ΕΛΛΑΔΑ

Yπόθεση Βαλυράκη: Συνεχίζεται η έρευνα για ανθρωποκτονία

Yπόθεση Βαλυράκη: Συνεχίζεται η έρευνα για ανθρωποκτονία
Ο Σήφης Βαλυράκης με την συζυγό της Μίνα μετά την ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Δικαίωση για την οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη αποτελεί η απόφαση να γίνει δεκτή η προσφυγή στην Εισαγγελία Χαλκίδας και να μην αρχειοθετηθεί η δικογραφία για τις συνθήκες θανάτου του.

Τον Ιανουάριο του 2021 ο Σήφης Βαλυράκης βρήκε τραγικό θάνατο στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας στην Εύβοια. Από την πρώτη στιγμή η οικογένεια του άλλοτε υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ είχε κάνει λόγο για ανθρωποκτονία, ζητώντας να διεξαχθούν όλες οι απαραίτητες έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Τον Οκτώβριο, μάλιστα, η οικογένεια Βαλυράκη είχε προχωρήσει εκ νέου σε αίτημα συνέχισης των ερευνών, κάτι που αρχικά είχε απορριφθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Εν τέλει, όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η Εισαγγελία Εφετών της Χαλκίδας έκανε δεκτό το αίτημα που κατέθεσαν οι συνήγοροι της οικογένειας και έτσι η δικογραφία δεν θα μπει στο αρχείο.

Αντίθετα, θα επιστρέψει στην Εισαγγελία για άσκηση δίωξης για ανθρωποκτονία και στη συνέχεια στον Ανακριτή για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του Σήφη Βαλυράκη και αν υπάρχει εμπλοκή άλλου προσώπου σε αυτόν.

Ο Σήφης Βαλυράκης βρέθηκε νεκρός από το Λιμενικό την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021 στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας.

Το σώμα του 78χρονου βρέθηκε στα βράχια ενός μικρού νησιού στην περιοχή που ονομάζεται «Πεζονήσι» ή «Νησί των Ονείρων». Φορούσε καταδυτική στολή και βρέθηκε ένα μίλι μακριά από το σκάφος του.

Δέχτηκε 15 χτυπήματα, υποστηρίζει η οικογένειά του

Οι συνήγοροι της οικογένειας του πρώην υπουργού, Μανώλης Φωτάκης και Κώστας Παπαδάκης, επέμειναν ότι η υπόθεση δεν έχει τεθεί «ούτε και πρέπει να τεθεί» στο αρχείο, ανακεφαλαιώνοντας τις σοβαρές ενδείξεις που δείχνουν ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία.

Ειδικότερα, οι δικηγόροι αναφέρονται στα «δέκα πέντε χτυπήματα που έφερε ο θανών, τα περισσότερα στο κεφάλι, πρόσωπο, αυχένα κλπ, και τα οποία έχουν προκληθεί από διαφορετικά μεταξύ τους όργανα». Επικαλούνται επίσης και βιντεοληπτικό υλικό που δείχνουν την προσέγγιση ενός άλλου σκάφους αλλά και μαρτυρίες που υποστηρίζουν διαπληκτισμό του θανόντα με ψαρά.

Σε ανακοίνωση του οι συνήγοροι της οικογένειας Βαλυράκη ανέφεραν μεταξύ άλλων:

«1. Από τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης, όπως έχουν αξιολογηθεί και από την τεχνική σύμβουλο – ιατροδικαστή της οικογένειας, προκύπτει ότι τα δέκα πέντε (15) χτυπήματα που έφερε ο θανών, τα περισσότερα στο κεφάλι, πρόσωπο, αυχένα κλπ, έχουν προκληθεί από διαφορετικά μεταξύ τους όργανα.

2. Η συμβατότητα ορισμένων από τα χτυπήματα αυτά με προπέλα σκάφους δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά έχουν προκληθεί από αυτήν, ενώ οι περιστάσεις και τα ευρήματα της δικογραφίας σχεδόν αποκλείουν οποιαδήποτε προσέγγιση του σώματος του θανόντος με την προπέλα του δικού του σκάφους, ενώ επίσης από τα ίδια ευρήματα και στοιχεία αποκλείεται η περίπτωση της εκούσιας πτώσης του στην θάλασσα και η ανατροπή του σκάφους από θαλασσοταραχή ή άλλη αιτία.

3. Από το βιντεοληπτικό υλικό που βρίσκεται στη δικογραφία προκύπτει (ύστερα από επεξεργασία του τεχνικού συμβούλου μας και αφού οι αρμόδιες αρχές απέτυχαν να την πραγματοποιήσουν) προσέγγιση άλλου σκάφους δίπλα στο φουσκωτό σκάφος του Σήφη Βαλυράκη και η πραγματοποίηση κυκλικών κινήσεων γύρω από αυτό.

4. Από τις καταθέσεις δύο αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι αντιλήφθηκαν τα διαδραματιζόμενα από διαφορετικό σημείο και σε συνεχόμενο χρόνο στο Νησί των Ονείρων, προκύπτει ότι: α) Το σκάφος το οποίο προσέγγισε το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη ήταν ένα αλιευτικό σκάφος, οι επιβαίνοντες στο οποίο προκάλεσαν λογομαχία μαζί του, β) Ενώ ο δεύτερος εκ των μαρτύρων περιγράφει με σαφήνεια την εκ μέρους του ενός εκ των επιβαινόντων στο αλιευτικό σκάφος επανειλημμένη σκόπιμη πλήξη του Σήφη Βαλυράκη στο κεφάλι με κοντάρι, μέχρι που αυτός έπεσε πλέον στην θάλασσα. Τα πρόσωπα τα οποία κατονομάζει ο μάρτυρας έχουν ταυτοποιηθεί και εκλήθησαν σε ανωμοτί κατάθεση και έγγραφες εξηγήσεις.

5. Η παρά τα παραπάνω στοιχεία, έκδοση της απορριπτικής διάταξης από τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, μετά τις έγγραφες εξηγήσεις των υπόπτων και με φανερά ελλιπείς τις κατά νόμο επιβαλλόμενες έρευνες των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης από τις αρμόδιες προανακριτικές αρχές, όπως ο γεωγραφικός εντοπισμός του ύποπτου σκάφους, η κίνηση των αλιευτικών σκαφών στην επίδικη περιοχή την συγκεκριμένη ώρα, ο γεωγραφικός εντοπισμός των ίδιων των υπόπτων και η πληρέστερη επεξεργασία του φωτογραφικού και βιντεοληπτικού υλικού, δημιουργεί εύλογες απορίες για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης».