρος έντασης - Φοιτητές έπαιξαν ξύλο
Τα επεισόδια δεν σταμάτησαν καθώς λίγη ώρα αργότερα, ομάδες φοιτητών, αντήλλαξαν γροθιές και μπουνιές.
Από τις εικόνες που μεταδίδονται, η μια ομάδα προσπαθούσε να απωθήσει την άλλη προς την πύλη και να την απομακρύνει από το χώρο του Πολυτεχνείου.
Τα επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν την άφιξη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τα επεισόδια, προκλήθηκαν και ζημιές και έσπασαν πάγκοι που ήταν τοποθετημένοι έξω από την είσοδο.
Κατάθεση στεφανιού από τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήγε στο Πολυτεχνείο, όπως αναμενόταν και το κόμμα εκπροσώπησαν οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Όλγα Γεροβασίλη και Νίκος Φίλης.
Χωρίς δηλώσεις κατέθεσε στεφάνι η Σακελλαροπούλου
Νωρίτερα, στεφάνι κατέθεσε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την παρουσία της να είναι σύντομη, ενώ δεν έκανε δηλώσεις.
Επί ποδός 6.000 αστυνομικοί
Σημειώνεται πως ένα πλέγμα μέτρων εφαρμόζουν oι Aρχές για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει περίπου 6.000 αστυνομικούς από όλες τις υπηρεσίες της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης.
Ήδη έχουν παραδοθεί και φυλάσσονται από την Ελληνική αστυνομία κτήρια των πανεπιστημίων. Άλλωστε και σε σύσκεψη που είχε προηγηθεί των επιτελών της ελληνικής αστυνομίας είχε δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι έπρεπε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο καταλήψης ακόμα και αιθουσών κτηρίων Πανεπιστημίων.
Βασικό κομμάτι του σχεδιασμού είναι να μην υπάρξουν ορμητήρια ενώ ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι για την αστυνομία να μην πάρουν έκταση επεισόδια και υπάρξουν επιθέσεις και καταστροφές σε περιουσίες πολιτών. Επίσης έχει δοθεί εντολή να φυλαχθούν κυβερνητικά κτήρια με συχνές περιπολίες περιμετρικά αστυνομικών τμημάτων και αστυνομικών στόχων.
Πανεπιστημιακή αστυνομία, διαδικασία λήψης DNA αλλά και η αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα αποτελούν τρία σημεία τα οποία οι αναλυτές της Κατεχάκη υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμές για καταδρομικές επιθέσεις σαν αυτή χθες στο τμήμα τροχαίας Πειραιά.
Από τις προηγούμενες χρονιές αποδείχτηκε ότι ήταν σωτήριο να έχουν πληροφορίες οι αστυνομικοί για τα σημεία που ενδεχομένως ομάδες κουκουλοφόρων να κατασκευάζουν ή να κρύβουν μολότοφ πέτρες και κοντάρια. Αυτό που ζητήθηκε από την ηγεσία της ΕΛΑΣ είναι να γίνονται έλεγχοι και να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε πληροφοριακό επίπεδο ώστε αν υπάρχουν τέτοια σημεία να βρεθούν.
Στο αυστηρά επιχειρησιακό κομμάτι του σχεδιασμού πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν τα drone αλλά και τα ελικόπτερα τα οποία θα πετούν συνεχώς και θα δίνουν απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων στην γενική αστυνομική διεύθυνση Αττικής. Ήδη έχει αποφασιστεί να ελέγχονται οι ταράτσες κτηρίων ενώ εποχούμενες περιπολίες θα βρίσκονται συνεχώς σε σημεία που θα γίνονται έλεγχοι. Όλα τα υδροφόρα οχήματα της αστυνομίας θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και θα επεμβαίνουν άμεσα όπου χρειάζεται.
Επιτελείς της Κατεχάκη έλεγαν στο CNN Greece:
«…Στόχος είναι να υπάρξει μια ήρεμη πορεία μνήμης και οι εκδηλώσεις να ολοκληρωθούν χωρίς το παραμικρό επεισόδιο. Να μπορεί ο καθένας σε συνθήκες ηρεμίας και ειρήνης να αφήσει ένα λουλούδι ή να συμμετέχει στην πορεία όμως πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν θα επιτραπεί οποιαδήποτε εστία έντασης και επεισοδίων και κυρίως θα περιφρουρηθούν τα καταστήματα και οι περιουσίες των πολιτών.»