ΕΛΛΑΔΑ

Πλεύρης για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών: Θέλουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια εθελοντικής παρουσίας

INTIME/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την πρόθεσή του να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες εθελοντικής παρουσίας ιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων στο σύστημα, ώστε να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στο θέμα της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών, ανέφερε τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στο OPEN TV, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ήδη, από χθες το βράδυ, και σήμερα το πρωί, μας δίνονται ονόματα ιδιωτών ιατρών που θα ενταχθούν εθελοντικά στο ΕΣΥ, επεσήμανε ο υπουργός, προσθέτοντας, «Πιθανολογώ ότι μέσα στην εβδομάδα, εάν δεν καλυφθούν τα κενά τα οποία υπάρχουν, θα γίνει και η διαδικασία της επίταξης των υπηρεσιών. Ήδη όμως, οι Σύλλογοι έχουν κινητοποιηθεί και υπάρχει ένα ευχάριστο μήνυμα: ότι σιγά – σιγά μας δίνονται καθημερινά άτομα που θέλουν να έρθουν εθελοντικά».

Λίγο αργότερα ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, δήλωσε στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι από αύριο Τρίτη 16 Νοεμβρίου ξεκινούν οι επιστρατεύσεις γιατρών, σε περίπτωση που δεν έχουν καλυφθεί τα κενά στα νοσοκομεία λόγω της έξαρσης του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Να σημειώσουμε πάντως, ότι οι ιδιώτες γιατροί, απεχθάνονται τον όρο επιστράτευση και μιλούν για εθελοντική προσφορά. Κάτι που κυριάρχησε και στην μαραθώνια συνέλευση όλων των Ιατρικών Συλλόγων το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων, με επικεφαλής το θεσμικό όργανο τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, εκτιμούν ότι θα βρεθεί ένας κρίσιμος και αναγκαίος αριθμός γιατρών που θα ενισχύσουν το ΕΣΥ τη δύσκολη αυτή ώρα της έξαρσης των κρουσμάτων.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Πλεύρης, αναφερόμενος στις ιδιωτικές κλινικές, υπογράμμισε, ότι «έχει επέλθει μία πλήρης συμφωνία και ήδη έχουμε πάνω από 700 κλίνες κυρίως Covid, αλλά και non-Covid περιστατικών στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε και έναν πλήρη σχεδιασμό στην Αθήνα, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε κλίνες, όταν τις χρειαστούμε.

Παράλληλα, όλες οι κενές κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται στη διαχείριση του ΕΚΑΒ και κάθε φορά που υπάρχει αναμονή σε δημόσιο νοσοκομείο, το περιστατικό μεταφέρεται σε κενή κλίνη του ιδιωτικού τομέα. Αυτό αφορά non-Covid περιστατικά, γιατί, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, δεν μπορεί στην ίδια ΜΕΘ να συνυπάρχουν περιστατικά Covid και non-Covid».

Και συνέχισε: «Άρα στο κομμάτι των Κλινικών έχει επέλθει πλήρης συμφωνία και στο κομμάτι των ιδιωτών γιατρών υπάρχει μία κινητικότητα. Εμείς είμαστε έτοιμοι, μέσα στην εβδομάδα, αν χρειαστεί, να καλύψουμε κενά, ξεκινώντας από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα- εκεί δηλαδή όπου υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα- και εν συνεχεία αυτό μπορεί να επεκταθεί όπου χρειαστεί. Η επιθυμία μας είναι να γίνει συνεργατικά και όχι με όρους υποχρέωσης. Όμως, είναι πάρα πολύ πιθανό ότι δεν θα αποφύγουμε και την υποχρέωση.

Αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, είτε με την εθελοντική συμμετοχή, είτε με επίταξη θα καλυφθούν τα κενά, αρχικά στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Β. Ελλάδας. Είμαστε πανέτοιμοι, αλλά ούτως ή άλλως από την ενεργοποίηση της επίταξης χρειάζονται τουλάχιστον 48 ώρες για τη συνολική υλοποίηση, μέχρι δηλαδή να σταλούν τα χαρτιά».

Δύσκολο να βρεθούν αναισθησιολόγοι

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο υπουργός, δήλωσε ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρούμε κάποιες ιατρικές ειδικότητες, ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα. Όπως για παράδειγμα οι αναισθησιολόγοι. Δηλαδή, εάν πάρεις έναν αναισθησιολόγο, θα χάσεις και μια κλίνη ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Διότι αναισθησιολόγοι δεν βρίσκονται στο ελεύθερο επάγγελμα, σε ένα ιατρείο. Βρίσκονται σε κάποιο Νοσοκομείο είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό και δουλεύουν.

Άρα είναι πολύ δύσκολη εξίσωση υπό ποια έννοια; Ότι δεν θέλουμε να στερήσουμε γιατρούς στους ιδιώτες που χρησιμοποιούμε τις κλίνες τους για τις ανάγκες του δημοσίου».

Έκκληση από τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης να στηρίξουν το ΕΣΥ

Εξάλλου, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, τονίζει ότι καθημερινά όλο και περισσότεροι γιατροί του ιδιωτικού τομέα συμπαρατίθενται σε αυτή την προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Απευθύνει έκκληση δε προς τους συναδέλφους του ιδιωτικού τομέα, ειδικοτήτων Αναισθησιολογίας, Παθολογίας Πνευμονολογίας, Γενικής Ιατρικής και Καρδιολογίας να συνδράμουν στις προσπάθειες των συναδέλφων του ΕΣΥ, καλύπτοντας τους συγχρόνως με συμβόλαιο αστικής ευθύνης όπως έγινε και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Η επιδημιολογική επιβάρυνση εξαιτίας των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού στην πόλη μας, βαίνει αυξανόμενη καθημερινά, τονίζει ο ΙΣΘ, προσθέτοντας, ότι «Ανάλογη είναι και η επιβάρυνση των νοσοκομείων του ΕΣΥ εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού προσερχόμενων ασθενών σε αυτά και η οποία αφορά κυρίως ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Και συνεχίζει στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης:

«Πρέπει να επισημάνουμε όμως, ότι και οι συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα επιτελούν σημαντικό έργο καθώς βρίσκονται επί 24ωρης βάσης στο πλευρό των ασθενών οι οποίοι παραμένουν στα σπίτια τους, ώστε να προσέρχονται στα νοσοκομεία μόνο εκείνοι που χρειάζονται νοσηλεία.

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ χειρουργός – οφθαλμίατρος κ. Νικόλαος Νίτσας, τάσσεται κατά της επιστράτευσης, δηλώνοντας ότι «πιστεύουμε στην συστράτευση όλων των γιατρών για την οποία καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας σε νοσοκομειακό και εξωνοσοκομειακό περιβάλλον. Οι προσπάθειες όλων μας συνεχίζονται και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά, ώστε η πόλη μας να ξεπεράσει με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες και το 4ο κύμα της πανδημίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης