Παρέμβαση για τις προμήθειες γάλακτος από το εξωτερικό
Μπλόκο στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος θα επιχειρήσει να βάλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έπειτα από τις καταγγελίες για τις ανεξέλεγκτες ποσότητες του συγκεκριμένου προϊόντος που εισρέουν στη χώρα μας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν τους τρόπους διασύνδεσης των υπαρχόντων ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της ελληνοποίησης εισαγόμενων προϊόντων γάλακτος.
Στόχος είναι να ελεγχθούν οι εισαγωγές φθηνού γάλακτος στη χώρα μας, που βαφτίζεται ελληνικό, καθώς το σύστημα που ελέγχει τις εισαγωγές γάλακτος στις βιομηχανίες δεν είναι συνδεδεμένο με τα τελωνεία της χώρας.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο σκοπεύει να εντατικοποιήσει τους ελέγχους, ενώ θα επαναφέρει στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή το αίτημα για αναγραφή της χώρας προέλευσης στις συσκευασίες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, στη χώρα εισρέουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος κυρίως από τα Βαλκάνια και τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μόνο από τη Ρουμανία εισήχθησαν το 2015 περισσότεροι από 30.000 τόνοι γάλακτος. Μόνο τον περασμένο Ιανουάριο φαίνεται ότι εισήχθησαν 4.000 τόνοι φρέσκου γάλακτος από το εξωτερικό, όμως κανείς δεν γνωρίζει πού διοχετεύθηκαν, αφού δεν υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ προϊόντα με ξένες ετικέτες, ενώ παρά την μεγάλη εισαγωγή γάλακτος και την πτώση τιμών παραγωγού, οι τιμές για τους καταναλωτές παραμένουν κολλημένες στα ίδια επίπεδα.
Πάντως τα στοιχεία για τις εισαγωγές από την Ελληνική στατιστική Υπηρεσία και τον αρμόδιο οργανισμό ΕΛΟΓΑΚ, δεν συμπίπτουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος για τον Ιανουάριο του 2016, οι εισαγωγές προϊόντων γάλακτος, που περιλαμβάνουν νωπό και συμπυκνωμένο γάλα, σκόνη και κρέμα γάλακτος και μπασκί (πηγμένο γάλα που χρησιμοποιείται για τυρί) ανήλθαν σε 11.632 τόνους. Σύμφωνα με την Ελληνική στατιστική Υπηρεσία, την ίδια περίοδο οι εισαγωγές γάλακτος και προϊόντων γάλακτος όπως βουτηρόγαλα, πηγμένο γάλα και ορός γάλακτος, ξεπέρασαν του 23.000 τόνους.
Ο δρόμος για τις αθρόες εισαγωγές άνοιξε το 2014 με την αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 μέρες και την κατάργηση της υποχρέωσης καταγραφής της χώρας προσέλευσης.