ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Σφίγγει ο κλοιός: Επιτάξεις και αυστηρότεροι περιορισμοί στον ορίζοντα

Κορωνοϊός - Σφίγγει ο κλοιός: Επιτάξεις και αυστηρότεροι περιορισμοί στον ορίζοντα
AP Photo/Achilleas Chiras

Όλο και πιο ορατή γίνεται η ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία της πρώτης γραμμής στη χώρα, καθώς το τέταρτο κύμα κορωνοϊού επελαύνει πλέον με σφοδρότητα

Με τους διασωληνωμένους ασθενείς να ανέρχονται πλέον στους 508 και τον μέσο όρο νέων κρουσμάτων να ξεπερνά τις 6.700 μολύνσεις την τελευταία εβδομάδα, το κυβερνητικό επιτελείο προχωρά στον εκ νέου περιορισμό του αριθμού των πελατών εντός των σούπερ μάρκετ από αύριο, Σάββατο 13 Οκτωβρίου, καθώς επιστρέφει ο κανόνας ένα άτομο ανά 9 τ.μ. ο οποίος είχε καταργηθεί στις 25 Οκτωβρίου και είχε αντικατασταθεί από τον κανόνα ένα άτομο ανά 2 τ.μ.

Για κλιμάκωση, αν χρειαστεί, των μέτρων που αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, την ίδια ώρα, εξετάζεται το ενδεχόμενο λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, εξήγησε πως «είναι πιθανό να έχει μια ημερομηνία λήξεως, που μπορεί να μην είναι στους 6 μήνες αλλά στους 7. Ωστόσο, δεν έχει δώσει η επιτροπή ακόμα εισήγηση.

«Για την ώρα δεν ισχύει λήξη του πιστοποιητικού, είναι όμως πιθανό να ισχύσει» υπογράμμισε.

Ασφυκτικές οι πιέσεις στο σύστημα υγείας

Δραματικές είναι οι εφημερίες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου 20 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πόλης.

«Δυστυχώς πεθαίνουν διασωληνωμένοι έξω από την Εντατική χωρίς να υπάρχει στελεχιακό εξειδικευμένο προσωπικό να τους παρακολουθήσει» δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα.

Με ανακοινώσεις τους, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, η ΟΕΝΓΕ, αλλά και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Αττικόν» επισημαίνουν ότι επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη με πέρυσι και πως τα προβλήματα αντί να λύνονται διογκώνονται.

Την απελπιστική κατάσταση στα νοσοκομεία περιέγραψε ο πρόεδρος των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία Μιχάλης Γιαννάκος.

«Δεν υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ ούτε για δείγμα στη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Στην Αττική μόνο 14 κλίνες υπάρχουν κενές, ενώ δεκάδες είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ επί ημέρες όχι μόνο κορωνοϊού , αλλά και γενικά περιστατικά. Έχουμε συνεχείς θανάτους διασωληνωμένων εκτός μεθ, ενώ συνεχής είναι και η επιλογή ασθενών για εισαγωγή στις ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια. Έχουμε νέους σε ηλικία πια ασθενείς να περιμένουν διασωληνωμένοι επί ημέρες εκτός ΜΕΘ».

Χαρακτηριστικός είναι ο θάνατος εκτός ΜΕΘ ενός 34χρονου στο νοσοκομείο Γεννηματάς.

«Ήταν ένας νέος άνθρωπος 34 χρονών που διασωληνώθηκε τη Δευτέρα και πέθανε τα ξημερώματα της Πέμπτης. Ήταν διασωληνωμένος εκτός μονάδας στο τμήμα covid και θέλαμε να πάμε στη ΜΕΘ covid», δήλωσε η Ματίνα Παγώνη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Την Πέμπτη ένας 22χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στην απλή κλινική Covid του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου». Ο άτυχος 22χρονος είχε νοσήσει με κορωνοϊό και δεν είχε εμβολιαστεί. Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο νεαρός νοσηλευόταν σε απλή κλίνη Covid, με παροχή οξυγόνου, ενώ είχε υποκείμενα νοσήματα, καθώς έπασχε από άσθμα και παχυσαρκία.

