Κορωνοϊός: Ανησυχία για την «έκρηξη» κρουσμάτων - «Όχι» της κυβέρνησης για νυχτερινά lockdown
Με τη μισή και πλέον χώρα να έχει «κοκκινίσει» εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, η προσοχή των ειδικών στρέφεται πλέον σε περιοχές όπως η Ροδόπη, η Κοζάνη, η Κέρκυρα και η Δυτική Αττική- όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι εξαιρετικά χαμηλά. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αποκλείει με κατηγορηματικό τρόπο σενάρια για ενδεχόμενη «ολική επαναφορά» των νυχτερινών απαγορεύσεων κυκλοφορίας, λόγω του επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου.
Όπως εκτιμάται από πλευράς κυβέρνησης και έχει διατυπωθεί πολλές φορές, η επιβολή περιοριστικών μέτρων σε πολίτες που έχουν κάνει το αυτονόητο, ήτοι να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους, αποτελεί αφενός πισωγύρισμα, αφετέρου θα αποτελέσουν τροχοπέδη για όσους δεν έχουν προγραμματίσει ακόμη να εμβολιαστούν έναντι της Covid 19.
Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες κατά την ενημέρωση της Πέμπτης έστειλαν σήμα κινδύνου για τα «μαύρα» ρεκόρ που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στο μέτωπο του κορωνοϊού και τον τραγικό αντίκτυπο που θα έχουν στο σύστημα υγείας και στην νοσηλεία των ασθενών.
Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση των διαγνώσεων κατά 35%, αύξηση των διασωληνώσεων κατά 15%, αύξηση των θανάτων κατά 19%, και διπλασιασμό του δείκτη θετικότητας, ενώ όπως ανακοινώθηκε περισσότεροι από 350 πολίτες κάνουν εισαγωγή στα νοσοκομεία καθημερινά.
Όσο πιο πολλά είναι τα κρούσματα τόσο πιο δύσκολη θα είναι η νοσηλεία τους, καθώς κανένα σύστημα διεθνώς δεν έχει ανεξάντλητες δυνατότητες, υπογράμμισε σε δραματικούς τόνους η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας ότι στις «κόκκινες περιοχές», η αύξηση των νέων μολύνσεων φτάνει το 500%.
Η κ. Γκάγκα αναφερόμενη στους θανάτους, είπε ότι «αυτοί αφορούν κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με προβλήματα υγείας οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι», αλλά εξήγησε ότι και οι νέοι άνθρωποι δεν είναι άτρωτοι. Μάλιστα αναφέρθηκε στον θάνατο 39χρόνου χθες και ενός 27 χρόνου προχθές. Ειδική μνεία έκανε στις εγκύους -κάποιες από τις οποίες έχουν διασωληνωθεί ή έχασαν τη ζωή τους- κάνοντας έκκληση να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πάνω από 80-90% οι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ
Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα, πάνω από 80% με 90% όσων νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι στην Δυτική Μακεδονία και σε άλλες περιοχές της χώρας, και τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανείς διασωληνωμένος σε ράντζο», διευκρινίζοντας ότι κάποιοι νοσηλεύονται σε χώρους χειρουργείων που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για αυτούς.
Επίσης, ανέφερε ότι στην 3η ΥΠΕ, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 92 ασθενείς και το 93% είναι ανεμβολίαστοι. Σε θαλάμους με υψηλή ροή οξυγόνου νοσηλεύονται 30 ασθενείς με την πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, 432 ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με το 77% να είναι ανεμβολίαστοι. Στην 4η ΥΠΕ, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς, το 91% ανεμβολίαστοι, και σε κοινούς θαλάμους 405 ασθενείς, το 73% ανεμβολίαστοι. Στην 5η ΥΠΕ, το 69% των ασθενών σε κοινούς θαλάμους είναι ανεμβολίαστοι.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είπε επίσης ότι το μεγάλο πρόβλημα στην ανάπτυξη νέων κρεβατιών εντατικής θεραπείας δεν είναι η έλλειψη τεχνολογικής υποδομής, όπως οι αναπνευστήρες, αλλά η έλλειψη εξειδικευμένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
Δείτε τους συγκριτικούς πίνακες:
Παπαευαγγέλου: Αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι
Στο ίδιο κλίμα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μ.Γκάγκα κινήθηκε και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, στην αποψινή ενημέρωση και εξήγησε πως το ποσοστό θνητότητας έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία περίοδο, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει σταθερή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα.
