ΕΛΛΑΔΑ

Στα όριά της η εστίαση με τα νέα μέτρα: Κινητοποιήσεις και πανελλαδική απεργία στις 16 Νοεμβρίου

Στα όριά της η εστίαση με τα νέα μέτρα: Κινητοποιήσεις και πανελλαδική απεργία στις 16 Νοεμβρίου
ΙΝΤΙΜΕ

Σε κινητοποιήσεις και κλείσιμο των καταστημάτων προχωρά ο κλάδος της εστίασης, ζητώντας αντισταθμιστικά μέτρα, μετά την εφαρμογή των νέων περιορισμών ενάντια στη μετάδοση του κορωνοϊού.

Ήδη η Ένωση Εστιατορίων Αττικής ανακοίνωσε πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης την Τρίτη 16 Νοεμβρίου.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση: «η εστίαση αναζητεί μέτρα στήριξής της, για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας:

• Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.

• Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου.

• Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και

• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του2020 και των αρχών του 2021».

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν ήδη στην Πάτρα όταν έμειναν κλειστά τα καταστήματα τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ), Γιάννης Σπυρόπουλος, τόνισε ότι ο κλάδος δεν έχει άλλο τρόπο, παρά να εκδηλώσει δυναμικά την αντίθεσή του στα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Καββαθάς: Έπεσε ο τζίρος μετά τα νέα μέτρα

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μετά τη προχτεσινή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, του περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος.

«Ζητήσαμε να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα λόγω των περιορισμών και της αισθητής μείωσης που παρατηρήσαμε ήδη από το πρώτο Σαββατοκύριακο. Η απάντηση που πήραμε είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ο δημοσιονομικός χώρος για κάτι τέτοιο. Ο πρωθυπουργός άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα συνάντηση στο τέλος του μήνα, προκειμένου να δούμε εκ νέου την εικόνα του κλάδου», ανέφερε ο κ. Καββαθάς χτες, Τρίτη.

Όπως παρατηρήθηκε, με τα νέα μέτρα η κίνηση στα καταστήματα ήταν μειωμένη σε σύγκριση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Ο ίδιος, έκανε σήμερα λόγο στον ΣΚΑΪ για μείωση τζίρου 30 – 50% πανελλαδικά το Σαββατοκύριακο, ενώ Δευτέρα και Τρίτη, ανέφερε πως η μείωση έφθασε και το 80%.

«Από τους περίπου 96.000 ελέγχους η παραβατικότητα είναι κάτω του 0,5%» σημείωσε ακόμα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Ακόμη, ανέφερε ότι κάποιες επιχειρήσεις δεν έχουν ενημερωθεί σωστά σχετικά με τον έλεγχο των παραστατικών και διευκρίνησε ότι στο take away (παραλαβή εκτός) δεν χρειάζεται να γίνει έλεγχος πελατών.

«Ο πελάτης μπαίνει με μάσκα, παίρνει το προϊόν και αποχωρεί, δεν κάθεται σε πάγκο ή τραπέζι. Αν βγει έξω αν κάτσει έξω σε πάγκο να πιει τον καφέ του, βεβαίως πρέπει να ελεγχθεί. Αλλά η ΚΥΑ προβλέπει ότι αν παίρνεις καφέ και φεύγεις δε γίνεται έλεγχος» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.