Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Μετά την τρίτη δόση, ετήσιος εμβολιασμός
Ανανεώθηκε:
Το πιθανό σχήμα στο οποίο θα οδηγηθούμε, είναι τρεις δόσεις και μια αναμνηστική ετήσια δόση τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.
«Μοιάζει ότι ο ιός θα παραμείνει μαζί μας, όπως ο ιός της γρίπης, θα είναι δηλαδή άλλος ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου στην αρχή της ενημέρωσης, προσθέτοντας πως η εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα μείωσε το αρχικό κλίμα του ενθουσιασμού καιι την αρχική άποψη ότι τα εμβόλια θα οδηγούσαν σε σημαντική μείωση και εξαφάνιση του ιού.
Παράλληλα υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην προστασία από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο και την παραλλαγή Δέλτα. Τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν των παρενεργειών.
Στη συνέχεια σημείωσε πως η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέβαλαν στην έκρηξη των κρουσμάτων και στην επαναμόλυνση ατόμων. Σε αυτό συμβάλλει η μείωση της χημικής ανοσίας μετά την πάροδο των έξι μηνών, όπως είπε.
Η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι πάνω από 8.500 θάνατοι έχουν αποτραπεί με τον εμβολιασμό. Αναφερόμενη στην τρίτη δόση, είπε πως στις κλινικές μελέτες η ανοσολογικότητα από τη χορήγηση της τρίτης δόσης είναι σημαντικά υψηλότερη από τη δεύτερη δόση και αναμένεται σύμφωνα με ανοσολόγους η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων του εμβολίου.
Όπως είπε, το πιθανό σχήμα στο οποίο θα οδηγηθούμε, είναι τρεις δόσεις και μια αναμνηστική ετήσια δόση.
Τόνισε, ωστόσο, ότι ο βασικός πυλώνας στο εμβολιαστικό σχήμα παραμένει η πρώτη δόση και πως η επιτροπή εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.
Απευθυνόμενη σε όσους αναστέλλουν την τρίτη δόση, φοβούμενοι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, υπενθύμισε πως αυτές είναι οι «συχνότερες, δηλαδή αυτές που ξέρουμε από τα εμβόλια που γινόντουσαν ανέκαθεν, όπως είναι πόνος στο χέρι».
Τέλος, αναφορικά με τις έγκυες γυναίκες που νόσησαν περί τον τοκετό και θήλασαν τα παιδιά τους, επεσήμανε πως σύμφωνα με μελέτη, ανιχνεύθηκαν εργαστηριακά αντισώματα στον ορό του αίματος και της μητέρας και του βρέφους, αλλά και στο μητρικό γάλα και το σάλιο του βρέφους. Ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος, τόνισε.
Ερωτηθείσα για την ταυτόχρονη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου, η Μαρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι «μπορεί να γίνει ταυτόχρονα το εμβόλιο της γρίπης πριν ή μετά το εμβόλιο (του κορωνοϊού), όχι με σταθερά διαστήματα τα οποία δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να μπλέκουν και να καθυστερούν τους εμβολιασμούς στους συμπολίτες μας».
Παρακολουθείστε την ενημέρωση:
Πλήρως εμβολιασμένο το 61,8% του πληθυσμού
Τα στοιχεία για τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας παρουσίασε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Οπως είπε, στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί «περισσότεροι από 6.800.000, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 64,8% στον γενικό πληθυσμό και 74,3% επί του ενήλικου». Αντίστοιχα, ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι «69,6% επί του γενικού πληθυσμού και 81,1% επί του ενήλικου».
Ακόμη, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε πως στην Ελλάδα «πάνω από 6.500.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί στο 61,8% του γενικού πληθυσμού και 71,2% επί του ενήλικου». Αντίστοιχα, στην ΕΕ τα ποσοστά είναι κατά μέσο όρο 66,2% επί του γενικού πληθυσμού και 76% επί του ενήλικου.
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο των επτά ημερών και στη 18η θέση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς, όπως και στους εμβολιασμούς με μια δόση.
«Σε σχέση με τα ραντεβού τις τελευταίες επτά ημέρες, έχουμε μια καλή συμμετοχή, με τη σημαντική αύξηση των πάνω από 200.000 ραντεβού πρώτης δόσης», όπως ανέφερε. Ενώ για αναμνηστική δόση, «είναι δικαιούχοι 2.100.000 και έχουν ήδη εμβολιαστεί 660.000. Επίσης, έχουν κλείσει ραντεβού πάνω από 400.000».
Η πλατφόρμα για τα ραντεβού
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε ότι έως την προσεχή Παρασκευή θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για το ραντεβού για την τρίτη δόση. Όπως είπε, η πλατφόρμα θα ανοίγει στους 5,5 μήνες μετά την παρέλευση του εξαμήνου.
Όσοι έκαναν το εμβόλιο της Astrazeneca, στην αναμνηστική του δόση θα κάνουν είτε με το σκεύασμα της Pfizer είτε με της Moderna.
Για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της J&J, καλούνται να κάνουν την αναμνηστική τους δόση 2 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους.
«Πανδημία των ανεμβολίαστων»
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον όρο «πανδημία των ανεμβολίαστων», η κ. Θεοδωρίδου είπε πως δεν καθιερώθηκε θεσμικά, σημειώνοντας ότι αφορά κυρίως όσους θιγούν από την πανδημία.
«Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, στο 100%, πάλι θα είχαμε κρούσματα και διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, αλλά δεν θα είχαμε πανδημία, καθώς θα ήταν πολύ μικρότερος ο αριθμός», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.