Στο «Λαϊκό» ένας ασθενής με κορονοϊό που ήταν διασωληνωμένος σε κρεβάτι εκτός ΜΕΘ πέθανε κατά τη διάρκεια της εφημερίας της Τετάρτης, χωρίς να προλάβει να μπει στην εντατική.

Κίνδυνος κατάρρευσης στο «Αττικόν»

Δραματική είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο «Αττικόν» με τους εργαζόμενους στην ανακοίνωσή τους να κάνουν λόγο για για νοσηλεία ασθενών σε ράντζα, μη επαρκή χρηματοδότηση και ελλείψεις προσωπικού. Εξαγγέλλουν επίσης κινητοποίηση από την έναρξη της γενικής εφημερίας την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, στις 8 το πρωί, ώστε να σταματήσει η νοσηλεία ασθενών σε ράντζα στου διαδρόμους του νοσοκομείου.

Θυμίζουν τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Ιανουάριο του 2019, ότι περιέγραφε την κατάσταση στο νοσοκομείο, λέγοντας ότι «δεν είναι αντάξια ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην Ελλάδα του 2019. Ράντζα στους διαδρόμους, λίγοι νοσηλευτές, εξοπλισμός ο οποίος δεν δουλεύει. Ένα νοσοκομείο κόσμημα σε μια δύσκολη περιοχή της Αττικής, το οποίο δυστυχώς ακολουθεί μια πτωτική πορεία».

«Χείρα βοηθείας» στο ΕΣΥ από τον ιδιωτικό τομέα

Όπως έχει ανακοινωθεί δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου και υπουργού Υγείας, οι επιτάξεις θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα, εφόσον δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί από το ΕΣΥ μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το μέτρο θα αφορά ειδικές κατηγορίες, δηλαδή περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα όπου η κατάσταση είναι πολύ επιβαρυμένη και θα επεκταθεί, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Το υπουργείο Υγείαςανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι επεκτείνει τη συνεργασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Με απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα και κατόπιν εισήγησης των διοικητών των αρμόδιων Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και της Ομάδας Παρακολούθησης και Συντονισμού της Διαχείρισης ασθενών με Covid στα Νοσοκομεία, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, μέχρι σήμερα έχει υπογράψει Αποφάσεις Διάθεσης, όπως προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία, με 11 ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στον Βόλο, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα και στην Κοζάνη.

Επιπλέον, πέραν των 296 κλινών που έχουν ήδη διατεθεί, υπεγράφησαν Αποφάσεις Διάθεσης για:

  • 155 κλίνες για Covid-19 περιστατικά
  • 191 απλές κλίνες για non Covid-19
  • 12 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)
  • 10 κλίνες σε Μονάδες Αυξημένη Φροντίδας (ΜΑΦ)

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί μαζί με το προσωπικό τους για τη νοσηλεία Covid ασθενών 405 κλίνες για Covid περιστατικά, ενώ έχουν διατεθεί για non Covid περιστατικά 231 απλές κλίνες, κυρίως παθολογικών και χειρουργικών περιστατικών, 18 ΜΕΘ και 10 ΜΑΦ.

Συνολικά οι κλίνες που έχουν διατεθεί στο ΕΣΥ από τις ιδιωτικές δομές ανέρχονται σε 664 κλίνες.

Με τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας θα συναντηθεί το Σάββατο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας για την ενίσχυση του ΕΣΥ, το πρωί του Σαββάτου.

Το θέμα της συζήτησης θα είναι η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με το Δημόσιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ, που πιέζεται αφόρητα τις τελευταίες μέρες. Θυ συζητηθεί κατά πόσο έχουν προχωρήσει οι προσπάθειες πειθούς ιδιωτών γιατρών να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για την εκτόνωση της πίεσης στο σύστημα υγείας.

Οι δύο πλευρές είχαν συναντηθεί την Πέμπτη και οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων είχαν δεσμευτεί να ευαισθητοποιήσουν τα μέλη τους, ώστε να δηλώσουν οικειοθελώς τη στήριξή τους.