Η ίδια ανέφερε ότι την τελευταία βδομάδα έχουμε 4.600 κρούσματα, κατά μέσο όρο, την ημέρα και διπλασιασμό του δείκτη θετικότητας από 1,09 σε 1,96 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
«Υπάρχει σταθερή αύξηση κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και πλέον μιλούμε για 35.000 ενεργά κρούσματα και 3.000 ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό στα νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι το 70% όσων νοσηλεύονται είναι άνω των 55 ετών.
Όπως τόνισε, αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η θνητότητα είναι σημαντικά μειωμένη στους ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί.
Όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης, από την ιχνηλάτηση προκύπτει -όπως είπε- ότι υπερτερούν η ενδοοικογενειακή μετάδοση αλλά και η μετάδοση μετά από κοινωνικές επαφές. Σ' αυτά όμως φαίνεται την τελευταία βδομάδα να προστέθηκε και ο χώρος εργασίας.
Η ίδια είπε, ωστόσο, ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως δεν υπάρχει αύξηση νέων κρουσμάτων στους μαθητές αλλά και στους γονείς τους, που αποτελούν το 30% του συνόλου των κρουσμάτων στις ηλικίες 35 έως 5Ο ετών.
«Το εντατικό testing συμβάλλει στον έλεγχο της πανδημίας, όπως φάνηκε από τα σχολεία γι' αυτό ζητήσαμε ως Επιτροπή να αυξηθεί το testing και στους ανεμβολίαστους», επισήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το τι φταίει που υπάρχει αυτή η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, είπε χαρακτηριστικά «ευθύνονται οι ανεμβολίαστοι και ο καιρός που μας έκλεισε στα σπίτια μας», προσθέτοντας ότι η Δέλτα μετάλλαξη του κορωνοϊού μεταδίδεται πιο εύκολα γι' αυτό και το νέο επιθετικό κύμα που καταγράφεται θα πρέπει να μας φέρει προ των ευθυνών μας.
Η κυρία Παπαευαγγέλου κατέληξε τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η τρίτη δόση μετά τον αρχικό εμβολιασμό και κάλεσε όλους όσοι είναι άνω των 18 ετών να κάνουν την τρίτη δόση.
Μαγιορκίνης: Αύξηση θανάτων κατά 19%
Σημαντική αύξηση στο συνολικό αριθμό των νέων διαγνώσεων, αλλά και στους θανάτους, και αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας, με τάσεις επιδείνωσης, διαπίστωσε και ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο ίδιος μίλησε για τη σημαντική αύξηση την οποία έδειξε ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια. Συγκεκριμένα όπως είπε, καταγράφηκαν 35% περισσότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική επιδείνωση, με αύξηση της τάξεως του 19%.
Αυξημένη - σημείωσε - εμφανίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας, με τάσεις επιδείνωσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε μεγάλη αύξηση της τάξεως του 15%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid, είναι πολύ ενισχυμένος, με περισσότερες από 350 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων είναι μεγαλύτερο από το 1,5.
Νέο «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων
Σήμερα, Πέμπτη 4 Νοεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο «μαύρο» ρεκόρ με 6.808, ενώ ιδιαίτερα υψηλά παραμένουν οι αριθμοί διασωληνωμένων (441) και θανάτων (42). Νέα αύξηση καταγράφεται στις νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.
Την ίδια ώρα, ραγδαία κλιμάκωση στον αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ όλο και περισσότερες είναι οι περιοχές που προβληματίζουν ιδιαίτερα τους ειδικούς.
Ειδικότερα, σε σύνολο 6.808 νέων κρουσμάτων, στην Αττική εντοπίζονται 1.475 νέες μολύνσεις, στη Θεσσαλονίκη 1.117, στη Λάρισα 515, στη Μαγνησία 218, στην Αχαΐα 220, στην Ημαθία 153, στον Έβρο 148, στις Σέρρες 168.