ΕΛΛΑΔΑ

Αποκαρδιωτικά στοιχεία για την αύξηση της παραβατικότητας ανηλίκων

Φωτογραφία αρχείου © Intime p.a.

Από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει κάποιο παιδί υπογράμμισε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας ειδικών φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, σύμφωνα με τον οποίο η παραβατικότητα των ανηλίκων έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις

«Τα στατιστικά που δημοσιεύτηκαν από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για την περίοδο Ιανουαρίου έως Αύγουστο είναι αποκαρδιωτικά. Βλέπουμε 218 ανηλίκους μέσα σε αυτό το 8μηνο να έχουν ξυλοκοπηθεί και 211 να έχουν ληστευτεί, ενώ κάθε χρόνο τα δικαστήρια απασχολούν 1.700 υποθέσεις με κατηγορουμένους ανήλικους για αδικήματα όπως κλοπές, σωματικές βλάβες και διακίνηση ναρκωτικών. Από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει κανένα παιδί» τόνισε ο κ. Μαυροειδάκος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο γενικός γραμματέας ειδικών φρουρών.

Τα στατιστικά αυτά, μάλιστα, δεν αντιστοιχούν ακριβώς στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον κ. Μαυροειδάκο. «Όταν από ένα παιδί, Σάββατο βράδυ, με την απειλή μαχαιριού του κλέβουν το χαρτζιλίκι του, συλλαμβάνονται οι δράστες και πηγαίνουν στο τμήμα. Εκεί έρχονται οι γονείς που είτε επειδή δεν θέλουν να εκθέσουν το δικό τους παιδί είτε επειδή τα βρίσκουν με τους γονείς του άλλου παιδιού, γιατί πάει και ο γονιός για αυτόφωρο για παραμέληση ανηλίκου, τα περιστατικά δεν καταγράφονται».

«Με τα κατασταλτικά μέτρα δεν θα βρούμε άκρη, απλώς μπορεί να τους κάνουμε χειρότερους αν οδηγηθούν στην φυλακή. Χρειάζεται άλλου είδους προσέγγιση, πολυδιάστατη, γιατί το φαινόμενο της παραβατικότητας ανηλίκων δεν θα λυθεί ποτέ με αυστηρότερα κατασταλτικά μέτρα. Όταν αυτά τα παιδιά αφεθούν ελεύθερα δεν υπάρχει καμία πρόνοια, κάποιος κοινωνικός λειτουργός να πάει στο παιδί μετά να του μιλήσει, να μιλήσει στους γονείς του. Τα λέμε κακοποιούς και κανένα από αυτά τα παιδιά δεν γεννήθηκαν κακοποιοί», υπογράμμισε ο κ. Μαυροειδάκος.

«Παραμελημένα παιδιά»

Σκιαγραφώντας το προφίλ τους, είπε πως πρόκειται συνήθως για παραμελημένα παιδιά, αρκετά αλλοδαπά, ηλικίας 13-18 ετών, που ενώνονται σε ομάδες των 10-20 ατόμων οι οποίοι επιτίθενται και με τοπικιστικά κριτήρια, οι λεγόμενες μάχες των γειτονιών, «αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο να ξυλοκοπούνται παιδιά και μέσα στα σχολεία, να βιντεοσκοπούνται και από κει η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος αλιεύει πολλές φορές υλικό και γίνεται γρήγορα η εξιχνίαση, όπως στο περιστατικό στο ΕΠΑΛ στον Κολωνό, που είδαμε στο ανατριχιαστικό βίντεο ένα παιδί να μαχαιρώνει με μανία ένα παιδί που ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής», είπε καταλήγοντας ο γενικός γραμματέας των ειδικών φρουρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης